Τρίτη 3 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Δραστική μείωση του εφάπαξ

Με τροπολογία που κατατέθηκε χτες στη Βουλή από τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου,μειώνεται το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. Πρόκειται για διάταξη που πλήττει ευθέως μία ακόμα κατάκτηση των εργαζόμενων, στην πορεία εφαρμογής των διατάξεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και μία ακόμα απόδειξη ότι ο περίφημος "κοινωνικός διάλογος" της κυβέρνησης είναι μια χονδροειδής απάτη.

Συγκεκριμένα η διάταξη αναφέρει ότι στον υπολογισμό του εφάπαξ δε θα λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές του μήνα εξόδου του υπαλλήλου από την υπηρεσία του, αλλά ο μέσος όρος των αποδοχών της τελευταίας πενταετίας. Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας σημειώνεται: "Για να αποφευχθεί η καταβολή εφάπαξ βοηθημάτων που δε θα είναι ανάλογη με τις καταβληθείσες εισφορές σε περίπτωση απότομης αύξησης του μισθού κατά τα τελευταία έτη υπηρεσίας του υπαλλήλου, κρίνεται αναγκαίο να θεσπιστεί διάταξη ώστε αντί του μήνα εξόδου από την υπηρεσία να λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των αποδοχών αυτών της τελευταίας πενταετίας προ της εξόδου, σε συνάρτηση με τη θέσπιση ανωτάτου ορίου ασφαλιστικών αποδοχών,πέραν του οποίου δε θα διενεργούνται κρατήσεις και ούτε φυσικά θα λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του εφάπαξ βοηθήματος".

Στη συνέχεια η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας σημειώνει ότι "Λαμβάνεται πρόνοια ώστε το εφάπαξ βοήθημα να μην είναι κατώτερο του αντιστοιχούντος με τα ίδια ασφαλιστικά δεδομένα στις 31/12/1996 προσαυξανόμενο κατά το ποσοστό της εισοδηματικής πολιτικής για τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων (δηλαδή διορθωτικό ποσό και ποσοστό αύξησης) επί μία πενταετία από 1/1/1997".

Η έκθεση εξάλλου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους παρατηρεί ότι από τις προτεινόμενες διατάξεις "Επαναπροσδιορίζονται οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων επί των οποίων υπολογίζεται η εισφορά που προβλέπεται από τις καταστατικές διατάξεις του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, τίθεται ανώτατο όριο αυτών (700.000 δρχ.) και παρέχεται δυνατότητα αύξησής του".

Σύμφωνα με συνδικαλιστές είναι πολύ πιθανό οι προαναφερόμενες διατάξεις να αποτελούν προάγγελο για ανάλογες διατάξεις και στον ιδιωτικό φορέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ