Κυριακή 6 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ
Συζήτηση για τις προοπτικές της αριστεράς

Στις 17 Οκτώβρη, στο Γκρατς, με πρωτοβουλία της «Steirisoher Friedens-plattform», έγινε συζήτηση με θέμα: «Προοπτικές της αριστεράς μετά τις τοπικές εκλογές στη Στυρία και αλλού». Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι στη Στυρία, η μαρξιστικά προσανατολισμένη οργάνωση του κομμουνιστικού κόμματος με το ψηφοδέλτιο «Kaltenegger KPO» (το ψηφοδέλτιο που στήριξε η Οργάνωση Στυρίας του ΚΚ Αυστρίας) πήρε το 6,34% των ψήφων και κατέκτησε στο τοπικό Κοινοβούλιο 4 έδρες και την τρίτη θέση. Σε ολόκληρη την Αυστρία, το μόνο κρατίδιο στου οποίου το Κοινοβούλιο συμμετέχει το ΚΚ είναι στη Στυρία.

Εν αναμονή των βουλευτικών εκλογών σε ένα χρόνο, η αυστριακή αριστερά, στην οποία συμμετέχει και το ΚΚ Αυστρίας, επιθυμεί να συμμετάσχει σ' αυτήν και η Κομματική Οργάνωση της Στυρίας, η οποία θα της πρόσφερε τη δυνατότητα εισόδου στο Αυστριακό Κοινοβούλιο. Ετσι θα μπορούσε να νομιμοποιήσει τη θέση της μέσα στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ).

Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Λέο Γκάμπριελ, γνωστός «παράγοντας» του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ και οι παραβρισκόμενοι οπαδοί της δημιουργίας μιας Ευρώπης με «ανθρώπινο πρόσωπο», έκαναν απεγνωσμένες προσπάθειες να πείσουν τους παρευρισκόμενους πως στις σημερινές συνθήκες μόνον μια ενωμένη αριστερά μπορεί να συμβάλει στην αλλαγή προσανατολισμού της ΕΕ.

Την ίδια ώρα, ο γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης της Στυρίας, Φραντς - Στέφαν Παρτέντερ, δήλωσε ότι η Οργάνωση της Στυρίας στις βουλευτικές εκλογές θα ακολουθήσει το δικό της δρόμο. Είναι αντίθετη τόσο με το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, όσο και με την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση των μονοπωλίων. Η συγκεκριμένη οργάνωση έχει ταξικό προσανατολισμό, εκπροσωπεί τα εργαζόμενα και φτωχά στρώματα της κοινωνίας και στόχος της είναι η κατάργηση της ΕΕ, με απώτερο στόχο το σοσιαλισμό.

Αναφερόμενος στο ΚΕΑ και στο Συνέδριό του, που έγινε στην Αθήνα στις 29 και 30 Οκτώβρη, σημείωσε ότι δε θα συμμετείχε η Κομματική Οργάνωση Στυρίας σ' αυτό, στο οποίο δε συμμετέχουν και τα βασικότερα μαρξιστικά κόμματα της Ευρώπης, όπως το Πορτογαλικό ΚΚ και το ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ