Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Οδηγούν συνειδητά στον γκρεμό τα νοσοκομεία και το δημόσιο σύστημα Υγείας

Τα νοσοκομεία Θώρακος και «Αγιος Ανδρέας» στην Πάτρα περιόδευσε χτες, επικεφαλής κλιμακίου, η Αλέκα Παπαρήγα

Συζητώντας με τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο Θώρακος, στην Πάτρα
Συζητώντας με τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο Θώρακος, στην Πάτρα
Να μη χάσουν ούτε μια μέρα. Να δημιουργήσουν καταστάσεις φόβου για τους από πάνω, που ετοιμάζονται να πάρουν και άλλα αντιλαϊκά μέτρα σε όλους τους τομείς. Να τους καταδικάσουν με την ψήφο τους. Να αλλάξουν τους συσχετισμούς δύναμης. Να ετοιμαστούν για εφ' όλης της ύλης αναμέτρηση, για έναν αγώνα καλά οργανωμένο, συντονισμένο, που θα εξασφαλίζει κοινωνικές συμμαχίες και θα προβάλλει όλα τα αιτήματα εργαζομένων και ασθενών, για την προάσπιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, συνολικά των λαϊκών δικαιωμάτων, κάλεσε τους εργαζόμενους η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της περιοδείας, που πραγματοποίησε χτες στο νοσοκομείο Θώρακος και το νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» της Πάτρας επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος. Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν, επίσης, ο Π. Κοσιώνης, βουλευτής του ΚΚΕ, ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος, η Λουίζα Ράζου, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, ο Κώστας Μπάτσικας, Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΚΚΕ.

Η Αλέκα Παπαρήγα επισκέφτηκε αρχικά το Νοσοκομείο Θώρακος, όπου μίλησε σε συγκέντρωση των εργαζομένων. Τη συζήτηση άνοιξε εκ μέρους του σωματείου των εργαζομένων ο Κώστας Παπανδρέου, ο οποίος υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις έχουν γυρίσει την πλάτη τους στο νοσοκομείο, το οποίο αντιμετωπίζει έντονο κτιριακό πρόβλημα, αλλά και μεγάλες ελλείψεις σε κτιριακό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Υπογράμμισε ακόμα ότι το κράτος σταμάτησε τη χρηματοδότηση του νοσοκομείου από το 1994 για τα λειτουργικά του έξοδα με αποτέλεσμα να έχουν διογκωθεί τα χρέη του, με δεδομένο και ότι υπάρχουν ασφαλιστικά ταμεία, όπως ο ΟΓΑ, που έχουν να καταβάλουν τα νοσήλια για τους ασφαλισμένους τους από το Νοέμβρη του 2001. Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι εργαζόμενοι έθεσαν μια σειρά προβληματισμούς για τις ιδιωτικοποιήσεις που προωθούνται στην Υγεία, για τις νέες εργασιακές σχέσεις στα νοσοκομεία, για το ασφαλιστικό, για τη διόγκωση του ιδιωτικού τομέα και στην περιοχή της Πάτρας.

Στο νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας»
Στο νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας»
Απ' την πλευρά της η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών συνειδητά οδηγούν στον γκρεμό τα νοσοκομεία και το δημόσιο σύστημα Υγείας, ώστε να προβάλουν μετά τη «λύση» των ιδιωτικοποιήσεων. Το ζήτημα, τόνισε, δεν είναι διαχειριστικό, αλλά πολιτικό, γι' αυτό και οι εργαζόμενοι πρέπει να παρέμβουν αποφασιστικά με τους αγώνες και την ψήφο τους. «Οι εργαζόμενοι, επισήμανε, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η λεγόμενη σύγχρονη πολιτική, είναι πολιτική για το δυνάμωμα του κεφαλαίου και αποτελεί μονόδρομο μόνο για τους λίγους. Για τους εργαζόμενους μονόδρομο αποτελεί η αντίσταση, το γκρέμισμα αυτής της πολιτικής».

«Να χτυπήσουμε τη γροθιά
στο μαχαίρι»

Το έντονο κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας», οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό και των τριών Κέντρων Υγείας που υπάγονται σε αυτό, κυριάρχησαν στις συζητήσεις που είχαν η Αλ. Παπαρήγα και η αντιπροσωπεία του Κόμματος με εργαζόμενους και γιατρούς του νοσοκομείου.

«Τα προβλήματα των δυο νοσοκομείων, υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε με τους γιατρούς και εργαζόμενους, στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου, είναι και τοπικά, αλλά τα συναντάει κανείς σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας. Είναι οι ελλείψεις προσωπικού, οι συνθήκες δουλιάς, τα κτιριακά προβλήματα, τα προβλήματα υποδομής και εξοπλισμού. Μικροβελτιώσεις υπάρχουν, όμως είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για το πού πάνε τα νοσοκομεία και γενικότερα το σύστημα Υγείας, η Πρόνοια, η Περίθαλψη σε όλα τα επίπεδα».

Τα νοσοκομεία, επισήμανε, δεν εκσυγχρονίζονται, δε βελτιώνονται, δε γίνονται προσλήψεις, γιατί ετοιμάζονται νέες μεγάλες, αρνητικές αλλαγές στον τομέα της Υγείας. Η κατεύθυνση - υπογράμμισε - όπως φαίνεται και από τους τελευταίους νόμους για την Υγεία, είναι η λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με κριτήρια τα έσοδα και έξοδα. Που σημαίνει ότι ο ασθενής είναι πελάτης και το νοσοκομείο επιχείρηση. Το ανεβασμένο κόστος στην Υγεία καλείται να το πληρώσει ο εργαζόμενος ή με την αύξηση των ασφαλιστικών του εισφορών, που μειώνονται συνεχώς για τους εργοδότες, ή με τη μορφή του νοσηλίου. «Οι αλλαγές που γίνονται και στο ασφαλιστικό σύστημα, συνέχισε, όταν τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπουν στην αγορά, είναι φανερό ότι θα συμπαρασύρουν και τα νοσοκομεία και άλλες βαθμίδες της Υγείας. Τα ασφαλιστικά ταμεία χρωστάνε στα νοσοκομεία, τα νοσοκομεία χρωστάνε στους ιδιώτες (φάρμακα κλπ.) που σημαίνει ότι θα οδηγηθούν σε κρίση. Αυτή την κρίση θα αντιμετωπίσουν αναγκάζοντας τον εργαζόμενο να βάλει το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη. Θα διατηρήσουν ένα δημόσιο τομέα συρρικνωμένο και υποβαθμισμένο και μετά θα υπάρχει η πίεση και ο εκβιασμός, για να καταφεύγει ο ασθενής στον ιδιωτικό τομέα».

«Πάμε για σοβαρές περιπέτειες, για οξυμένα νέα προβλήματα, για γκρέμισμα κατακτήσεων και διαμόρφωση ενός νέου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο θα είναι απάνθρωπο και βεβαίως τα προβλήματα των ασθενών και των εργαζομένων στα νοσοκομεία θα αυξηθούν. Πρέπει να χτυπήσουμε τη γροθιά στο μαχαίρι και να είμαστε καθαροί: Πρέπει να υπάρχει ένα δημόσιο σύστημα Υγείας και δεν μπορεί να υπάρχει ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας, επένδυση επιχειρηματική στον τομέα της Υγείας».

«Τα ζητήματα που διεκδικεί το συνδικαλιστικό κίνημα για μισθούς κλπ., τα στηρίζουμε, αλλά με αυτά δεν πάει μακριά η βαλίτσα. Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία πρέπει να συνδυάσετε τα επαγγελματικά σας αιτήματα με την πάλη κατά της ιδιωτικοποίησης της Υγείας, της αντίληψης ότι η Υγεία είναι εμπόρευμα».

«Είμαστε αποφασισμένοι, κατέληξε η Αλ. Παπαρήγα, μπροστά και στην εκλογική μάχη να ανοίξουμε τους μεγάλους άξονες των κοινωνικών προβλημάτων (Υγεία, Παιδεία κλπ). Εάν το κίνημα δε δημιουργήσει καταστάσεις φόβου για τους από πάνω θα πάρουν και άλλα αντιλαϊκά μέτρα. Να δημιουργήσει όχι κλίμα πίεσης, αλλά φόβου, πανικού. Μπορούν να νιώθουν φόβο και πανικό ότι ο κόσμος βγάζει πολιτικά συμπεράσματα, ότι μετακινείται, ότι το συνδικαλιστικό κίνημα παλεύει, όχι εκ των υστέρων, αλλά από τώρα γι' αυτό που θα έρθει ύστερα από τρία χρόνια. Οι εργαζόμενοι πρέπει να ετοιμαστούν για έναν αγώνα καλά οργανωμένο, συντονισμένο, που θα εξασφαλίζει κοινωνικές συμμαχίες, που θα προβάλλει όλα τα αιτήματα εργαζομένων και ασθενών. Πρέπει να υπάρχει δυναμική πολιτικοποιημένη μάχη. Είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για συγκεκριμένα προβλήματα και να σπρώξουμε τα πράγματα προς βαθιές αλλαγές στην πορεία. Και είμαστε αποφασισμένοι να μη χάνεται καμία μέρα. Πρέπει να πάμε για οργανωμένη, μαχητική αντεπίθεση, διότι τα πράγματα θα χειροτερεύσουν τα επόμενα χρόνια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ