Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποκαλύψτε στο λαό πού πάνε τα πράγματα

Συνάντηση με τους συνδικαλιστικούς φορείς των γιατρών και των εργαζομένων στον τομέα της Υγείας της Πάτρας είχε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

«Σήμερα δε φτάνει ο αγώνας που είναι κλεισμένος μέσα στο χώρο της Υγείας. Η Υγεία δεν αφορά μόνο το γιατρό και το νοσηλευτή ή τη νοσηλεύτρια, αφορά ολόκληρο το λαό και η υπόθεση της υπεράσπισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, για την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζόμενων, όλων των λαϊκών στρωμάτων».

Στον ιδιαίτερο ρόλο των υγειονομικών στην πάλη για την Υγεία, στις αρνητικές εξελίξεις που έχουν προωθηθεί και σχεδιάζονται για το μέλλον στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας, στην πολιτική πρόταση του Κόμματος για την Υγεία, αναφέρθηκε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά τη διάρκεια της συνάντησης - σύσκεψης που είχε χτες το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Πάτρας με τους συνδικαλιστικούς φορείς των γιατρών και εργαζομένων στον τομέα της Υγείας της πόλης. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης και εκπρόσωπος της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΚΚΕ, εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου, των γιατρών ΙΚΑ, των σωματείων των γιατρών και εργαζομένων του νοσοκομείου του Ρίου και του «Αγίου Ανδρέα», αλλά και των τριών Κέντρων Υγείας (ΚΥ) της πόλης.

Οι εκπρόσωποι των γιατρών και υγειονομικών αναφέρθηκαν στα εκρηκτικά προβλήματα των νοσοκομείων της πόλης, που πνίγονται από τα χρέη, τις ελλείψεις προσωπικού, τα κτιριακά προβλήματα, τα τεράστια προβλήματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τόνισαν ότι η κυβέρνηση συνειδητά υποβαθμίζει το δημόσιο τομέα Υγείας προς όφελος του ιδιωτικού.

Σήμερα, υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα, γίνεται μια μεγάλη συζήτηση για την αναδιοργάνωση του συστήματος Υγείας. Ολες όμως οι απόψεις που προβάλλονται ξεκινάνε από την αφετηρία ότι τα κράτη δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα έξοδα για την Υγεία. Οτι η Υγεία πρέπει να προσαρμοστεί στους κανόνες της αγοράς. Αποψη που εμείς ως Κόμμα δεν τη δεχόμαστε.

Ο συσχετισμός δύναμης, συνέχισε, είναι αρνητικός σήμερα και προωθείται το γκρέμισμα του οικοδομήματος του δημόσιου συστήματος Υγείας και χτίζεται ένα καινούριο, όπου η Υγεία μπαίνει σε επιχειρηματική βάση. Ετσι, η Υγεία μετατρέπεται σε εμπόρευμα και ο ασθενής σε πελάτη. Με την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές, ενώ αυξάνονται συνεχώς οι επενδύσεις των επιχειρήσεων στον τομέα που χυδαία ονομάζουν αγορά Υγείας. «Οι συγκεκριμένες εξελίξεις, τόνισε, θα οδηγήσουν στο να υπάρχει ένα υποβαθμισμένο και συρρικνωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας για τα φτωχά λαϊκά στρώματα και ένας ισχυρός ιδιωτικός τομέας στον οποίο θα κατευθύνονται οι "πελάτες" που έχουν να πληρώσουν».

«Η άποψή μας, επισήμανε η Αλ. Παπαρήγα, είναι ότι κανένας κλάδος δεν μπορεί να παλεύει για τα αιτήματά του, αν ταυτόχρονα δεν αντιστρατευτεί τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται». «Ο αγώνας πρέπει να είναι πολιτικοποιημένος και ζητάμε από τους γιατρούς και εργαζόμενους, που ξέρουν σε βάθος το αντικείμενο και το χώρο της Υγείας, να αποκαλύψουν πού πάνε τα πράγματα, πού θα οδηγηθεί το σύστημα Υγείας, να βοηθήσουν στην ενημέρωση του λαού», υπογράμμισε. Σε αυτά τα πλαίσια, κάλεσε τους γιατρούς και υγειονομικούς να αγωνιστούν για να ανακόψουν αυτή την κατάσταση, να αυξηθούν οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές και να παρθούν πίσω οι αντιασφαλιστικοί νόμοι. Για ένα δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, υψηλής ποιότητας, για όλο το λαό, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, με υψηλές αμοιβές για τους εργαζόμενους, με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, με ανεπτυγμένες σύγχρονες δομές σε όλες τις βαθμίδες της περίθαλψης.

Μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Στα ζωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας του αθέμιτου ανταγωνισμού που έχουν επιβάλει τα μεγάλα πολυκαταστήματα με ευθύνη των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνικών Εμπορικών Σωματείων Νομού Αχαΐας και του Σωματείου Ιδιοκτητών Αυτοκινήτων Ταξί Πατρών και Περιχώρων στη συνάντηση που είχαν με τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα νωρίτερα χτες το απόγευμα.

Οι εκπρόσωποι των ΕΒΕ και των ιδιοκτητών ταξί υπογράμμισαν ότι βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας, αφού η κυβέρνηση αδιαφορεί για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στηρίζει το μεγάλο κεφάλαιο. Αναφέρθηκαν στη φορολογική αφαίμαξη που επιβάλλεται από την κυβέρνηση, την εξαίρεση των τομέων του εμπορίου, των μεταφορών και των αστικών συνεταιρισμών από τα προγράμματα του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, υπογράμμισαν ότι η κυβέρνηση δεν αποδίδει τα παρακρατημένα κονδύλια του Ταμείου Ασφάλισης Επαγγελματιών Εμπόρων και αναφέρθηκαν στην υπερφορολόγηση που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση και στους ιδιοκτήτες των ταξί.

Απ' την πλευρά της η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι η πολιτική που ακολουθείται και στηρίζεται όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τη ΝΔ, η απελευθέρωση των αγορών, οδηγεί στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της αγροτιάς προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων. «Σε αυτές τις συνθήκες, η ανοχή στην κυρίαρχη πολιτική θα έχει ως αποτέλεσμα ένα μέρος των ΕΒΕ μόνο να καταφέρει να επιβιώσει, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία θα φυτοζωεί». Πρόκειται, συνέχισε, για συνειδητή επιλογή που δεν αφορά μόνο την Πάτρα, αλλά ολόκληρη την Ελλάδα και στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου υπερισχύει το δίκαιο του ισχυρότερου. Για να υπάρξουν, συνέχισε, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι συνεταιρισμοί, πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των ΕΒΕ και μέτρα κατά των μονοπωλίων, αφού είναι αδύνατον να συνυπάρξουν. Αν δε δημιουργηθούν προϋποθέσεις αλλαγής κατεύθυνσης πολιτικής, επισήμανε η Αλ. Παπαρήγα, θα υπάρξουν σαρωτικές επιταχυνόμενες εξελίξεις τα επόμενα χρόνια, αφού ό,τι μέτρο παίρνεται είναι υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου και επιβαρύνει τους μικρομεσαίους. Οι εργαζόμενοι, κατέληξε, πρέπει να δουν τι τους ενώνει, να ενημερώσουν το λαό, να καταφέρουν την ευρύτερη συμπαράσταση στα κοινά προβλήματα, για να έχουν οι αγώνες αποτελεσματικότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ