Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Αναλογικότητα» σε όφελος του συστήματος

Τη θέση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου μόνη της, επανέλαβε χτες, σε συνέντευξή του στη «ΝΕΤ 105,8», ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, κατηγορώντας ταυτόχρονα τα κόμματα της Αριστεράς που ζητούν τη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής, ότι «θέλουν να υπάρχει ακυβερνησία στη χώρα για να παίζουν ρυθμιστικό ρόλο». Ξεχνάει φαίνεται ο υπουργός πως η απλή αναλογική είναι το μόνο δίκαιο σύστημα, όσο βέβαια το επιτρέπουν οι κοινωνικές συνθήκες, καθώς δεν κλέβει ψήφους από τα μικρότερα κόμματα για να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, όπως κάνει τόσο ο ισχύων εκλογικός νόμος, όσο και ο νέος που προτείνεται.

Μάλιστα, ο Κ. Σκανδαλίδης επαναδιατύπωσε το ...επιχείρημά του κατά της απλής αναλογικής, λέγοντας πως το 1989 «που προτείναμε την απλή αναλογική, όπως την ήθελαν, είπαν όχι (σ.σ. τα κόμματα)». Θυμίζουμε στον υπουργό πως το ΚΚΕ έκανε σαφές και τότε, αλλά και πρόσφατα, ότι δε διαπραγματεύεται την απλή αναλογική, με εκβιαστικούς όρους αλλαγής της πολιτικής του, όπως επιχειρήθηκε τότε.

Κατά τα άλλα, ο υπουργός Εσωτερικών επέμενε να μιλάει για υψηλή αναλογικότητα του νέου νόμου, η οποία θα κυμανθεί στο 80-85%, αλλά βεβαίως δε θα θίγει τη λειτουργία του συστήματος, καθώς διευκρίνισε πως σε κάθε περίπτωση ο νέος νόμος πρέπει να διασφαλίζει την κυβερνητική αυτοδυναμία. Αυτό μπορεί να γίνει, όπως είπε, με ένα ποσοστό της τάξης του 42%.

Τέλος, ο Κ. Σκανδαλίδης κατηγόρησε εκ νέου τη ΝΔ για «ανεύθυνη στάση απέναντι στη δημοκρατία» και διευκρίνισε ότι στη συζήτηση που θα γίνει στην Ολομέλεια της Βουλής θα μπει στο τραπέζι το ζήτημα τόσο της διπλής κάλπης όσο και της λίστας. Σε ό,τι αφορά στις σχετικές αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι «πρέπει να φύγουμε λίγο έξω από το ύφασμα της προσωπικής μας αυτάρκειας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ