Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Σηκώνει τα χέρια ψηλά

Αδυναμία να ελέγξει κατά πόσο είναι ισότιμη η μεταχείριση όλων των κομμάτων από τα τηλεοπτικά κανάλια δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΡΣ

«Ανήμπορο» δηλώνει ουσιαστικά το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, όπως φάνηκε και από τη χτεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ν' ασκήσει ένα από τα κύρια καθήκοντά του, που είναι ο έλεγχος για την ισότιμη μεταχείριση όλων των κομμάτων. Οταν η παραβίαση κανόνων του Συντάγματος και των νόμων είναι ηλίου φαεινότερη, το ΕΣΡ δηλώνει ουσιαστικά αδυναμία ελέγχου, αφού όπως είπε ο πρόεδρός του Ιωάννης Λασκαρίδης διαθέτει μόνο έναν... υπάλληλο για την παρακολούθηση των ενημερωτικών προγραμμάτων.

Και όλα αυτά τη στιγμή που οι τηλεοπτικές οθόνες μέσα από τα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές γίνονται καθημερινό «βήμα» για να περνούν τις θέσεις τους το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, ενώ τα λεγόμενα μικρά κόμματα είναι εξαφανισμένα. Το ΕΣΡ όχι μόνο εδώ και ένα χρόνο δεν έχει στοιχεία για την προβολή των κομμάτων, αλλά βρίσκεται ακόμη στη φάση της λύσης του «Γόρδιου» -όπως φαίνεται - «δεσμού», για να βρει τι είναι κομματική και τι κυβερνητική είδηση, ή τι είναι «κοινωνικό γεγονός» και τι «πολιτικό»! Τα βαφτίσια, για παράδειγμα, τι είναι; Ιδού ένα από τα αμείλικτα ερωτήματα που έθεσε ο Ιωάννης Λασκαρίδης στη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, με θέμα την ισότιμη προβολή και μεταχείριση όλων των κομμάτων.

Από την άλλη πλευρά ο Ιωάννης Λασκαρίδης αναφέρθηκε στη διάταξη του νόμου που αναφέρεται στην υποχρέωση που έχουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί να διασφαλίζουν την πολιτική πολυφωνία και την παρουσίαση των απόψεων των πολιτικών κομμάτων της Βουλής και της Ευρωβουλής. Παρ' όλα αυτά όμως το ΕΣΡ μέχρι το τέλος του περασμένου μήνα δεν είχε στοιχεία για την τήρηση αυτής της τόσο σημαντικής για τη δημοκρατία διάταξης. «Επί της ουσίας», όπως χαρακτηριστικά είπε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, απευθυνόμενη στον πρόεδρο, «μας λέτε ότι δεν ξέρετε τι γίνεται».

Δημόσιες καταγγελίες για τη μη προβολή των λεγόμενων μικρών κομμάτων, είπε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, έχει κάνει το ΚΚΕ. Το ΕΣΡ, τόνισε η Λιάνα Κανέλλη, πρέπει να είναι «ενεργητικό, παρεμβατικό, ουσιαστικό και όχι μεζούρα νεκρολογίας εκ των υστέρων». Για τη μη παρουσίαση των θέσεων των κομμάτων πλην του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, έφερε για παράδειγμα τις θέσεις του ΚΚΕ για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, ένα σημαντικό θέμα για το οποίο έγιναν συζητήσεις επί συζητήσεων και οι θέσεις του ΚΚΕ δεν ακούστηκαν, παρότι είχε σταλεί και δελτίο Τύπου. «Για να μη λέτε» είπε πως «μιλάω μόνο για το δικό μου κόμμα, θα πω ότι δεν είδα ρεπορτάζ και από τη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΝ», για να καταλήξει απευθυνόμενη προς τον πρόεδρο του ΕΣΡ λέγοντας πως «με αυτή τη στάση σας βοηθάτε» τους τηλεοπτικούς σταθμούς να «παίρνουν δικομματική πολιτική θέση». Αναφέρθηκε επίσης στην ΑΕΚΑ, την οποία οι τηλεοπτικοί σταθμοί την πρόβαλαν, αν και δεν ήταν κόμμα της Βουλής. Η Λιάνα Κανέλλη, με τα ελλιπή έστω στοιχεία που υπήρχαν στον πίνακα χρονομέτρησης των κομμάτων των τελευταίων ημερών, που δόθηκε από το ΕΣΡ, είπε πως χρειάζεται μεγεθυντικός φακός για να βρεις το ΚΚΕ. «Εχετε, είπε, ένα πρώτο δείγμα για να επιβάλετε συστάσεις προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς για την εφαρμογή των νόμων» και μάλιστα από τη στιγμή που έχει αρχίσει η προεκλογική περίοδος.

Για «αγιογραφίες», που ήδη έχουν ξεκινήσει από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, έκανε λόγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φ.Ιωαννίδης, ενώ έγιναν και καταγγελίες για «συμφωνίες» που έχουν γίνει μεταξύ πολιτικών και τηλεοπτικών σταθμών. Ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης ανέφερε πως το ΕΣΡ διυλίζει τον κώνωπα και καταπίνει την κάμηλο, ενώ έθεσε θέμα και για τα πιστοποιητικά διαφάνειας και για τις οφσόρ εταιρίες. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης, αφού τόνισε πως η ανισοτιμία στην κάλυψη των κομμάτων είναι πασίδηλη και «βγάζει μάτι», αναφερόμενος στο ΕΣΡ είπε πως «συστηματικά» όλα τα παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ