ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο ΟΚΑΝΑ για τα προγράμματα υποκαταστάτων στα νοσοκομεία

Επιστολή της Αννας Κοκκέβη, προέδρου του ΟΚΑΝΑ, στο «Ρ» για τις ενστάσεις της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης

«Σκοτώνουν τα ναρκωτικά;» είναι η ερώτηση στην αφίσα του ΟΗΕ. Και η απάντηση: «Ρωτήστε τους επιζήσαντες»
«Σκοτώνουν τα ναρκωτικά;» είναι η ερώτηση στην αφίσα του ΟΗΕ. Και η απάντηση: «Ρωτήστε τους επιζήσαντες»
Η πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), Αννα Κοκκέβη, με επιστολή της στο «Ρ» επιχειρεί να αντικρούσει τις ενστάσεις της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) για την εγκατάσταση μονάδων υποκαταστάτων στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Η ΕΝΙΘ στην ανακοίνωσή της -δημοσιεύτηκε στο «Ρ» της 2.10.2003 - μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι βολιδοσκοπήθηκαν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία αν συμφωνούν ή όχι με τη λειτουργία των κέντρων αυτών στα νοσοκομεία και υπογράμμιζε ότι «το πρόβλημα εντοπίζεται στο αν είναι σωστό ή λάθος, πρώτα για τους ίδιους τους εξαρτημένους και ύστερα για όλους τους υπόλοιπους να ενταχθούν τα κέντρα αυτά στα νοσοκομεία». Επίσης, η ΕΝΙΘ καλούσε τον υπουργό Υγείας, Κ. Στεφανή, να ενσκήψει με ευαισθησία στο πρόβλημα καθώς η σοβαρότητά του «δεν επιτρέπει ούτε πειραματισμούς ούτε προχειρότητα και βέβαια δεν προσφέρεται για επικοινωνιακούς χειρισμούς».

Η Αννα Κοκκέβη στο συνοδευτικό της επιστολής σημειώνει ότι με την απάντησή της θα «αποκατασταθεί η αλήθεια, χωρίς να προκληθεί περαιτέρω σύγχυση στο αναγνωστικό κοινό αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο».

Ο «Ρ» δε συμμερίζεται τις απόψεις της προέδρου του ΟΚΑΝΑ και ιδιαιτέρως την αντιμετώπιση της εξάρτησης με φαρμακευτική αγωγή, «όπως συμβαίνει και με άλλες χρόνιες ασθένειες». Η εγκατάσταση της τοξικοεξάρτησης ως τρόπου ζωής των νέων είναι εξόχως κοινωνικό ζήτημα και αντίστοιχη πρέπει να είναι η προσπάθεια τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο στους τομείς της απεξάρτησης και της αποκατάστασης.

Ωστόσο, όμως, δημοσιεύουμε ολόκληρη την επιστολή της Αννας Κοκκέβη καθώς δημιουργεί τις προϋποθέσεις για διάλογο ανάμεσα στους φορείς και στους επιστήμονες.

Η επιστολή

Η επιστολή της Αννας Κοκκέβη, με ημερομηνία 7.10.2003, έχει ως εξής: «Η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) εκφράζει την ανησυχία της για τη χορήγηση υποκαταστάτων ουσιών από τα Νοσοκομεία. Αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι "δεν υπάρχει κατατεθειμένη και τεκμηριωμένη άποψη, που να προτείνει την εγκατάσταση μονάδας ΟΚΑΝΑ στα δημόσια νοσοκομεία. Ο ίδιος ο ΟΚΑΝΑ, στον οργανισμό του, αναφέρει ότι αντενδείκνυται η συνύπαρξη μονάδων του μαζί με μονάδες που παρέχουν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας". Προφανώς η ΕΝΙΘ κάνει τις παραπάνω δηλώσεις από ελλιπή πληροφόρηση. Επιθυμία μας είναι, μέσω αυτής της απάντησης, να ενημερώσουμε την ΕΝΙΘ αλλά και όλους τους επαγγελματίες και αναγνώστες οι οποίοι διαβάζοντας την ανακοίνωση της ΕΝΙΘ έχουν λάβει μια λαθεμένη πληροφόρηση, η οποία ενδέχεται να επιτείνει τις αρνητικές αντιλήψεις και στάσεις που παρατηρούνται από μια μερίδα των επαγγελματιών Υγείας και του ευρύτερου κοινού και οι οποίες καθυστερούν ή και ματαιώνουν τις προσπάθειες του ΟΚΑΝΑ, ώστε τα εξαρτημένα άτομα να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία την οποία δικαιούνται.

O OKANA, με Υπουργική Απόφαση (18/10/2002) εξουσιοδοτήθηκε να ξεκινήσει "τη δοκιμαστική εφαρμογή προγράμματος χορήγησης βουπρενορφίνης σε εξαρτημένα από οπιούχα άτομα και από επιλεγμένα Γενικά Νοσοκομεία της Χώρας". Μέχρι στιγμής σε τέσσερα Νοσοκομεία της χώρας (Ρόδο, Λαμία, Λιβαδειά, Χαλκίδα) ξεκίνησε η λειτουργία τέτοιου τύπου μικρών μονάδων οι οποίες είναι στελεχωμένες από ειδικά εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ο ρόλος των μικρών αυτών μονάδων είναι ενισχυτικός και δεν αντικαθιστά την αναγκαιότητα ίδρυσης ανεξάρτητων Μονάδων του ΟΚΑΝΑ σε χώρους που βρίσκονται μέσα στον ιστό της πόλης. Οσον αφορά στην ίδρυση των ανεξάρτητων Μονάδων του ΟΚΑΝΑ, ο ιδρυτικός Νόμος του Οργανισμού όσο και η Υπουργική Απόφαση ΓΕΟ 25/20.3.1995, η οποία θέτει τις προδιαγραφές για την ίδρυση και λειτουργία των Προγραμμάτων Υποκατάστασης για εξαρτημένους χρήστες ηρωίνης, δε θέτουν κανέναν περιορισμό ως προς την ίδρυση Προγραμμάτων Υποκατάστασης στους χώρους των Νοσοκομειακών Ιδρυμάτων της Χώρας, ούτε, όπως αναφέρει το κείμενο της ΕΝΙΘ, ότι "αντενδείκνυται η συνύπαρξη μονάδων του ΟΚΑΝΑ μαζί με μονάδες που παρέχουν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας".

Η συμμετοχή του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη θεραπεία των εξαρτημένων αποτελεί άλλωστε γεγονός στη χώρα μας εδώ και αρκετά χρόνια (Μονάδα του 18 Ανω στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, Μονάδα Σωματικής Αποτοξίνωσης στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, Β΄ Μονάδα Υποκατάστασης ΟΚΑΝΑ σε χώρο του προαυλίου του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης). Σύντομα θα λειτουργήσουν άλλες δύο παρόμοιες μονάδες του ΟΚΑΝΑ στο Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων Χανίων και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας. Υπάρχει μάλιστα και σχετικό ψήφισμα που εγκρίθηκε στη διάρκεια της προεδρίας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση από το Συμβούλιο των Υπουργών ("Ψήφισμα των Αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών που συνέρχονται στο πλαίσιο του Συμβουλίου, για την ενσωμάτωση στο εθνικό σύστημα υγείας της αποτελεσματικής αντιμετώπισης (διάγνωση, σύντομες παρεμβάσεις, παραπομπές) και της ιατρικά υποβοηθούμενης θεραπείας των ατόμων με εξάρτηση από ψυχοτρόπες ουσίες")».

Και η επιστολή καταλήγει: «Θα ήταν επομένως επιστημονικά, ηθικά και δεοντολογικά ασύμβατο με το ρόλο των νοσοκομείων και των γιατρών η μη σθεναρή υποστήριξη από μέρους τους της ενσωμάτωσης στις υπηρεσίες υγείας παρόμοιων υπηρεσιών για τα εξαρτημένα άτομα. Οταν μάλιστα οι εξελίξεις στο χώρο της φαρμακευτικής δίνουν σήμερα τη δυνατότητα για επιτυχή θεραπευτική αντιμετώπιση των εξαρτημένων ατόμων, όπως συμβαίνει και με άλλες χρόνιες ασθένειες. Από την πλευρά του, ο ΟΚΑΝΑ έχει την υποχρέωση και το καθήκον να ενημερώνει και να εκπαιδεύει τους επαγγελματίες υγείας στην αντιμετώπιση των ασθενών αυτών ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα στο ρόλο τους. Αυτή την τεχνογνωσία εξασφαλίζει ο ΟΚΑΝΑ στο προσωπικό που διατίθεται για τα ιατρεία αντιμετώπισης των ουσιοεξαρτήσεων από το ΠΕΣΥ, ενώ στελεχώνει με δικό του προσωπικό τις Θεραπευτικές Μονάδες του ΟΚΑΝΑ που λειτουργούν στον προαύλιο χώρο των Νοσοκομείων».

ΔΗΜΟΙ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΚΑΤΩ ΠΟΛΕΜΙΔΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
Εκδηλώσεις για τα 10 χρόνια αδελφοποίησης

Ξεκινούν σήμερα οι εκδηλώσεις εορτασμού που διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας για τα 10 χρόνια αδελφοποίησης με τον Δήμο Κάτω Πολεμιδίων Κύπρου.

Στις 12 το μεσημέρι θα γίνει μετονομασία της οδού Μουσών σε λεωφόρο Κάτω Πολεμιδίων.

Στις 8.30 μ.μ. θα γίνει κυπριακός γάμος στο Δημοτικό Κηποθέατρο (Κύπρου και Προύσης) και θα ακολουθήσει καλλιτεχνική βραδιά αφιερωμένη στον Κυπριακό Πολιτισμό από τον Πολιτιστικό Ομιλο «Νέοι Ορίζοντες Κάτω Πολεμιδίων».

Το Σάββατο στις 7.15 μ.μ. θα γίνει κατάθεση στεφανιών στο Ηρώο Πεσόντων 17ης Αυγούστου 1944 από τον υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκο Καζαμία, τον δήμαρχο Κάτω Πολεμιδίων Γιώργο Γεωργίου και το δήμαρχο Νίκαιας Στέλιο Μπενετάτο.

Στις 10.30 μ.μ. θα ακολουθήσει ομιλία στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου με θέμα: «43 χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας-αναδρομή-παρόν-μέλλον».

Ομιλητής θα είναι ο Κυριάκος Καζαμίας, υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επανακυκλοφορούν από σήμερα τα ταξί

Κανονικά κυκλοφορούν από τις 5 τα ξημερώματα τα ταξί σε όλη τη χώρα, μετά τη λήξη της 48ωρης κινητοποίησης των αυτοκινητιστών ταξί και αγοραίων.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι του κλάδου, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, αν η κυβέρνηση εμμείνει στην προώθηση μιας σειράς μέτρων, με τα οποία - όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι - επιχειρείται η παράδοση των υπηρεσιών ταξί στα «ισχυρά συμφέροντα που καραδοκούν».

Οι αυτοκινητιστές ταξί Αττικής συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί κάτω από τα γραφεία του Συνδικάτου τους (Μάρνη 17) και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας, με κατάληξη στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι σε εφαρμογή του νόμου που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, για την «οργάνωση των ταξί», ετοιμάζονται να λειτουργήσουν οι πρώτες ανώνυμες εταιρίες ταξί. Και αν οι πρώτες εταιρίες συγκροτηθούν από ιδιοκτήτες ταξί, ουδείς αποκλείει το ενδεχόμενο χορήγησης άδειας λειτουργίας εταιρίας ταξί σε ιδιώτες, με πρόσχημα μάλιστα τους «Ολυμπιακούς Αγώνες» το ερχόμενο καλοκαίρι στην Αθήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ