ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
`Η με το λαό ή με τον ιμπεριαλισμό

Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Βόλο

«Αν ο λαός παραιτηθεί από την προοπτική, αν δεν έχει οράματα για το αύριο, θα είναι εντελώς ανήμπορος για το σήμερα», τόνισε χτες μιλώντας σε πολιτική συγκέντρωση στο Βόλο, στην αίθουσα του Παραρτήματος Μαγνησίας του ΤΕΕ, η Αλέκα Παπαρήγα.

«Δεν είναι δυνατόν να δουλεύεις σε "δύο αφεντάδες"», σημείωσε εν συνεχεία και συμπλήρωσε: «`Η θα είσαι με το λαό ή με το κεφάλαιο, τα μονοπώλια, την ιμπεριαλιστική πολιτική. `Η θα υπηρετείς τη λαϊκή δημιουργία ή το κέρδος του κεφαλαίου. Ενδιάμεση πολιτική δεν υπάρχει. Τα "ανανεωτικά και εκσυγχρονιστικά" συνθήματα, η λογική της ελάχιστης αντίστασης δοκιμάστηκε στις πλάτες των λαών με την κεντροαριστερά της Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας».

Οπως υπογράμμισε η ομιλήτρια, στην επίθεση που δέχεται ο λαός πρέπει να απαντήσει με αντεπίθεση, με πολιτικοποιημένους αγώνες, με κοινωνική συμμαχία, με συμπαράταξη ριζοσπαστικών δυνάμεων και με την ψήφο. Να απαντήσει με «πολυμέτωπο αγώνα που δε θα επιτρέπει την αξιοποίησή του από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση».

«Στο κάλεσμα για ψήφιση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ο λαός πρέπει να απαντήσει με την καταψήφισή τους», συνέχισε, «να απαντήσει με την υπερψήφιση του ΚΚΕ, που έχει δυναμική, είναι το προγραμματικό αντίβαρο, βοηθάει τις πολιτικές ανακατατάξεις, συμβάλλει να βγουν στο πολιτικό προσκήνιο και άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις, που δεν έχουν εκφραστεί ακόμα διακριτικά».

Η Αλέκα Παπαρήγα προειδοποίησε πως αν οι επόμενες εκλογές δε φέρουν κάτι καινούριο για το λαό, θα έχει γίνει ένα βήμα πίσω, σε μια περίοδο που ετοιμάζονται να γίνουν πολλά βήματα μπροστά σε βάρος του λαού.

«Την Κυριακή των εκλογών - σημείωσε - ανεξάρτητα ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα, τα σιαμαία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ πρέπει να νιώσουν πανικό. Το ΚΚΕ θέλει δύναμη, όχι για να παζαρέψει με τον δικομματισμό, αλλά για να τη χρησιμοποιήσει για ριζοσπαστική συμμαχία, για την ταξική πάλη, για το κίνημα. Το ΚΚΕ στηρίζει τη συμμαχία της εργατικής τάξης με τη μικρομεσαία αγροτιά, τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, τα κινήματα των γυναικών και της νεολαίας, με κάθε κίνημα που αμφισβητεί τη "νέα τάξη πραγμάτων". Η κοινωνική συμμαχία είναι το στέρεο βάθρο για να επεκταθεί σε πολιτική».

Το ΚΚΕ, τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, δουλεύει για πολιτική συμμαχία που αντιστέκεται στις επιλογές της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, δηλαδή σε επιλογές που οδηγούν σε συγκέντρωση του πλούτου και αύξηση της φτώχειας. Δουλεύει για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ρήξης με αυτές. Υποστηρίζει πολιτικές που στηρίζουν την εγχώρια παραγωγή για το λαό και όχι το κεφάλαιο. Αναπτύσσει την εγχώρια παραγωγή σε αντίθεση με τις πολυεθνικές και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

«Ακριβώς γι' αυτό - κατέληξε - χρειάζεται κοινωνική και συνεταιριστική ιδιοκτησία και κεντρικός σχεδιασμός με περιφερειακή προσαρμογή και μοναδικό στόχο την κοινωνική ευημερία. Το ΚΚΕ υποστηρίζει τη λαϊκή οικονομία και όχι την οικονομία του κεφαλαίου. Γι' αυτό και θεωρεί ότι η συμμαχία που υπερασπίζεται το λαό πρέπει να έχει στόχο τη λαϊκή εξουσία».

Στη συγκέντρωση, στην οποία προλόγισε ο Μιχάλης Τσιώνας, γραμματέας της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, υποστηρίζοντας την ανάγκη να συστρατευτούν με το ΚΚΕ όλοι οι πραγματικοί αριστεροί αγωνιστές, παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Παραρτήματος Μαγνησίας του ΤΕΕ, δήμαρχοι και άλλοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και άλλων μαζικών φορέων του νομού.

Μετά την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα ακολούθησε διάλογος με τους παραβρισκόμενους.

Συνεχίζεται η περιοδεία

Συνεχίζεται σήμερα, Σάββατο, και αύριο, Κυριακή, η περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στη Θεσσαλία. Το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής:

-- Σήμερα, Σάββατο 11/10, θα επισκεφτεί τη Λάρισα, όπου στις 11 π.μ. θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ, στο ξενοδοχείο «Μετροπόλ», ενώ το απόγευμα, στις 7.30 μ.μ., θα μιλήσει στα Τρίκαλα, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου.

-- Αύριο, Κυριακή 12/10, στις 11 π.μ., θα μιλήσει στη Λάρισα στην αίθουσα της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών και στις 7.30 μ.μ. στην Καρδίτσα, σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση που θα γίνει στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο.

Δραστηριότητες Κομματικών Οργανώσεων

Στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης του ΚΚΕ, πραγματοποιούνται οι εξής εκδηλώσεις:

Αύριο Κυριακή 12/10:

  • Σε συγκέντρωση γυναικών, στα γραφεία της ΚΟ Φαλήρου (Ηχούς και Πέλοπος), στις 6.30 μ.μ., θα μιλήσει η Τούλα Μητσέα, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα 13/10:

  • Στις 7 μ.μ. σε πολιτική συγκέντρωση στον Βύρωνα στα γραφεία της ΚΟ (Χειμάρας και Αϊδινίου), θα μιλήσει ο Στέλιος Λάμπρου, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ και της ΚΕΟΕ.
  • Στην Τερψιθέα Γλυφάδας, στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη», στις 7.30μ.μ., θα μιλήσει ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στις 7μ.μ. η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα μιλήσει σε συγκέντρωση γυναικών στα ΚΑΠΗ Δάφνης (Αλεξάνδρας και Βύρωνος).
  • Σε συγκέντρωση γυναικών στις 7μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο «Αγιος Γεώργιος» του Καματερού θα μιλήσει η Μαρία Τσαγκατάκη στέλεχος του ΚΚΕ.

Την Τρίτη 14/10:

  • Στις 12 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο «Ιντερκοντινένταλ» θα περιοδεύσει και θα μιλήσει σε συγκέντρωση των εργαζομένων ο Αντώνης Σκυλλάκος, βουλευτής του ΚΚΕ.
  • Στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο στο Πεδίον του Αρεως θα περιοδεύσει η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη στις 9.30π.μ.
  • Στις 8π.μ. στο ΙΚΑ Γαλατσίου θα περιοδεύσει ο Γιάννης Πάσουλας, στέλεχος του ΚΚΕ.
  • Τη Δευτέρα 13/10 ο Αγγελος Τζέκης θα μιλήσει στον Εύοσμο, σε συγκέντρωση που οργανώνει η Κομματική Οργάνωση Ευόσμου Θεσσαλονίκης.

-- Περιοδεία στο νομό της Αιτωλοακαρνανίας θα πραγματοποιήσει το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Σπ. Στριφτάρης σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή 12/10. Το πρόγραμμα του Σαββάτου περιλαμβάνει σύσκεψη φίλων και οπαδών στα γραφεία της ΚΟ Μεσολογγίου στις 10 το πρωί και στη συνέχεια, στις 12 μ., περιοδεία στην Αγριλιά. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην Κατοχή, στις 8 μ.μ., στο καφενείο «Ρουπάκι». Την Κυριακή 12/10, θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Καινούριο, στο καφενείο «Δόσιος», στις 7 μ.μ.

-- Εκδήλωση με θέμα «Η δράση του μεγάλου ντόπιο και ξένου κεφαλαίου στο εμπόριο και οι επιπτώσεις στους εργαζόμενους και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - οι θέσεις του ΚΚΕ» διοργανώνει η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, την Τετάρτη 15/10, στις 7μ.μ. στο Επιμελητήριο Εύβοιας.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τις εξελίξεις στην οικονομία από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων

Τη Δευτέρα 20 του Οκτώβρη, στις 5.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η τρίτη κατά σειρά πλατιά εκδήλωση - συζήτηση της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «Εξελίξεις και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από τη σκοπιά των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων». Η εκδήλωση θα γίνει στο ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ», με ομιλητή τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ