ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
BOYΛH
Αποκλεισμένο το ΚΚΕ από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ
  • Στο ΕΣΡ, που στερείται υποδομής, μετέθεσε τις ευθύνες ο υπουργός Τύπου
  • Ο Αντ. Σκυλλάκος ζήτησε την παρέμβαση της κυβέρνησης, αφού οι συχνότητες των καναλιών είναι δημόσια περιουσία

Καμία αισιοδοξία ότι κάτι θα αλλάξει στο θέμα της ισότιμης προβολής των κομμάτων από τα ραδιοτηλεοπτικά μέρα δεν άφησε η χτεσινή απάντηση του υπουργού Τύπου Χρ. Πρωτόπαππα σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου.

Ο υπουργός μετέθεσε όλες τις ευθύνες στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, λέγοντας μάλιστα ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτό, αφού δεν έχει κατά το Σύνταγμα καμία αρμοδιότητα.

Αναφερόμενος στα ιδιωτικά τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα, είπε ότι εφαρμόζεται το Προεδρικό Διάταγμα του Κώδικα Δεοντολογίας πολιτικών και ειδησεογραφικών εκπομπών και, όπως δήλωσε, το ΕΣΡ θα καταμετρήσει την «εμφάνιση των κομμάτων μέσα από τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης και να γίνουν οι σχετικές συστάσεις σε όσους δεν εφαρμόζουν τις προβλέψεις του Κώδικα Δεοντολογίας».

Ο Χρ. Πρωτόπαππας ισχυρίστηκε ότι είναι ικανοποιητική η εμφάνιση του ΚΚΕ από την ΕΡΤ και ως παραδείγματα ανέφερε τη μετάδοση της ομιλίας της Αλ. Παπαρήγα στην Εκθεση της Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Είπε δε ότι υπάρχει σημαντική παρουσία του ΚΚΕ και άλλων κομμάτων σε όλες τις δραστηριότητες και τις πολιτικές και ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ.

Ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι η απάντηση του υπουργού δε δείχνει κάτι για να είμαστε αισιόδοξοι πως κάτι θα αλλάξει. Μετέθεσε, είπε, όλες τις ευθύνες στο ΕΣΡ, το οποίο στερείται της απαραίτητης υποδομής για να κάνει την καταμέτρηση και τη δουλιά του. Το ΕΣΡ, τόνισε, είναι βοηθητικό όργανο του κράτους και της κυβέρνησης, δεν είναι κυβέρνηση. «Αλλά, είπε, φαίνεται ότι την κυβέρνηση τη βολεύει αυτή η κατάσταση, γιατί διατηρεί άναρχο και θολό το τηλεοπτικό πεδίο, επίτηδες. Υπάρχει συγκεκριμένη διαπλοκή για να προβάλλεται από τα κρατικά και ιδιαίτερα τα ιδιωτικά το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, ώστε να στηρίζεται ο δικομματισμός. Και δικαίως διαμαρτυρόμαστε και ζητάμε ευθύνες και παρέμβαση από την κυβέρνηση, αφού οι συχνότητες των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών είναι περιουσία του κράτους και το Σύνταγμα προβλέπει ίση μεταχείριση των κομμάτων».

Ο πολίτης, είπε ο Αντ. Σκυλλάκος, δικαιούται να πληροφορηθεί όχι μόνο τι λέει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, αλλά το τι λένε και τα άλλα κόμματα. Στο σημείο αυτό παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία που δείχνουν τον αποκλεισμό ουσιαστικά του ΚΚΕ από τα ιδιωτικά κυρίως μέσα. «Σε δεκάμισι μήνες, είπε, από τα μέσα Οκτωβρίου πέρσι μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου φέτος είχαμε δέκα εμφανίσεις του ΚΚΕ σε πάνελ και παράθυρα δελτίων ειδήσεων στην ΕΤ1. Στη ΝΕΤ εμφανιστήκαμε 47 φορές. Στο ΑΛΤΕΡ το ΚΚΕ εμφανίστηκε μία φορά, στο ΣΤΑΡ μία φορά, από τρεις στο ΜΕΓΚΑ και τον ΑΝΤΕΝΝΑ, στον ΑΛΦΑ 17 φορές.

Αν όμως μετρήσουμε πόσες φορές εμφανίζεται μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και κατά δεύτερο λόγο της ΝΔ, θα δείτε πως στοιχειοθετείται αυτό που λέμε ότι τα κανάλια και ιδιαίτερα τα ιδιωτικά στηρίζουν το δικομματισμό. Αλλά και τα κρατικά είναι πολύ πίσω από την απαίτηση να πληροφορείται ο λαός τις θέσεις του ΚΚΕ».

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΣΟΚ - Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
«Ο λαός δε μας καταλαβαίνει»!

Η επιχείρηση «ανασύνταξης ηθικού» που φιλοδοξούσε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, στέφθηκε μάλλον με πλήρη... αποτυχία αν κρίνει κανείς από τις κενές καρέκλες της σχεδόν άδειας αίθουσας όπου διεξήχθηκε η χτεσινή δεύτερη μέρα του Συμβουλίου. Μια αίθουσα που μόλις και μετά βίας προσέλκυσε κάποιους ακροατές από τα κομματικά και κυβερνητικά στελέχη ώστε η δευτερολογία του πρωθυπουργού να μη γίνει σε ένα άδειο ακροατήριο...

Το κλίμα ήταν τέτοιο που ανάγκασε και χτες τον Κ. Σημίτη να ζητήσει από τον κομματικό του μηχανισμό να «κινητοποιηθεί» ώστε να μεταφέρει «πόρτα - πόρτα» τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ στους ψηφοφόρους. Κατά τον πρωθυπουργό «η χώρα έχει σήμερα μία νέα εθνική αυτοπεποίθηση», αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να ζητήσει από τα ίδια τα στελέχη του «να πιστέψουν» την κυβερνητική πολιτική...

Στη συνέχεια ανεβάζοντας τους προεκλογικούς τόνους, κατηγόρησε τη ΝΔ για «λαϊκισμό», «καιροσκοπισμό», «επιθετικό νεοφιλελευθερισμό», «ανασύσταση ενός δεξιού κρατικού κατεστημένου», πολιτική να «εξυπηρετήσει τα δικά της παιδιά» κλπ. Φυσικά δεν παρέλειψε να μιλήσει για «πολιτική νοοτροπία που έρχεται από τις δεκαετίες του '50 και του '60» που χαρακτηρίζει τη ΝΔ.

Εντούτοις, επανερχόμενος στα του ΠΑΣΟΚ - και αφού εκτίμησε ότι οι εκλογές θα κριθούν στον... επικοινωνιακό τομέα! - υποστήριξε ότι γίνεται εχθρική προς το ΠΑΣΟΚ προπαγάνδα, με συνέπεια ότι «οι πολίτες δε διαθέτουν κριτήρια να κρίνουν, να καταλάβουν τι σημαίνει ανάπτυξη, να καταλάβουν πώς έρχεται η μείωση της ανεργίας, να καταλάβουν, αν αυξήθηκαν οι πραγματικοί μισθοί τους και αν θα συνεχίσουν να αυξάνονται»! Και όλα αυτά διότι κατά τον κ. Σημίτη «αν οι πολίτες ακούν ψιθύρους που δεν έχουν σχέση με τη γύρω τους πραγματικότητα, δε γνωρίζουν στοιχεία, αν έχουν διαστρεβλωμένη παράσταση της πραγματικότητας γιατί τους λείπει η πληροφόρηση»...

Ως εκ τούτου «το συμπέρασμα - είπε ο πρωθυπουργός - είναι ότι το αποτέλεσμα της εκλογικής μάχης,... θα εξαρτηθεί από τη μάχη της ενημέρωσης» και για το λόγο αυτό ζήτησε «ενότητα» και «δουλιά» από τα στελέχη του, προσθέτοντας ότι «τίποτα δεν έχει κριθεί σήμερα» όσον αφορά την εκλογική μάχη...

ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Τι σημαίνει η υποχρέωση των επιδοτούμενων ανέργων να δουλεύουν μερική απασχόληση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και σε δημόσιες υπηρεσίες έναντι του επιδόματος ανεργίας; Ποιες θα είναι οι συνέπειες από την εφαρμογή του μέτρου που σχεδιάζει η κυβέρνηση;

ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ αυτό κυβέρνηση και κεφάλαιο, ακολουθώντας το γενικότερο πλαίσιο της ΕΕ, καταργούν το χαρακτήρα και το ρόλο αυτών των επιδομάτων, στη συγκεκριμένη περίπτωση του επιδόματος ανεργίας. Χαρακτηριστική απ' αυτή την άποψη, είναι η δήλωση του καγκελάριου Σρέντερ (Απρίλης 2000) πως «δεν υπάρχει δικαίωμα στην οκνηρία στη χώρα μας»..! Οι ισχυρισμοί αυτοί, δηλώνουν ότι για τους εκπροσώπους του κεφαλαίου η ανεργία δεν είναι κοινωνικό πρόβλημα με συγκεκριμένες αιτίες, αλλά ότι ο ίδιος ο άνεργος ευθύνεται για την κατάστασή του.

«ΛΟΓΙΚΟ» ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ αυτής της αντίληψης, είναι ότι οι άνεργοι, οι οκνηροί, οι ρέμπελοι, δεν μπορούν να λαμβάνουν επιδόματα, χωρίς «να προσφέρουν έργο στην κοινωνία». Η δυσφήμιση του ανέργου, η κατασυκοφάντησή του, παραπέμπει στον πιο σκληρό πυρήνα των νεοφιλελεύθερων απόψεων, που κυριαρχούν πλέον στα επιτελεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ, δε, στον αντίποδα της άποψης, που αποτέλεσαν και τους λόγους - αρχικά των ταμείων αλληλοβοήθειας - δημιουργίας των ταμείων ανεργίας. Ταμεία, που ήρθαν να καλύψουν ένα μέρος από το εργατικό εισόδημα του εργαζόμενου, ο οποίος παρά και ενάντια στη θέλησή του, χάνει τη δουλειά του και περιέρχεται σε καθεστώς ανεργίας.

Η ΠΡΟΩΘΗΣΗ ενός τέτοιου μέτρου από την κυβέρνηση, επιβεβαιώνει ότι αυτή ενστερνίζεται και υλοποιεί τις πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες αντεργατικές θεωρίες. Οι συνέπειες είναι σοβαρές και πολύπλευρες. Καταρχήν για τους ίδιους τους ανέργους, οι οποίοι για να λαμβάνουν πλέον αυτό το μίζερο επίδομα - που έτσι και αλλιώς υπολείπεται των αναγκών του - τώρα θα υποχρεώνεται και σε εργασία χωρίς μεροκάματο από τον εργοδότη, αφού το επίδομα ανεργίας θα είναι η πληρωμή του εργάτη. Ο άνεργος, έτσι, μετατρέπεται σε αντικείμενο της πιο σκληρής εκμετάλλευσης, από την πλευρά του εργοδότη, είτε αυτός είναι επιχειρηματίας είτε δημόσια υπηρεσία.

Ο ΟΑΕΔ, από φορέας στήριξης των ανέργων - έστω με τους όρους που αυτό μπορεί να γίνει μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα - γίνεται απροκάλυπτα φορέας χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, αφού αναλαμβάνει πλέον να καταβάλλει τον «μισθό» του άνεργου - εργαζόμενου. Σημειώνεται ότι οι πόροι αυτοί προέρχονται από τις εισφορές των ίδιων των εργαζομένων. Αρα συντελείται μια τερατώδης μετάλλαξη του ΟΑΕΔ. Οι εργαζόμενοι γίνονται οι χρηματοδότες της «άπορης» τάξης των καπιταλιστών.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ τους εργοδότες τα οφέλη είναι τεράστια. Στην κυριολεξία εξασφαλίζουν τζάμπα εργατική δύναμη, δημιουργούν προϋποθέσεις για νέα υπερκέρδη. Ταυτόχρονα, αυτή η «μάζα» απλήρωτης εργατικής δύναμης, που θα μπαίνει στη δούλεψη του μεγάλου κεφαλαίου και του κράτους, θα είναι ένα ισχυρό όπλο πίεσης ενάντια σε όλους τους εργαζόμενους. Γιατί, αυτός ο στρατός των σύγχρονων σκλάβων, αντικειμενικά, θα λειτουργήσει σαν καταλύτης μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης, δίπλα στους κακοπληρωμένους μετανάστες, στους δεκάδες χιλιάδες ανέργους, που μπαίνουν στα «επιδοτούμενα» - για τις επιχειρήσεις πάντα - προγράμματα του ΟΑΕΔ. Και απ' αυτή την άποψη, το συγκεκριμένο μέτρο αφορά όλους τους εργαζόμενους και όχι μόνο τους ανέργους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ