ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ρουσφετολογικό - προεκλογικό όργιο!

Φωτογραφικές διατάξεις, με τις οποίες βολεύονται ημέτεροι, στο όνομα δήθεν της αναβάθμισης της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης και της άρσης αδικιών, περιέχει νομοσχέδιο με θέμα «Τροποποιήσεις του ν. 1388/1983. Ιδρυση Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης. Ιδρυση Εθνικής Σχολής Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλες διατάξεις», που κατέθεσε χτες στη Βουλή το υπουργείο Εσωτερικών.

Στο πλαίσιο των προεκλογικών αναγκών, η κυβέρνηση ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα σε ημέτερους να μονιμοποιηθούν στο δημόσιο και μάλιστα σε θέσεις που αυτοί θα επιλέξουν καθώς προβλέπεται για ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και η ίδρυση προσωποπαγών θέσεων, όπου δεν υπάρχουν κενές. Ανάβει δηλαδή το πράσινο φως για μετατάξεις - οι οποίες θυμίζουμε ότι έχουν παγώσει - σε επιθυμητές υπηρεσίες.

Πρώτος το χορό των ρουσφετιών σέρνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα σε υπάλληλους του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού να μεταταγούν ή να μεταφερθούν, μετά από αίτησή τους σε κενές θέσεις δημοσίων υπηρεσιών ή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή ειδικοτήτων αντίστοιχων κλάδων με αυτούς των θέσεων που κατέχουν. Η διάταξη αυτή αφορά τους υπηρετούντες, κατά την 31η Αυγούστου 2003, στα ειδικά γραφεία του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού. Μάλιστα, προβλέπεται η σύσταση προσωποπαγών θέσεων, εφόσον δεν υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις στην αντίστοιχη υπηρεσία. Αργά χτες το βράδυ ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, απέσυρε (αποδεχόμενος το εξόφθαλμο του πράγματος;) το σχετικό εδάφιο, για να αποτραπούν οι «ψευδείς εντυπώσεις» από πλευράς ΝΔ - όπως είπε. Ωστόσο, θα το επαναφέρει στο συνολικό νομοσχέδιο περί μετατάξεων που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός Νοέμβρη. Ο Κ. Σκανδαλίδης, απάντησε χτες στη ΝΔ, η οποία - όπως είπε - «επιχειρεί να δημιουργήσει θέμα», συμπληρώνοντας πως το νομοσχέδιο δεν έχει σχέση με προεκλογικούς σχεδιασμούς, αλλά αποκαθιστά αδικίες και αίρει αδυναμίες.

Είναι προφανές ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα αξιοποιούν προεκλογικά τη Δημόσια Διοίκηση, η οποία επιχειρείται να στελεχωθεί από τα στελέχη εκείνα που πιστά θα αναλαμβάνουν να υπηρετούν τον «εκσυγχρονισμό» του συστήματος. Την κατεύθυνση αυτή εξυπηρετεί και η ίδρυση του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης το οποίο αναλαμβάνει την υποστήριξη των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων του κράτους. Αντίστοιχα, η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και η Εθνική Σχολή Τοπική Αυτοδιοίκησης που ιδρύεται θα προσφέρουν στους «μαθητές» τους μαθήματα εφαρμογής των νεοφιλελεύθερων επιλογών της κυβέρνησης στη Δημόσια Διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση, ενώ οι επιδόσεις θα καταγράφονται σε ατομικό δελτίο κατάρτισης, το οποίο θα επηρεάζει και την εξέλιξή τους στην υπηρεσία τους.

Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο ορίζεται ότι οι υπάλληλοι που υπηρετούσαν με απόσπαση στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης, εφόσον έχουν συμπληρώσει ένα χρόνο απόσπασης μέχρι και τις 31 Αυγούστου 2003, μπορούν να μεταταγούν ή να μεταφερθούν στο υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης, τα ΝΠΔΔ που εποπτεύονται από αυτό και στο Εθνικό Τυπογραφείο. Στη χτεσινή του απάντηση ο Κ. Σκανδαλίδης σημειώνει πως οι μετατάξεις γίνονται για να καλυφθούν πάγιες θέσεις του Κέντρου ώστε να μην προκηρυχτούν νέες προσλήψεις και διευκρινίζει πως ο αριθμός των υπαλλήλων θα ανέρχεται σε 25 άτομα.

Ανάλογα ισχύουν και για υπαλλήλους φορέων του υπουργείου Μεταφορών, οι οποίοι «κατά την ημερομηνία που οι φορείς αυτοί έπαψαν να υπάγονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα υπηρετούσαν με απόσπαση...». Οι υπάλληλοι αυτοί μεταφέρονται στο υπουργείο Μεταφορών και στους εποπτευόμενους από αυτό φορείς. Πρόκειται για άρθρα καθαρά ρουσφετολογικού χαρακτήρα ο οποίος γίνεται ακόμα πιο έντονος αφού προβλέπεται ότι αν για τους υπαλλήλους αυτούς δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες ή παρόμοιες των ειδικοτήτων τους θέσεις, τότε «επιτρέπεται η μετάταξή ή η αντίστοιχη μεταφορά τους σε συνιστώμενες προσωποπαγής θέσεις».

Ενα ακόμα ρουσφέτι ολοκληρώνεται με τη διάταξη που προβλέπει ότι αυτοί που είχαν διοριστεί στο Δημόσιο και προηγουμένως ήταν συνεργάτες των βουλευτών, τώρα, εφόσον διανύουν τη δοκιμαστική τους υπηρεσία, μπορούν να αποσπαστούν στα γραφεία των βουλευτών. Στο σημείο αυτό ο κ. Σκανδαλίδης απαντά... αλλά λόγια ν' αγαπιόμαστε: «Δεν πρόκειται, λέει, για αύξηση του αριθμού των ατόμων που δικαιούνται να αποσπάσουν οι βουλευτές».


ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Θα ενταθούν οι κινητοποιήσεις

Ακαρπη ήταν η συνάντηση του δημάρχου Νίκαιας Στέλιου Μπενετάτου και εργαζομένων - Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), που εργάζονται στη Δημοτική Επιχείρηση Τεχνικών Εργων Οικιστικής Πολεοδομικής Ανάπλασης (ΔΕΤΕΟΠΑΝ), με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Βασ. Βαλασόπουλο. Ετσι, η δημοτική αρχή και οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται σε νέες άμεσες κινητοποιήσεις, απαιτώντας να αναλάβει η κυβέρνηση τις ευθύνες της και να δώσει άμεσα λύση στην τραγική οικονομική κατάσταση όπου έχει περιέλθει ο δήμος.

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΤΕΟΠΑΝ, που όλοι είναι ΑμΕΑ και προσλήφθηκαν στην επιχείρηση μέσω ειδικού προγράμματος του ΟΑΕΔ, παραμένουν για αρκετούς μήνες απλήρωτοι, αφού, αν και στον ΟΑΕΔ υπάρχουν τα χρήματα, η επιχείρηση, εξαιτίας της κακοδιαχείρισης που άσκησε η διοίκηση της προηγούμενης δημοτικής αρχής και εκλεκτής της κυβέρνησης, του Β. Τράπαλη, εμποδίζει σήμερα την έκδοση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, ώστε να αποταμιευτούν τα χρήματα και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Το βεβαιωμένο χρέος της επιχείρησης ανέρχεται σήμερα στο ποσόν του 1.080.000 ευρώ. Παράλληλα, υπάρχει ταμειακό έλλειμμα πάνω από 300.000 ευρώ.

Η ΔΕΤΕΟΠΑΝ συστάθηκε και λειτούργησε ως δημοτική επιχείρηση, που παρείχε ένα σημαντικό έργο στην πόλη, μέσα από, κυρίως, οικοδομικές εργασίες που είχε ανάγκη ο δήμος και έλυνε προβλήματα της καθημερινότητας των δημοτών. Στην πορεία όμως των τελευταίων οκτώ χρόνων, η αποστολή, ο χαρακτήρας και η σύνθεση της επιχείρησης διαβρώθηκαν και την οδήγησαν τελικά στην οικονομική χρεοκοπία, αφού ουσιαστικά «νοίκιαζε εργαζόμενους» στο δήμο.

Ετσι, σήμερα είναι τεράστιο το χρέος της, αναφέρει δελτίο Τύπου του δήμου, είναι άγνωστος ο αριθμός και το ύψος των ακάλυπτων επιταγών της επιχείρησης που κυκλοφορούν στην αγορά. Η προηγούμενη διοίκηση δεν παρέδωσε κανένα στοιχείο στη σημερινή, παρότι υπήρξε και εισαγγελική παραγγελία.

Επίσης, έγιναν προσλήψεις και δόθηκαν αποζημιώσεις προσωπικού χωρίς συμβάσεις και κάρτες πρόσληψης και η αδιαφάνεια και οι πελατειακές σχέσεις ήταν καθημερινή πρακτική. Π.χ.: Από ιδιωτική εταιρία κινητής τηλεφωνίας, αγοράστηκαν 181 συνδέσεις κινητών τηλεφώνων, χωρίς κανείς σήμερα να γνωρίζει ούτε καν τους χρήστες τους!

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνάντησης, παρέπεμψε στην τροπολογία για τη ρύθμιση των χρεών των δήμων, που ετοιμάζει η κυβέρνηση και δε δεσμεύτηκε συγκεκριμένα για το μέλλον των σημερινών εργαζομένων στη ΔΕΤΕΟΠΑΝ.

Σε ανακοίνωση του Δήμου Νίκαιας, επισημαίνεται: «Ο Δήμος Νίκαιας και ο δήμαρχος Στέλιος Μπενετάτος, όσο κι αν η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της μοχθούν, δε θα έρθουν αντιμέτωποι με τους εργαζόμενους. Είναι σύμμαχοί τους. Θα στηρίξουν με κάθε τρόπο τα δίκαια αιτήματά τους για πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μόνιμη και σταθερή εργασία, ισότιμη μεταχείριση... Συνεχίζουμε και παλεύουμε στο πλάι των εργατών του Δήμου Νίκαιας και της ΔΕΤΕΟΠΑΝ. Δεσμευόμαστε ν' αναπτύξουμε κάθε δυνατή πρωτοβουλία, που προωθεί λύσεις σύμφωνες με τις ανάγκες και τα αιτήματα των εργαζομένων. Θεωρούμε υπεύθυνη για την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται σήμερα ο Δήμος Νίκαιας, την κυβερνητική πολιτική, που σχεδιασμένα και σκόπιμα προκαλεί και επιτείνει τα σημερινά προβλήματα», τονίζεται.

Ο δήμαρχος Νίκαιας θα επιδιώξει συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη. «Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα ξεδιπλωθούν σε συνεργασία με όλους τους εργαζόμενους, τόνισε ο Στέλιος Μπενετάτος, είναι αναγκαία προϋπόθεση για την επίλυση των προβλημάτων». Παράλληλα, κάλεσε τον πρωθυπουργό να ορίσει ημερομηνία συνάντησης, όπως, άλλωστε, είχε ζητήσει και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Κ. Σημίτη στο «Σπίτι της Αρσης Βαρών» στη Νίκαια.


ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας αδελφό, θείο, φίλο, συνεργάτη και δάσκαλο

ΦΟΙΒΟ ΑΝΩΓΕΙΑΝΑΚΗ

Μουσικολόγο

Κηδεύουμε αύριο Παρασκευή 17-10-03 και ώρα 4 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης του Κοιμητηρίου Ζωγράφου.

Τα αδέλφια: Γλαύκη και Στράτος. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες και οι μαθητές του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ