Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Θα ενταθούν οι κινητοποιήσεις

Ακαρπη ήταν η συνάντηση του δημάρχου Νίκαιας Στέλιου Μπενετάτου και εργαζομένων - Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), που εργάζονται στη Δημοτική Επιχείρηση Τεχνικών Εργων Οικιστικής Πολεοδομικής Ανάπλασης (ΔΕΤΕΟΠΑΝ), με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Βασ. Βαλασόπουλο. Ετσι, η δημοτική αρχή και οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται σε νέες άμεσες κινητοποιήσεις, απαιτώντας να αναλάβει η κυβέρνηση τις ευθύνες της και να δώσει άμεσα λύση στην τραγική οικονομική κατάσταση όπου έχει περιέλθει ο δήμος.

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΤΕΟΠΑΝ, που όλοι είναι ΑμΕΑ και προσλήφθηκαν στην επιχείρηση μέσω ειδικού προγράμματος του ΟΑΕΔ, παραμένουν για αρκετούς μήνες απλήρωτοι, αφού, αν και στον ΟΑΕΔ υπάρχουν τα χρήματα, η επιχείρηση, εξαιτίας της κακοδιαχείρισης που άσκησε η διοίκηση της προηγούμενης δημοτικής αρχής και εκλεκτής της κυβέρνησης, του Β. Τράπαλη, εμποδίζει σήμερα την έκδοση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, ώστε να αποταμιευτούν τα χρήματα και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Το βεβαιωμένο χρέος της επιχείρησης ανέρχεται σήμερα στο ποσόν του 1.080.000 ευρώ. Παράλληλα, υπάρχει ταμειακό έλλειμμα πάνω από 300.000 ευρώ.

Η ΔΕΤΕΟΠΑΝ συστάθηκε και λειτούργησε ως δημοτική επιχείρηση, που παρείχε ένα σημαντικό έργο στην πόλη, μέσα από, κυρίως, οικοδομικές εργασίες που είχε ανάγκη ο δήμος και έλυνε προβλήματα της καθημερινότητας των δημοτών. Στην πορεία όμως των τελευταίων οκτώ χρόνων, η αποστολή, ο χαρακτήρας και η σύνθεση της επιχείρησης διαβρώθηκαν και την οδήγησαν τελικά στην οικονομική χρεοκοπία, αφού ουσιαστικά «νοίκιαζε εργαζόμενους» στο δήμο.

Ετσι, σήμερα είναι τεράστιο το χρέος της, αναφέρει δελτίο Τύπου του δήμου, είναι άγνωστος ο αριθμός και το ύψος των ακάλυπτων επιταγών της επιχείρησης που κυκλοφορούν στην αγορά. Η προηγούμενη διοίκηση δεν παρέδωσε κανένα στοιχείο στη σημερινή, παρότι υπήρξε και εισαγγελική παραγγελία.

Επίσης, έγιναν προσλήψεις και δόθηκαν αποζημιώσεις προσωπικού χωρίς συμβάσεις και κάρτες πρόσληψης και η αδιαφάνεια και οι πελατειακές σχέσεις ήταν καθημερινή πρακτική. Π.χ.: Από ιδιωτική εταιρία κινητής τηλεφωνίας, αγοράστηκαν 181 συνδέσεις κινητών τηλεφώνων, χωρίς κανείς σήμερα να γνωρίζει ούτε καν τους χρήστες τους!

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνάντησης, παρέπεμψε στην τροπολογία για τη ρύθμιση των χρεών των δήμων, που ετοιμάζει η κυβέρνηση και δε δεσμεύτηκε συγκεκριμένα για το μέλλον των σημερινών εργαζομένων στη ΔΕΤΕΟΠΑΝ.

Σε ανακοίνωση του Δήμου Νίκαιας, επισημαίνεται: «Ο Δήμος Νίκαιας και ο δήμαρχος Στέλιος Μπενετάτος, όσο κι αν η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της μοχθούν, δε θα έρθουν αντιμέτωποι με τους εργαζόμενους. Είναι σύμμαχοί τους. Θα στηρίξουν με κάθε τρόπο τα δίκαια αιτήματά τους για πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μόνιμη και σταθερή εργασία, ισότιμη μεταχείριση... Συνεχίζουμε και παλεύουμε στο πλάι των εργατών του Δήμου Νίκαιας και της ΔΕΤΕΟΠΑΝ. Δεσμευόμαστε ν' αναπτύξουμε κάθε δυνατή πρωτοβουλία, που προωθεί λύσεις σύμφωνες με τις ανάγκες και τα αιτήματα των εργαζομένων. Θεωρούμε υπεύθυνη για την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται σήμερα ο Δήμος Νίκαιας, την κυβερνητική πολιτική, που σχεδιασμένα και σκόπιμα προκαλεί και επιτείνει τα σημερινά προβλήματα», τονίζεται.

Ο δήμαρχος Νίκαιας θα επιδιώξει συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη. «Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα ξεδιπλωθούν σε συνεργασία με όλους τους εργαζόμενους, τόνισε ο Στέλιος Μπενετάτος, είναι αναγκαία προϋπόθεση για την επίλυση των προβλημάτων». Παράλληλα, κάλεσε τον πρωθυπουργό να ορίσει ημερομηνία συνάντησης, όπως, άλλωστε, είχε ζητήσει και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Κ. Σημίτη στο «Σπίτι της Αρσης Βαρών» στη Νίκαια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ