Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΚΛΗΣΙΑ - ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Κορυφώνεται η ένταση

Καθημερινά εντείνεται η διαμάχη και κορυφώνεται η ένταση ανάμεσα στην ελληνική Εκκλησία και το Πατριαρχείο, ενώ όλο και περισσότερο έρχονται στο προσκήνιο οι πολιτικές διαστάσεις της υπόθεσης σχετικά με το καθεστώς διοίκησης των μητροπόλεων των λεγόμενων «νέων χωρών».

Μακριά από τα «καυτά κάστανα» αυτής της διαμάχης επιδιώκει να μείνει η ελληνική κυβέρνηση και καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να τηρήσει ίσες αποστάσεις από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

Σε δηλώσεις του, μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου εξέφρασε την ανησυχία της κυβέρνησης για τη σύγκρουση που υπάρχει και πρόσθεσε ότι «δεν είναι η πολιτεία που έχει την αρμοδιότητα να παρέμβει σε μια τέτοια διένεξη» αλλά, όπως είπε, «θεωρούμε ότι ο διάλογος, η ψυχραιμία και η σύνεση μεταξύ τους είναι το απαραίτητο στοιχείο για να εξευρεθεί η οποιαδήποτε λύση. Αυτή είναι η παρότρυνσή μας».

Σε ερώτηση δημοσιογράφων αν σκοπεύει προσωπικά να αναλάβει κάποια «ειρηνευτική πρωτοβουλία» μεταξύ των δύο εκκλησιαστικών ποιμένων, με δεδομένη τη γνωριμία που έχει μαζί τους, ο Γ. Παπανδρέου απάντησε λέγοντας ότι «εμείς έχουμε συνεχή διάλογο και εγώ προσωπικά πολλές φορές συζητώ και με τους δύο, όμως, ο θεσμικός ρόλος μας δεν είναι να αναλάβουμε μια τέτοια πρωτοβουλία ή ξεχωριστή πρωτοβουλία, αλλά να επιμείνουμε σ' αυτές τις θέσεις. Τις θέσεις δηλαδή ότι μέσα από μια σύνεση, μέσα από ένα διάλογο και ψυχραιμία πρέπει να βρεθεί η λύση για το καλό της Ορθοδοξίας».

Στο ίδιο πνεύμα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας δήλωσε ότι στο εσωτερικό της Εκκλησίας πρέπει να εκδηλωθούν η σύνεση, η ευθύνη και η νηφαλιότητα, και πρόσθεσε ότι η κυβερνητική στάση υπαγορεύεται από τη βαθιά πίστη και το σεβασμό στους διακριτούς ρόλους.

Χτες, ο βουλευτής της ΝΔ Μιλτιάδης Εβερτ σε δήλωσή του ανέφερε: «Σέβομαι, τιμώ και αγαπώ την Ορθόδοξη Εκκλησία και πριν από όλα το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Λόγοι όμως εθνικού συμφέροντος επιβάλλουν κυρίως ευαίσθητες εθνικά περιοχές να υπάγονται απευθείας στην Εκκλησία της Ελλάδος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ