Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ
Δώστε χρήμα κι ελπίδα στους ... παλιούς

Απαιτεί περισσότερες ενισχύσεις και ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις και περιορισμό των επεκτάσεων στις κλίνες

«Πρέπει να παρθούν γενναία μέτρα», διαμήνυσε προς την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Β. Μηναΐδης, χτες. Και στην αναλυτική παρουσίαση των θέσεων της ΠΟΞ για τον τουρισμό, τα «γενναία μέτρα» μεταφράζονται σε ιδιαίτερα ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη λειτουργία των ξενοδοχείων, αύξηση και διευκόλυνση της χρηματοδότησής τους, ποικιλόμορφη μείωση της φορολογίας, κατάργηση της κρατικής ενίσχυσης προς τις ...νέες επιχειρήσεις του κλάδου.

Η Ομοσπονδία παρουσίασε στοιχεία για τη συνεχόμενη, επί τρίτη χρονιά, μείωση των αφίξεων και των εσόδων του τουρισμού. Για τους πρώτους εννέα μήνες του 2003 η μείωση των αφίξεων αλλοδαπών αναμένεται να ξεπεράσει το 5%. Η αντίστοιχη μείωση στην εισροή συναλλάγματος κατά 9,1% θεωρείται αποτέλεσμα της μείωσης των αφίξεων.

Οι ξενοδόχοι περιέγραψαν με μελανά χρώματα την οικονομική κατάσταση του κλάδου, την οποία απέδωσαν κατά κύριο λόγο στην έλλειψη στήριξης από την κυβέρνηση. Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΞ, Σ. Διβάνης, επισήμανε ότι «στα επόμενα πέντε χρόνια πάνω από το 40% των ελληνικών ξενοδοχείων θα έχει αλλάξει χέρια», θα ...αλωθούν δηλαδή από το ξένο κεφάλαιο.

Οι ξενοδόχοι απαιτούν μείωση της φορολογίας για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Δεν παρέλειψαν να συνδέσουν αυτή τη βελτίωση με τις θέσεις εργασίας και την πιθανή μείωσή τους αν δεν πάνε καλά τα πράγματα. Την ίδια στιγμή, θεωρούν δυσάρεστη εξέλιξη οποιαδήποτε αύξηση στις αποδοχές των εργαζομένων του κλάδου, καθώς οι επιχειρήσεις τους είναι εντάσεως εργασίας και ο υψηλός πληθωρισμός θα πλήξει την ...ανταγωνιστικότητά τους.

Η χτεσινή παρουσίαση αποκάλυψε και τη διαφωνία της ΠΟΞ με κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής όσον αφορά κυρίως στις πολεοδομικές διευκολύνσεις για νέες μονάδες. Οι εσωτερικές αντιθέσεις και ο σκληρός ανταγωνισμός στον κλάδο εκφράστηκαν με απαιτήσεις για αδρές επιδοτήσεις του εκσυγχρονισμού υφιστάμενων μονάδων και τη μη επιδότηση νέων κλινών «σε μια φθίνουσα αγορά». Μάλιστα, ανέβηκαν και οι τόνοι, με τον γενικό γραμματέα της ΠΟΞ, Γ. Καλλίγερο, να επισημαίνει με νόημα: «Ας προσέξουν τι κάνουν με τις παραλίες και τον αιγιαλό».

Στο ίδιο πλαίσιο, εκφράστηκε η αντίθεση της ΠΟΞ στον ...αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται τα μέλη της από τις συνεργασίες της «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα» με ξένους κυρίως επενδυτές. Ζητήθηκε επίσης αλλαγή των προϋποθέσεων των χρηματοδοτικών προγραμμάτων για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καλύτερη αστυνόμευση στις τουριστικές περιοχές, ποιοτικός έλεγχος, βελτίωση των υποδομών, περισσότερα κονδύλια για την τουριστική προβολή και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ