ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΚΑΒ
Αντίσταση στην ιδιωτικοποίηση

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την εκχώρηση του ΕΚΑΒ στην επιχειρηματική δραστηριότητα
Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την εκχώρηση του ΕΚΑΒ στην επιχειρηματική δραστηριότητα
Φωνή αντίστασης και αγανάκτησης για τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), που προωθούν η κυβέρνηση και η απερχόμενη διοίκησή του ύψωσαν χτες οι εργαζόμενοι του Κέντρου.

Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι κατάληψη στο γραφείο της διοίκησης του ΕΚΑΒ, η οποία συνεδρίαζε εκείνη την ώρα, απαιτώντας την απόσυρση από την ημερήσια διάταξη προτάσεων για αποφάσεις που πλήττουν ευθέως το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΚΑΒ και τα εργασιακά δικαιώματά τους. Στην κατάληψη παραβρέθηκαν και εξέφρασαν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους η Λ. Μεθωνιού και η Μ. Κεφαληνού, στελέχη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου και αντιπροσωπεία της ηγεσίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Ιδιαίτερα προκλητικός ο απερχόμενος πρόεδρος του ΕΚΑΒ Χρ. Ρέσσος (στη θέση του προέδρου έχει διοριστεί σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Υγείας ο στρατηγός ε.α. Κ. Παναγιωτάκης), παρά τις πιέσεις απ' τους εργαζόμενους και τα σωματεία που είχαν κατακλύσει τα γραφεία της Διοίκησης, δήλωνε ότι δεν πρόκειται να αποσύρει τις προτάσεις.

Με τη διαμαρτυρία τους, οι εργαζόμενοι απαίτησαν την απόσυρση της πρότασης τροποποίησης του Οργανισμού του Κέντρου που ανοίγει τις πόρτες για τη μετατροπή του ΕΚΑΒ, από υπεύθυνο κρατικό φορέα προνοσοκομειακής φροντίδας, σε επιτελικό μηχανισμό που θα ελέγχει ή και θα εκχωρεί υπηρεσίες επείγουσας ιατρικής. Η πρόταση τροποποίησης προβλέπει ακόμα τη μετατροπή της διεύθυνσης νοσηλευτικής υπηρεσίας, στην οποία υπάγονται τα πληρώματα και οι διασώστες του ΕΚΑΒ, σε απλό τμήμα του Κέντρου, με αποτέλεσμα να πλήττονται τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Μάλιστα, ο απερχόμενος πρόεδρος του ΕΚΑΒ Χρ. Ρέσσος ζήτησε και πήρε έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΑΒ προϋπολογισμού 40.000 ευρώ, προκειμένου να αναθέσει σε ιδιωτική εταιρία τη μελέτη για την αλλαγή του Οργανισμού του ΕΚΑΒ!

Οι εργαζόμενοι απαίτησαν, ακόμα, την απόσυρση από την ημερήσια διάταξη της πρότασης για τις μεταθέσεις 81 εργαζομένων του ΕΚΑΒ, υπογραμμίζοντας ότι των όποιων μεταθέσεων θα έπρεπε να έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες προσλήψεις, με δεδομένο ότι οι μεταθέσεις αυτές θα οδηγήσουν στην ακόμα μεγαλύτερη απογύμνωση του στόλου του ΕΚΑΒ. Με το ίδιο σκεπτικό, το σωματείο των εργαζομένων απαίτησε, την απόσυρση της πρότασης για 20 μετατάξεις εργαζομένων απ' τα πληρώματα σε διοικητικές θέσεις. Οι εργαζόμενοι απαίτησαν, επιπλέον, την απόσυρση της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης που έχει διατάξει η διοίκηση του ΕΚΑΒ, εναντίον του προέδρου του σωματείου των εργαζομένων Χρήστου Μπαρκονίκου, επειδή σε δημόσιες δηλώσεις του καυτηρίασε το φαινόμενο της εξάπλωσης της παράνομης κυκλοφορίας ιδιωτικών ασθενοφόρων που έχουν αναλάβει εργολαβικά, και με το αζημίωτο, διακομιδές ασθενών.

Αντιμέτωπος με την αποδοκιμασία και το γιουχάισμα απ' τους συγκεντρωμένους εργαζόμενους, ήρθε και ο Ηλ. Ιωαννίδης πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού ΕΚΑΒ. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την Ομοσπονδία ότι αποτελεί διασπαστική κίνηση, υποκινούμενη από το υπουργείο Υγείας και τη διοίκηση του ΕΚΑΒ, που δεν αναγνωρίζεται, ούτε από την ΑΔΕΔΥ, και ζήτησαν την αποχώρησή του.

Μετά την παρέμβαση των εργαζομένων, η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου δεν πραγματοποιήθηκε. Οι εργαζόμενοι δήλωσαν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους για την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα και την αναβάθμιση του ΕΚΑΒ και να προχωρήσουν σε νέα κατάληψη, σε περίπτωση που επιχειρηθεί νέο ΔΣ με αυτά τα θέματα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ
Σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις

Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις κήρυξε η ΠΟΕ - ΟΤΑ, ύστερα από τη συνεχή άρνηση της κυβέρνησης να αποδεχτεί τα αιτήματα των εργαζομένων. Την απόφαση αυτή, που λήφθηκε κατά τη χτεσινή διάρκεια του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, καταψήφισε η ΠΑΣΚΕ.

Συγκεκριμένα, η ΠΟΕ ΟΤΑ αποφάσισε την πραγματοποίηση νέας 48ωρης απεργίας στις 20 και 21 του Οκτώβρη, αποχή από τις υπερωριακές και μη εργασίες σήμερα και αύριο. Επίσης, τη Δευτέρα 20 του Οκτώβρη η ΠΟΕ ΟΤΑ θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία της Ομοσπονδίας και την Τρίτη 21 του Οκτώβρη θα προχωρήσει σε πανελλαδική σύσκεψη των προέδρων ή εκπροσώπων των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων. Αμέσως μετά από τη σύσκεψη θα γίνει νέο Γενικό Συμβούλιο για την εκτίμηση της κατάστασης.

Τα αιτήματα που θέτει η Ομοσπονδία είναι: Κατώτερος μισθός στα 1.100 ευρώ και ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στο βασικό μισθό, αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων, κλείσιμο των δημοτικών επιχειρήσεων που το αντικείμενό τους είναι δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα και μεταφορά του στο δήμο, κατάργηση της μερικής απασχόλησης, μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους, μονιμοποίηση των συμβασιούχων κ.ά.

Σχετικά με τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και τη στάση που κρατά η κυβέρνηση, ο Γ. Καταχανάς, μέλος της Συντονιστικής ΟΤΑ Αττικής, δήλωσε στο «Ρ»: «Η κυβέρνηση, στα αιτήματα των εργαζομένων όπως κατάργηση της μερικής απασχόλησης, ασφαλιστικά ζητήματα μάς απάντησε ότι αυτά εντάσσονται στις γενικότερες κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ενώ για τις ιδιωτικοποιήσεις δήλωσε ότι αποτελούν στρατηγική επιλογή της. Πρόκειται για μια ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης και σε αυτήν εμείς οι εργαζόμενοι απαντάμε με ένταση των αγωνιστικών μας κινητοποιήσεων. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους τις αμέσως επόμενες ώρες να συσπειρωθούν στα Σωματεία τους, να οργανώσουν την πάλη τους, έτσι ώστε πιο αποτελεσματικά να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΙΚΑ
Καρότο υποσχέσεων και δικαστικό μαστίγιο
  • Στα δικαστήρια οδηγεί για ένατη φορά η κυβέρνηση τους απεργούς γιατρούς μέσα 28 μήνες
  • Η εκδίκαση θα γίνει τη Δευτέρα, ώρα 12.00, στο κτίριο 13, αίθουσα 2, στη Σχολή Ευελπίδων

Οταν το καρότο των υποσχέσεων αποδεικνύεται ανεπαρκές, τότε η κυβέρνηση μετέρχεται - κατά την προσφιλή της μέθοδο - το μαστίγιο των δικαστηρίων για τους γιατρούς του ΙΚΑ, που προχωρούν σε τετραήμερη απεργία απ' την ερχόμενη Δευτέρα. Η κυβέρνηση υπαναχώρησε ακόμα και από αυτή τη συμφωνία με τη διοίκηση της Ομοσπονδίας των γιατρών (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) στις 22.7.2003, που είχε θολά σημεία σημεία.

Εκτοτε υπήρξε ο «βουβός διάλογος» με την ηγεσία της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, η οποία ήταν γνώστης των ρυθμίσεων που περιέχονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και δημοσιοποιήθηκαν προχτές και το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι πως η όποια ρύθμιση των ασφαλιστικών θεμάτων των συμβασιούχων γιατρών θα σημάνει άγριο χαράτσι για την εξαγορά τους, που θα φτάνει μέχρι και 500 ευρώ το μήνα.

Παγιδευμένη στη λογική του διαλόγου, η ηγεσία της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ αποφάσισε στη συνεδρίαση της 10.10.2003 την κήρυξη τετραήμερης απεργίας. Ωστόσο, όμως, η κυβέρνηση επιχείρησε μια προπαγανδιστική ρελάνς με τις ρυθμίσεις που προωθεί: Ετσι προχτές διέρρευσε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο με τις ρυθμίσεις και για τους γιατρούς του ΙΚΑ, ενώ χτες ο υφυπουργός Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλος με δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό «Φλας 9,61» υποστήριξε ότι λύνονται τα θέματα 5.000 συμβασιούχων (σε σύνολο 5.500) γιατρών του ΙΚΑ με την ένταξή τους στους γιατρούς Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης (ΠΑΑ).

Στο ίδιο προπαγανδιστικό μήκος κύματος κινήθηκε από προχτές ο διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος, που συνέταξε μια ανακοίνωση και τη δημοσιοποίησε χτες. Στην ανακοίνωση, αφού υποστήριζε όσα προωθεί η κυβέρνηση με το σχέδιο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, καταφερόταν κατά των γιατρών του ΙΚΑ που αποφάσισαν την απεργία και τους καλούσε να πάρουν μέρος σε μια «παράλογη απεργία», που ταλαιπωρεί τους ασφαλισμένους του Ιδρύματος.

Πέρα από το υποκριτικό ενδιαφέρον για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους του Ιδρύματος, ο διοικητής του ΙΚΑ είχε ενεργήσει στα μουλωχτά και ετοιμαστεί για τη δικαστική δίωξη των γιατρών του ΙΚΑ: Ετσι αργά το βράδυ δικαστικός κλητήρας κοινοποίησε αγωγή του Ιδρύματος κατά της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, με την οποία ζητά να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των γιατρών του ΙΚΑ.

Η εκδίκαση της αγωγής θα γίνει τη Δευτέρα στο κτίριο 13, αίθουσα 2, στη Σχολή Ευελπίδων ώρα 12.00 το μεσημέρι.

  • Σήμερα γίνεται η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Συμβασιούχων Ιατρών ΙΚΑ Νομού Αττικής στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», ώρα 10.30 π.μ.
  • Τη Δευτέρα θα γίνει η συνέλευση του Συλλόγου των γιατρών του ΙΚΑ (ΣΕΥΠΙΚΑ), ώρα 10.00 π.μ., στο ξενοδοχείο «Τιτάνια».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ