ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
Στη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης!

Η Δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση (Νοέμβρης - Δεκέμβρης) που προκήρυξε η ΚΕ του ΚΚΕ, είναι μια μάχη που για τις Κομματικές Οργανώσεις όλης της χώρας έχει ήδη αρχίσει και εντάσσεται οργανικά στην πολιτική εξόρμηση που διεξάγουν μπροστά και στις εκλογές. Αλλωστε, η επίτευξη των στόχων της Οικονομικής Εξόρμησης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη τόσο με την ανάπτυξη της δράσης του Κόμματος σε πανελλαδική κλίμακα, όσο και με την καλύτερη προετοιμασία του για τη μεγάλη πολιτική μάχη των εκλογών. Κι αυτό μια και είναι γνωστό πως τα οικονομικά του ΚΚΕ στηρίζονται στην προσφορά των μελών, φίλων και οπαδών, ευρύτερων λαϊκών μαζών, ακόμα και εργαζομένων με διαφορετικές προς το ΚΚΕ πολιτικές επιλογές, που όμως πολύτιμη θεωρούν την ύπαρξη και δράση του.

Ενόψει και αυτής της Οικονομικής Εξόρμησης, το ΚΚΕ απευθύνεται στον ελληνικό λαό και πρώτ' απ' όλα στην εργατική τάξη, την αγροτιά, τους μικρομεσαίους βιοπαλαιστές, τους διανοούμενους, τους επιστήμονες, τους καλλιτέχνες, τους νέους και τις νέες, καλώντας τους να ανταποκριθούν απλόχερα, ακόμα και με την οικονομική προσωπική τους θυσία, στο στόχο της κάλυψης του οικονομικού πλάνου της εξόρμησης.

Συγχρόνως, όμως, απευθύνεται στους εργαζόμενους εκείνους που παγιδεύει με παραπλάνηση και ψεύτικες υποσχέσεις ο δικομματισμός, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που βλέπουν τον αντιλαϊκό κατήφορο των δυνάμεων του δικομματισμού και τους καλεί να συμβάλουν στην καταδίκη των δυνάμεων που η πολιτική τους υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και του ιμπεριαλισμού. Πολιτική που λειτουργεί σε βάρος των ίδιων των ψηφοφόρων τους, που προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα. Να ενισχύσουν οικονομικά και εκλογικά το ΚΚΕ.

Να ενισχύσουν την προσπάθειά του να οργανώσει πιο αποτελεσματικά και την προεκλογική του εκστρατεία. Ωστε από καλύτερες θέσεις, με περισσότερες δυνάμεις, να αντιταχθεί στην ιμπεριαλιστική επίθεση, να οργανώσει πιο αποτελεσματικά την αντεπίθεσή του, να προωθήσει τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου, που θα εμπνεύσει μεγάλους ταξικούς αγώνες, θα οδηγήσει στη λαϊκή εξουσία.

«Η επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης - όπως τονίζεται στην απόφαση της ΚΕ - θα αποτελέσει όχι μόνον ουσιαστική δύναμη για την εκλογική μάχη, αλλά πολιτική πράξη ενίσχυσης της αντίστασης και της αντεπίθεσης ενάντια στο δικομματισμό και τα οικονομικά του στηρίγματα, την πλουτοκρατία, για ενδυνάμωση της πάλης, για μια άλλη πορεία που έχει ανάγκη η χώρα και ο λαός μας».


ΘΡΑΚΗ
Στους ιδιώτες οδηγούν τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις

Επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ στα εργοστάσια ΣΕΒΑΘ και «Ροδόπη»

Χρόνια οι εργαζόμενοι ζουν με το βραχνά του κλεισίματος των συνεταιριστικών επιχειρήσεων, βλέπουν καθαρά τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης να παραδοθούν τα κερδοφόρα αυτά εργοστάσια σε ιδιώτες και είναι αποφασισμένοι να υπερασπίσουν με τον αγώνα τους το συνεταιριστικό χαρακτήρα των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσαν τα μέλη των σωματείων εργαζομένων της ΣΕΒΑΘ και της «Ροδόπης» στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, που τους επισκέφθηκε χτες με επικεφαλής τη Σούλα Βλησίδου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τον βουλευτή Αγγελο Τζέκη και τον Γιάννη Σφυρή, στέλεχος του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας που πραγματοποιεί στην περιοχή και θα συνεχιστεί σήμερα το πρωί με επισκέψεις στα συνεταιριστικά εργοστάσια ΣΕΠΕΚ, ΣΕΚΑΠ και ΣΕΚΕ. Η περιοδεία θα ολοκληρωθεί με την ημερίδα που διοργανώνει η ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ στις 7μμ στην αίθουσα της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Ξάνθης, όπου θα παρουσιαστούν οι θέσεις του ΚΚΕ για τα συνεταιριστικά εργοστάσια.

Οπως τόνισε, χτες, η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΣΕΒΑΘ Α. Μελισσά, οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας το δικαίωμά τους στη δουλιά και υπερασπίζοντας τα εργασιακά τους δικαιώματα και δε θα επιτρέψουν την απαξίωση και μεταβίβαση σε ιδιώτες του εργοστασίου. «Εχουμε μαζί στον αγώνα όλη την κοινωνία της Θράκης. Αν κλείσουν ή πουληθούν σε ιδιώτες τα συνεταιριστικά εργοστάσια, θα υπάρξει νέο κύμα ανέργων σε μια πόλη που ήδη αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα απασχόλησης», τόνισε.

Ο Γ. Αλμπανίδης, πρόεδρος των εργαζομένων της γαλακτοβιομηχανίας «Ροδόπη», σημείωσε ότι η διατήρηση του συνεταιριστικού χαρακτήρα της επιχείρησης ενδιαφέρει πέρα από τους εργαζόμενους και τους παραγωγούς της περιοχής. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι οι κτηνοτρόφοι του νομού παίρνουν για το προϊόν τους 15 δρχ. περισσότερο ανά κιλό από ό,τι λαμβάνουν οι παραγωγοί γειτονικών νομών, που δίνουν τα προϊόντα τους στις ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες.

Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους, ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να δώσει στο ιδιωτικό κεφάλαιο τις κερδοφόρες συνεταιριστικές εταιρίες της Θράκης, όπως η «Ροδόπη», η ΣΕΚΑΠ, η ΣΕΚΟΒΕ και άλλες, με έναν και μοναδικό στόχο, να ξεκαθαρίσει η οικονομική εικόνα της ΑΤΕ και να ιδιωτικοποιηθεί και αυτή. «Η πρόταση της φιλοκυβερνητικής ΠΑΣΕΓΕΣ είναι να κρατήσουν οι συνεταιριστικές οργανώσεις το 51% και το υπόλοιπο να δοθεί στους ιδιώτες που θα έχουν το δικαίωμα και της διεύθυνσης. Με τον τρόπο αυτό η ιδιωτικοποίηση - ξεπούλημα των εργοστασίων της Θράκης θα σημάνει για τους εργαζόμενους απολύσεις, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και για τους αγρότες πολύ μεγαλύτερη εκμετάλλευση από τους εμπόρους και τους βιομήχανους μεταποιητές».

Ο Α. Τζέκης ζήτησε από τους εργαζόμενους να εντείνουν τον αγώνα τους μαζί με τους αγρότες και τους φορείς της περιοχής, διεκδικώντας οι μετοχές των ΑΣΟ που κατέχει η ΑΤΕ να δοθούν στις Ενώσεις και τους Συνεταιρισμούς.

Ο Γ. Σφυρής τόνισε ότι οι συνδικαλιστικοί αγώνες θα πρέπει να συνοδεύονται από πολιτικούς αγώνες, σημειώνοντας ότι πρέπει οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, να γυρίσουν την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και με την ψήφο τους να τους τιμωρήσουν. Γιατί είτε έρθει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, είτε έρθει η ΝΔ θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική ιδιωτικοποιήσεων των συνεταιριστικών επιχειρήσεων.


Δραστηριότητες Κομματικών Οργανώσεων

Στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης του ΚΚΕ, πραγματοποιούνται οι εξής εκδηλώσεις:

Στην Αθήνα

Σήμερα Τρίτη:

  • Στις 9.30 π.μ., στην αγορά της Καλλιθέας, θα περιοδεύσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος.
  • Ο Γ. Πέρρος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ, θα περιοδεύσει στο «ΝΤΙΡΙ» στις 5.30 μ.μ.
  • Ο Τ. Κλάδης, στέλεχος του ΚΚΕ, στις 7 π.μ., θα περιοδεύσει στις αποθήκες του ΟΤΕ Πάρνηθας.
  • Ο Π. Ράμμος, στέλεχος του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στη 1 το μεσημέρι στο Ρ/Σ «9.84».
  • Στο ΙΕΚ Αιγάλεω, θα περιοδεύσει στις 5.30 μ.μ. ο Π. Παπαγεωργόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΣΠ Αθήνας της ΚΝΕ.
  • Στο ΤΕΕ Ταύρου, στις 6 μ.μ., θα περιοδεύσει η Στέλλα Βαλαβάνη, μέλος του ΣΠ Αθήνας της ΚΝΕ.

Αύριο Τετάρτη 22/10:

  • Ο Δ. Κυπραίος, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στις 10.30 π.μ. στα εργοστάσια μετάλλου «Γαβαλάς» και «ΑΒΕΛ».
  • Στον ΟΑΕΔ του Ν. Ηρακλείου, στις 12 το μεσημέρι, θα περιοδεύσει ο Γ. Πάσουλας.
  • Η Λέτα Μεθωνιού, στέλεχος του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει, στις 9 π.μ., στο «Ασκληπιείο» Βούλας.
  • Στο νυχτερινό σχολείο στην Κάνιγγος, θα περιοδεύσει, στις 7 μ.μ., ο Κώστας Λιαπάτης, στέλεχος του ΚΚΕ.

Την Πέμπτη 23/10:

  • Σε σύσκεψη - συζήτηση καλεί τους γιατρούς η ΚΟΑ του ΚΚΕ, στις 8.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΣΤΑΝΛΕΫ», με θέμα την εκλογική μάχη και την καλύτερη έκφραση και την επιτυχία της συσπείρωσης των ριζοσπαστικών δυνάμεων, που προσβλέπουν σε ουσιαστικές αλλαγές προς όφελος του τόπου. Θα μιλήσει ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στο εργοστάσιο «ΕΛΙΤ» στον Κολωνό, θα περιοδεύσει ο Θύμιος Ευθυμίου, στις 12 το μεσημέρι.
Στον Πειραιά

Σήμερα Τρίτη:

  • Συγκέντρωση στην Ευγένεια, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευγένειας - Χαραυγής (Κερατσίνι), στις 7 μ.μ., με ομιλήτρια την Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ.

Αύριο Τετάρτη:

  • Τις Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ Ρέντη, στις 5 μ.μ., θα επισκεφτεί ο Παναγιώτης Γιαννακόπουλος, μέλος του ΓΠ της ΚΟΠ.

Την Πέμπτη 23/10:

  • Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Σπύρου Στριφτάρη, στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου, στις 9 π.μ.
Στη Θεσσαλονίκη

Αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., σε συγκέντρωση στα Μετέωρα, θα μιλήσει ο Ζ. Λυμπερίδης, μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ.

Στα Χανιά

Σήμερα Τρίτη:

  • Περιοδεία στη ΔΕΗ (Λίμνη), στις 7 π.μ., με τον Γιώργο Νταγκουνάκη, Γραμματέα της ΝΕ Χανίων και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αύριο Τετάρτη:

  • Η Αχτιδική Επιτροπή Κισσάμου διοργανώνει συνεστίαση στο κέντρο Τσιχλάκη, στις Λουσακιές, στις 8 το βράδυ.
Σε Ξάνθη - Ροδόπη

Συνεχίζεται και σήμερα Τρίτη η περιοδεία σε Ξάνθη και Ροδόπη του Γιάννη Σφυρή, υπεύθυνου του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, και του βουλευτή του ΚΚΕ Αγγελου Τζέκη. Σήμερα το πρωί θα επισκεφθούν τα συνεταιριστικά εργοστάσια ΣΕΠΕΚ, τη γαλακτοβιομηχανία «ΡΟΔΟΠΗ» και ΣΕΚΕ. Στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Ξάνθης, θα παρουσιάσουν τις θέσεις του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ