ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κλιμάκωση με καταιγισμό ισραηλινών επιδρομών
  • Εκατοντάδες εφέδρους ανακαλεί το ισραηλινό επιτελείο επικαλούμενο «πληροφορίες έντασης της βίας»
  • Επαναφέρει το θέμα της «απομάκρυνσης» Αραφάτ ο Σαρόν

Associated Press

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ-ΡΑΜΑΛΑ-ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Σε κλιμάκωση προχώρησε, χτες, το Ισραήλ εξαπολύοντας τρεις αεροπορικές επιδρομές εναντίον διαφορετικών στόχων στην πόλη της Γάζας, σε διάστημα μικρότερο των 4 ωρών. Οι επιδρομές φαίνεται ότι είναι ένα «πρώτο δείγμα» των σχεδίων του ισραηλινού επιτελείου καθώς, την Κυριακή, ανακλήθηκαν εκατοντάδες έφεδροι για να επανδρώσουν θέσεις στα παλαιστινιακά εδάφη. Παράλληλα, ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει ο ισραηλινός στρατός στην περιοχή της Ραμάλα για τον εντοπισμό των δραστών της επίθεσης εναντίον ισραηλινής περιπόλου, την Κυριακή το απόγευμα. Ο Αραβικός Σύνδεσμος συνεδριάζει, σήμερα εκτάκτως, για να εξετάσει την «ισραηλινή κλιμάκωση».

Ενα κτίριο που ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι ήταν κρυψώνα όπλων και ρουκετών «Κασάμ» της οργάνωσης «Χαμάς» στην πόλη της Γάζας ήταν ο πρώτος στόχος, χτες το πρωί, ισραηλινού πολεμικού αεροσκάφους. Οι πύραυλοι έπληξαν και γειτονικό διώροφο κτίριο, στο οποίο κατοικεί στέλεχος της «Τζιχάντ», αν και ισραηλινή ανακοίνωση επέμενε ότι στόχος δεν ήταν ο Αμπντάλα Σάμι, ο οποίος επέζησε. Λίγο αργότερα, ελικόπτερα έπληξαν φορτηγάκι σε κεντρικό δρόμο της πόλης, ενώ η περιοχή είχε κατακλυστεί από μαθητές που επέστρεφαν από το σχολείο. Από το αυτοκίνητο ανασύρθηκαν δύο νεκροί, που φέρεται να είναι μέλη του ενόπλου σκέλους της «Χαμάς», ενώ σκοτώθηκε και ένας περαστικός έφηβος. Νωρίς το απόγευμα, ελικόπτερα έπληξαν και δεύτερο κτίριο στη συνοικία Σιτζάια, στα ανατολικά της πόλης. Η τρίτη έκρηξη ήταν και η μοναδική χωρίς θύματα. Στις προηγούμενες, εκτός από τους νεκρούς, τραυματίστηκαν συνολικά 23 Παλαιστίνιοι, όλοι πολίτες, εκ των οποίων 4 παιδιά.

Για άλλη μια φορά σκορπίζουν την καταστροφή οι πύραυλοι του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Για άλλη μια φορά σκορπίζουν την καταστροφή οι πύραυλοι του ισραηλινού στρατού
Λίγο αργότερα, χιλιάδες Παλαιστίνιοι μετέτρεψαν σε αντι-ισραηλινή διαδήλωση την κηδεία των θυμάτων. Με αντίποινα απείλησαν οι οργανώσεις «Χαμάς» και «Τζιχάντ», που τόνισαν ότι «οι επιδρομές ενδυναμώνουν την αντίσταση». Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός καταδίκασε τις επιθέσεις, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να αφυπνιστεί και επανέλαβε ότι η παλαιστινιακή ηγεσία επιθυμεί το διάλογο. Ο Κορέι ανακοίνωσε, επίσης, ότι τον Ιούνη θα διεξαχθούν βουλευτικές, δημοτικές και προεδρικές εκλογές.

Ανθρωποκυνηγητό...

Εκρυθμη είναι η κατάσταση και στη Ραμάλα, όπου ο ισραηλινός στρατός «χτενίζει» την περιοχή, επιβάλλοντας και απαγόρευση της κυκλοφορίας, για τη σύλληψη των δραστών της επίθεσης εναντίον ισραηλινής περιπόλου. Νωρίς το βράδυ της Κυριακής, στο χωριό Αϊν Γιάμπραντ, κοντά στη Ραμάλα, Παλαιστίνιοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά Ισραηλινών στρατιωτών με αποτέλεσμα να σκοτώσουν τους 3 και να τραυματίσουν σοβαρά τον 4ο. Στη συνέχεια, πήραν τον οπλισμό τους και διέφυγαν. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα», υπογραμμίζοντας ότι «εκδικείται για το θάνατο 15 Παλαιστινίων, την περασμένη βδομάδα, στη Ράφα της Γάζας εξαιτίας των ισραηλινών επιχειρήσεων».

Νωρίτερα την Κυριακή, είχαν εκτοξευτεί 8 ρουκέτες «Κασάμ» από τη Βόρεια Γάζα κοντά στο ισραηλινό χωριό Σντερότ, χωρίς να προκληθούν θύματα. Αντίθετα, οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Ράφα, που συνεχίζονται, προκάλεσαν, μέσα στο Σαββατοκύριακο, το θάνατο 4 Παλαιστινίων και τον τραυματισμό 19 ενώ ένας 14χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στην Τουλκαρέμ.

Κλιμακώνει ο Σαρόν

Την Κυριακή έγινε γνωστό ότι ανακαλούνται «αρκετές εκατοντάδες Ισραηλινοί έφεδροι», οι οποίοι παρέλαβαν φύλλα πορείας για Δυτική Οχθη και Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με την ισραηλινή ανακοίνωση, «αναμένεται κλιμάκωση της παλαιστινιακής τρομοκρατίας». Χτες, ο Αριέλ Σαρόν, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, επανέλαβε, μεν, ότι «παραμένει δεσμευμένος στον οδικό χάρτη γιατί είναι ο μοναδικός δρόμος για αποκλιμάκωση», αλλά εξαπέλυσε νέα δριμεία επίθεση κατά του Γιάσερ Αραφάτ χαρακτηρίζοντάς τον «απόλυτο και μοναδικό εμπόδιο για την ειρήνη» με συνέπεια την αποχώρηση αρκετών Αράβων βουλευτών. Ο Σαρόν, αναιρώντας δηλώσεις που είχε κάνει την περασμένη βδομάδα, επανέλαβε ότι «η ισραηλινή ηγεσία θα επιμείνει στην απόφασή της για απομάκρυνση του Γιάσερ Αραφάτ από την πολιτική σκηνή».

Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι ο ειδικός της απεσταλμένος, Τζον Γουλφ, δεν προβλέπεται να επανέλθει συντόμως στην περιοχή, τουλάχιστον όσο συνεχίζεται η έρευνα του FBI για τους δράστες της βομβιστικής επίθεσης κατά αμερικανικής αυτοκινητοπομπής. Χτες, πάντως, έφθασε στην αμερικανική πρωτεύουσα, μετά από πρόσκληση Δημοκρατικών βουλευτών, τριμελής αντιπροσωπεία βουλευτών της «Φατάχ», για να συζητήσουν «εναλλακτικά σχέδια αποκλιμάκωσης».


ΕΛΒΕΤΙΑ
Ενίσχυση της αντιμεταναστευτικής Δεξιάς

ΓΕΝΕΥΗ.--

Με σημαντική ενίσχυση του δεξιού αντι-μεταναστευτικού Λαϊκού Κόμματος (SVP) ολοκληρώθηκαν οι βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στην Ελβετία. Το «SVP» του πολυεκατομμυριούχου βιομηχάνου Κρίστοφ Μπλόχερ (SVP) ήρθε πρώτο με 55 έδρες (27,7% των ψήφων), ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SP) δεύτερο με 54 έδρες (24,2%). Ακολούθησαν οι Ριζοσπάστες Δημοκράτες (FDP) με 37 έδρες, οι Χριστιανο-Δημοκράτες (CVP) 26 έδρες (έχασαν 9 έδρες) και οι Πράσινοι 13 έδρες. Η συμμετοχή στις εκλογές στην Ελβετία από τη δεκαετία του '70 κυμαίνεται κοντά στο 50%.

Αμέσως μετά τη νίκη του, το Λαϊκό Κόμμα απαίτησε δεύτερο υπουργείο στην 7μελή κυβέρνηση στην οποία συμμετέχουν τα 4 πρώτα κόμματα. Στο ελβετικό πολιτικό σύστημα είναι το Κοινοβούλιο που εκλέγει κάθε χρόνο την κυβέρνηση της χώρας. Η εκλογή αυτή θα γίνει εφέτος στις 7 Δεκέμβρη. Αν τελικά η επιθυμία του Λαϊκού Κόμματος δε γίνει αποδεκτή, τότε σύμφωνα με την ηγεσία του θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση και θα σχηματίσει αξιωματική αντιπολίτευση. Γεγονός που θα σημάνει το ουσιαστικό τέλος της λεγόμενης «μαγικής φόρμουλας», δηλαδή του μοιράσματος της εκτελεστικής εξουσίας μεταξύ των αστικών κομμάτων που ισχύει από το 1959.

Γεγονός είναι ότι το Λαϊκό Κόμμα πραγματοποίησε μια εξαιρετικά προσβλητική προεκλογική καμπάνια αποδίδοντας όλα τα δεινά της χώρας στους μετανάστες. Δε δίστασαν να κυκλοφορήσουν και διαφημίσεις στις οποίες αναφέρονταν «ποσοστά» συμμετοχής αλλοδαπών σε εγκληματικές ενέργειες... Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Ρον Ρένμοντ δήλωσε πως «οι διαφημίσεις του SVP ήταν οι πιο φανερά αντι-μεταναστευτικές που διατυπώθηκαν ποτέ από ένα πολιτικό Κόμμα πρώτου μεγέθους στην Ευρώπη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ