Τρίτη 21 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΒΕΤΙΑ
Ενίσχυση της αντιμεταναστευτικής Δεξιάς

ΓΕΝΕΥΗ.--

Με σημαντική ενίσχυση του δεξιού αντι-μεταναστευτικού Λαϊκού Κόμματος (SVP) ολοκληρώθηκαν οι βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στην Ελβετία. Το «SVP» του πολυεκατομμυριούχου βιομηχάνου Κρίστοφ Μπλόχερ (SVP) ήρθε πρώτο με 55 έδρες (27,7% των ψήφων), ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SP) δεύτερο με 54 έδρες (24,2%). Ακολούθησαν οι Ριζοσπάστες Δημοκράτες (FDP) με 37 έδρες, οι Χριστιανο-Δημοκράτες (CVP) 26 έδρες (έχασαν 9 έδρες) και οι Πράσινοι 13 έδρες. Η συμμετοχή στις εκλογές στην Ελβετία από τη δεκαετία του '70 κυμαίνεται κοντά στο 50%.

Αμέσως μετά τη νίκη του, το Λαϊκό Κόμμα απαίτησε δεύτερο υπουργείο στην 7μελή κυβέρνηση στην οποία συμμετέχουν τα 4 πρώτα κόμματα. Στο ελβετικό πολιτικό σύστημα είναι το Κοινοβούλιο που εκλέγει κάθε χρόνο την κυβέρνηση της χώρας. Η εκλογή αυτή θα γίνει εφέτος στις 7 Δεκέμβρη. Αν τελικά η επιθυμία του Λαϊκού Κόμματος δε γίνει αποδεκτή, τότε σύμφωνα με την ηγεσία του θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση και θα σχηματίσει αξιωματική αντιπολίτευση. Γεγονός που θα σημάνει το ουσιαστικό τέλος της λεγόμενης «μαγικής φόρμουλας», δηλαδή του μοιράσματος της εκτελεστικής εξουσίας μεταξύ των αστικών κομμάτων που ισχύει από το 1959.

Γεγονός είναι ότι το Λαϊκό Κόμμα πραγματοποίησε μια εξαιρετικά προσβλητική προεκλογική καμπάνια αποδίδοντας όλα τα δεινά της χώρας στους μετανάστες. Δε δίστασαν να κυκλοφορήσουν και διαφημίσεις στις οποίες αναφέρονταν «ποσοστά» συμμετοχής αλλοδαπών σε εγκληματικές ενέργειες... Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Ρον Ρένμοντ δήλωσε πως «οι διαφημίσεις του SVP ήταν οι πιο φανερά αντι-μεταναστευτικές που διατυπώθηκαν ποτέ από ένα πολιτικό Κόμμα πρώτου μεγέθους στην Ευρώπη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ