Τρίτη 21 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Απόηχοι της επίσκεψης Μπους

ΜΑΝΙΛΑ.-- Η Πρόεδρος των Φιλιππίνων Γκλόρια Αρόγιο - απτόητη από τις μαζικές διαδηλώσεις που «υποδέχτηκαν» τον επισκέπτη της, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, την 19η Οκτωβρίου - επιχειρούσε χτες να εκμεταλλευτεί πολιτικά την «ευμενή στάση» των ΗΠΑ απέναντί της, ενόψει των εκλογών του 2004. Η στάση της προκάλεσε αντιδράσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, που χτες χαρακτήριζαν την πολιτική της ως «προσβολή της εθνικής αξιοπρέπειας» της χώρας.

Οι διαδηλώσεις χιλιάδων πολιτών στην πρωτεύουσα «καθυστέρησαν μία ώρα» την ομιλία του Μπους στο Κογκρέσο, μετέδιδε το «Ασοσιέιτεντ Πρες». Εκατοντάδες διαδηλωτές απομακρύνθηκαν διά της βίας από την αστυνομία για «λόγους ασφαλείας», κατά απευθείας αμερικανική εντολή (!), ενώ πολλοί ξένοι πολίτες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις συνελήφθησαν και απελάθηκαν σε χρόνο - ρεκόρ. Ωστόσο, τουλάχιστον 3.000 διαδηλωτές από διάφορες οργανώσεις κατάφεραν τελικά να φθάσουν κοντά στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου έκαψαν ομοίωμα του Αμερικανού Προέδρου και φώναξαν συνθήματα εναντίον της πολιτικής των ΗΠΑ στη χώρα τους και σε διεθνές επίπεδο, αλλά και κατά της υποκρισίας της Αρόγιο, η οποία ξόδεψε τουλάχιστον 100 εκατ. πέσος για την επίσκεψη Μπους, την ώρα που περικόπτει κεφάλαια από τα προγράμματα βοήθειας στους φτωχούς και τους ανέργους. Οι υπόλοιποι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας.

  • Την ανακάλυψη «ιχνών βιολογικών όπλων» σε επιχείρηση εναντίον πυρήνα του ισλαμικού δικτύου Τζεμάα Ισλαμίγια ανακοίνωσαν χτες οι δυνάμεις ασφαλείας των Φιλιππίνων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ