Τρίτη 21 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Η «ομορφιά» παραμένει στους δρόμους

Ο νέος Πρόεδρος ζήτησε την απόσυρση των διαδηλωτών και του στρατού από τους δρόμους
Ο νέος Πρόεδρος ζήτησε την απόσυρση των διαδηλωτών και του στρατού από τους δρόμους
ΛΑ ΠΑΣ.-

Τελικά, ο Γκονσάλο Σάντσες ντε Λοσάδα, ο Γκόνι ή γκρίνγκο, πρόεδρος της Βολιβίας, παραιτήθηκε... Ο αντιπρόεδρος Κάρλος Μέσα, που σε κίνηση «ρουά ματ», την περασμένη Δευτέρα, είχε διαχωρίσει τη θέση του από την κυβέρνηση, αίροντας την υποστήριξή της, εξαιτίας του αιματοκυλίσματος που έλαβε χώρα το Σαββατοκύριακο της 12ης Οκτώβρη στο Αλ Αλτο, ανέλαβε πρόεδρος. Τι άλλαξε στη Βολιβία; Προς το παρόν τίποτα...

Η ουσία παραμένει, η ομορφιά είναι στους δρόμους και η μανία και το πάθος των εξεγερμένων χρωματίζουν τα πάντα. Ο Πρόεδρος Μέσα είναι πρόεδρος με ανοχή και υπό προθεσμία, ενώ αυτοί οι άνθρωποι, που, για 32 μέρες, βρέθηκαν στους δρόμους του αγώνα, διασταυρώθηκαν, συντονίστηκαν, θέριεψαν και «νίκησαν» δεν πρόκειται να ξεχάσουν. Τουλάχιστον ούτε γρήγορα, και φυσικά ούτε όλοι.

Στο διά ταύτα... ο Γκόνι λίγη ώρα μετά την παραίτησή του, αναχώρησε το βράδυ της Παρασκευής - τοπική ώρα - για το Μαϊάμι των ΗΠΑ, συνοδευόμενος από έξι μέλη της οικογένειάς του και τρεις από τους κυριότερους συνεργάτες του, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο υπάλληλο του αεροδρομίου Βίρου Βίρου της Σάντα Κρουζ. Την επομένη, ο έκπτωτος Πρόεδρος δήλωσε στην εφημερίδα Miami Herald πως «προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ και την ντροπή».

Από την άλλη πλευρά, ο 50χρονος δημοσιογράφος και ιστορικός Κάρλος Μέσα, ως πρώτη κίνηση με την ανάληψη των καθηκόντων του, απηύθυνε έκκληση εθνικής ενότητας και διέταξε την απόσυρση των τανκς και των στρατιωτών από τους δρόμους της πρωτεύουσας, διαμηνύοντας πως οι υπαίτιοι του θανάτου περισσοτέρων των 70 ανθρώπων, στη διάρκεια της εξέγερσης, πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Επίσης, ζήτησε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από το Κογκρέσο της χώρας και υποσχέθηκε τη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με το μέλλον των αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Στο μεταξύ, χθες ορκίστηκαν οι 15 υπουργοί της νέας κυβέρνησης. «Καινοτομία»: Η δημιουργία υπουργείου, το οποίο θα ασχολείται αποκλειστικά με θέματα ιθαγενών, σε μια προσπάθεια προσεταιρισμού της φτωχής ινδιάνικης πλειοψηφίας, η οποία πρωταγωνίστησε στην ανατροπή του προκατόχου του, στην αιματηρή λαϊκή εξέγερση και αξίωνε, μεταξύ άλλων, την αναστολή των οικονομικών μέτρων υπέρ της ελεύθερης αγοράς, που προωθούσε η κυβέρνηση του Σάντσες ντε Λοσάντα.

«Οποιοδήποτε σφάλμα θα μπορούσε να ωθήσει τη Βολιβία στην άβυσσο», προειδοποίησε ο νέος Πρόεδρος Κάρλος Μέσα τους 15 νέους υπουργούς του, που συνθέτουν ένα σχήμα που χαρακτηρίζεται ως «κυβέρνηση τεχνοκρατών και ανεξάρτητων πολιτικών προσωπικοτήτων, εκτός των κόλπων των μεγάλων κομμάτων της χώρας». Ενα σχήμα «νεοφιλελεύθερων πολιτικών», που θα ακολουθήσουν τη συνταγή του Γκόνι και του ΔΝΤ, σημειώνει το Econoticias... Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον, η οποία υποστήριξε τον Ντε Λοσάδα σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, ανακοίνωσε πως πρόκειται να στηρίξει τον Κάρλος Μέσα και τη νέα μεταβατική κυβέρνηση της Βολιβίας.

Στην καρδιά των Ανδεων, κοντά στη Λίμνη Τιτικάκα, τα οδοφράγματα δεν έχουν διαλυθεί, δήλωσε ο ηγέτης των Ιθαγενών Φελίπε Κίσπε. «Θα έχουμε προβλήματα με τον Μέσα. Εχει συνάψει συμφωνίες με τους γκρίνγκος των ΗΠΑ», δήλωσε ο Κίσπε και πρόσθεσε ότι θα δώσει προθεσμία 90 ημερών για να εγκαταλείψει τα σχέδια για το φυσικό αέριο και την καταστροφή των καλλιεργειών κόκας, που αξίωνε η Ουάσιγκτον. Υπενθυμίζεται ότι οι οργανώσεις των ιθαγενών, κυρίως, ζητούν την εθνικοποίηση του έργου και τη διάθεση των εσόδων για την καταπολέμηση της φτώχειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ