ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
Ανακάλυψαν... και πάλι την Ηπειρο

Παπαγεωργίου Βασίλης

Προεκλογική περίοδος και η ξεχασμένη Ηπειρος δέχεται απανωτές τις επισκέψεις των εκπροσώπων του δικομματισμού, υπουργών και πολιτευτών. Πριν μερικές βδομάδες ο Κ. Σημίτης εγκαινίασε την πρώτη φάση εκσυγχρονισμού του λιμανιού της Ηγουμενίτσας. Τις προάλλες ο Κ. Καραμανλής πραγματοποίησε μεγάλη περιοδεία και αρκετές συγκεντρώσεις. Από κοντά, ο υπουργός Μεταφορών διοργάνωσε ολόκληρη φιέστα για την παρουσίαση του... νέου μεγάλου εθνικού έργου, σχετικά με το δυτικό σιδηροδρομικό άξονα και το θαλάσσιο διάδρομο Ιονίου - Αδριατικής - Κύπρου. Κάπου ανάμεσά τους, έδωσε τη συμβολή του και ο Π. Κουκουλόπουλος, πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ. Και πάει λέγοντας...

Πόσες φορές έχουν ξαναγίνει αυτά στο παρελθόν, για παράδειγμα, από τη μεταπολίτευση του 1974 και μέχρι σήμερα; Πάνω κάτω, όσες είναι και οι εκλογικές αναμετρήσεις αυτής της περιόδου. Και δε λέμε πως δεν έγινε τίποτε σ' αυτές τις τρεις δεκαετίες. Κάτι έγινε και πάντα κάτι θα γίνεται. Η ουσία, όμως, δεν άλλαξε. Η Ηπειρος - όπως και άλλα διαμερίσματα της χώρας - παραμένει στο περιθώριο. Κι έτσι θα μείνει, παρά τα μεγάλα λόγια και τις προεκλογικές εξαγγελίες που ακούγονται και πάλι, όσο θα κυβερνά ο δικομματισμός. Οσο θα είναι κυρίαρχες οι λογικές των ευρω-μονοδρόμων και η πολιτική εξυπηρέτησης του μεγάλου κεφαλαίου.

... Θυμήθηκαν και το τρένο

Ανάμεσα στις προαναφερόμενες εκδηλώσεις, πάντως, πρέπει να ξεχωρίσουμε αυτή του υπουργείου Μεταφορών. Πρώτον, γιατί είχε όλα τα στοιχεία που απαιτεί η σύγχρονη τέχνη της εντυπωσιοθηρίας. Ο υπουργός Μεταφορών παρουσίασε τα τρία έργα της λίστας «έργων προτεραιότητας», που αποφάσισε πρόσφατα η ΕΕ (δυτικό σιδηροδρομικό άξονα, άξονα Θεσσαλονίκης - Σόφιας και θαλάσσιο διάδρομο Ιονίου - Αδριατικής - Κύπρου), με χρήση γιγαντοοθόνης και λέιζερ, ανάμεσα σε λυγερόκορμες παρουσιάστριες κλπ., κλπ. Δεύτερον, γιατί... ξέχασε να αναφέρει, ότι η σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου με την Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα, αποτελεί ένα βασικό αίτημα του μαζικού κινήματος πολλές δεκαετίες τώρα. Δεν ανέφερε, επίσης, ότι, τα τελευταία 20 χρόνια, έχουν γίνει μελέτες επί μελετών, για το θέμα αυτό και κάποιοι έχουν γίνει πλούσιοι, αλλά τρένο στην Ηπειρο δεν έχει φανεί ακόμη. Και τρίτον, γιατί... ξέχασε να μας πει πόσο κόστισε η προεκλογική φιέστα που οργάνωσε το υπουργείο του...

Αποκαλυπτικές συγκρίσεις

Οπως όλοι γνωρίζουν, οι αυθαίρετες κατοικίες στην Περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής - ακόμη κι αν λογαριάσουμε μόνο τις βίλες και τις κάθε λογής παραθεριστικές κατοικίες και όχι τα αυθαίρετα, που ικανοποιούν λαϊκές ανάγκες στέγασης - ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες. Απέναντι, λοιπόν, σ' αυτήν την πραγματικότητα, η κυβέρνηση έχει να επιδείξει τα εξής δυο νούμερα: 69 (εξήντα εννιά) και 18 (δεκαοκτώ). Το πρώτο αφορά στα οριστικά πρωτόκολλα κατεδάφισης, που έχουν εκδοθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών από το 1998 για την προαναφερόμενη Περιφέρεια. Και το δεύτερο, στα πρωτόκολλα κατεδάφισης, που έχουν ήδη αποσταλεί για υλοποίηση στην Περιφέρεια, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να αποσταλούν άλλα 22.

Οπως καταλαβαίνει ο καθένας, η σύγκριση είναι καταλυτική, όπως και τα συνεπαγόμενα συμπεράσματα. Το φαινόμενο των αυθαιρέτων είναι καρπός της πολιτικής όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Και αυτό δεν αλλάζει από τις όποιες μεμονωμένες επιχειρήσεις κατεδάφισης, που γίνονται μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, αποκλειστικά και μόνο για λόγους προεκλογικού εξωραϊσμού και ψηφοθηρίας.

Το «πάρκο των αγαλμάτων»

Ολα πουλιούνται. Ολα αγοράζονται. Ολα προσφέρονται για κέρδος. Στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες η «ιδιωτική πρωτοβουλία» δεν αφήνει καμία ευκαιρία να πάει χαμένη. Σε ένα από τα πολλά ξενοδοχεία της Βουδαπέστης μοιράζεται ένα φυλλάδιο - κράχτης για μια εκδρομή στο «statue park», το πάρκο όπου μεταφέρθηκαν όλα τα αγάλματα που θύμιζαν σοσιαλισμό αφού αφαιρέθηκαν από τους δρόμους της πόλης. Με τονισμένα γράμματα ξεχωρίζει ο τίτλος: «Γιγαντιαία μνημεία της κομμουνιστικής δικτατορίας» - βλέπετε καλό το κέρδος αλλά να μην ξεχνιόμαστε... - και αμέσως μετά πληροφορείσαι: «Ξόδεψες λεφτά και χρόνο για να επισκεφτείς την ανατολική Ευρώπη, εδώ είναι αυτό για το οποίο ήρθες: Μια ματιά στον "κόκκινο κόσμο" πριν την κατάρρευση της σιδερένιας κουρτίνας»! Τι είναι αυτό; «Αγάλματα του Λένιν, του Μαρξ, του Ενγκελς, του Δημητρώφ, σοβιετικών ηρώων, κομμουνιστών μαρτύρων...». Κι αφού δεις τα αγάλματα πρέπει να αγοράσεις και «μοναδικά σουβενίρ», δηλαδή CD με τραγούδια που φέρουν τον τίτλο «τα καλύτερα του κομμουνισμού», μινιατούρες αυτοκινήτων που κατασκευάζονταν στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, «αστεία» μπλουζάκια, αγαλματάκια των Λένιν και Στάλιν, γραμματόσημα και αυτοκόλλητα, κονκάρδες και μπρελόκ με τις φιγούρες ηγετών και ηρώων, ακόμα και σοβιετικά ρολόγια και μπουκάλια... Το «επιχειρηματικό» δαιμόνιο επιτέλους ελεύθερο από την «κομμουνιστική δικτατορία» μεγαλουργεί!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συντονισμένα μπροστά!

Κι όμως κινείται! Η ιστορική φράση του Γαλιλαίου μοιάζει να ακούγεται ξανά και ξανά θριαμβευτικά, κάθε που διάφοροι επίδοξοι νεκροθάφτες της ιστορίας νομίζουν ότι τα κατάφεραν να βάλουν τον κόσμο στο γύψο. Ετσι και τώρα. Την ώρα που οι δυνάμεις του ευρω-προσανατολισμού των συνδικάτων πίστεψαν πως - επειδή αυτές ελέγχουν τα πράγματα - η πολιτική υπέρ του κεφαλαίου θα προωθείται ανεμπόδιστα. Ακριβώς τώρα ξέσπασαν, ο ένας μετά τον άλλο, μια σειρά σημαντικοί αγώνες των εργαζομένων διαφόρων κλάδων. Το δίκιο τους αναμφισβήτητο, η αξία της κάθε κινητοποίησης δεδομένη. Αυτό που απασχολεί είναι το πώς αυτοί οι αγώνες θα γίνουν αποτελεσματικοί.

Τώρα, λοιπόν, είναι η ώρα για ευρύτερο συντονισμό. Δίπλα στους εργάτες των δήμων, δίπλα στους γιατρούς του ΙΚΑ, δίπλα σε κάθε κατηγορία εργαζομένων που κινητοποιείται. Οσο κι αν διάφορες συμβιβασμένες ηγεσίες προσπαθούν να κρατήσουν τις κινητοποιήσεις εντός των τειχών, με αιτήματα στενά και με προσανατολισμό ο ένας εργάτης να στρέφεται ενάντια στον άλλο, για την εργατική τάξη πρέπει να είναι καθαρό: Τόσο πως ο διπλανός εργάτης έχει δίκιο, όσο και ότι αυτόν τον αγώνα, βήμα το βήμα, πρέπει να τον δίνουμε όλο και πιο συντονισμένα, όλο και με υψηλότερους στόχους, όλο και πιο ενιαία, ενάντια στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής.

Τα συλλαλητήρια, που οργανώνει αύριο, Πέμπτη, το ΠΑΜΕ σε 32 πόλεις, κινούνται σ' αυτήν την κατεύθυνση. Οι πρωτοβουλίες που παίρνονται στη βάση των συνδικάτων, το Συντονιστικό που λειτουργεί στους ΟΤΑ, ο συντονισμός που γεννιέται στους ξενοδοχοϋπαλλήλους, τα βήματα που γίνονται στους εκπαιδευτικούς για συσπείρωση γύρω από το ΠΑΜΕ, κινούνται σ' αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση. Και ήδη το γεγονός ότι η κυβέρνηση με τα πρώτα δύσκολα καταφεύγει στο αγαπημένο όπλο της, τον αυταρχισμό και τις απόπειρες διάσπασης όσων αγωνίζονται, επιβεβαιώνει πως σωστά κινούνται όσοι στο στόχαστρο των αγώνων βάζουν τον πυρήνα αυτής της πολιτικής.

Γιατί γίνεται όλο και πιο καθαρό πως τα σοβαρά προβλήματα στο χώρο της Υγείας αφορούν εξίσου τους εργαζόμενους στον κλάδο και τους ανθρώπους των λαϊκών στρωμάτων, που καταφεύγουν σ' ό,τι απόμεινε από το δημόσιο σύστημα. Οπως το ίδιο ισχύει για το χώρο της Παιδείας, όπου οι γονείς πληρώνουν ακριβά τη λειψή μόρφωση και οι δάσκαλοι αναγκάζονται να δουλεύουν με μισθούς πείνας. Ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στους δήμους. Αθλιες οι συνθήκες για τους εργαζόμενους, πανάκριβα τα δημοτικά τέλη, στο απυρόβλητο, όμως, η κυβερνητική πολιτική, που ευθύνεται γι' αυτήν την κατάσταση.

Ενα εικοσιτετράωρο πριν από τα αυριανά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, οφείλουμε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για την επιτυχία τους. Οχι μόνον όσοι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, βρίσκονται σε αγώνα, αλλά όσο το δυνατόν περισσότεροι, με συνδετικό κρίκο την αντίθεσή μας σ' αυτό ακριβώς που χτυπά έναν προς έναν: Την κυβερνητική πολιτική, που με κάθε μέτρο και πράξη της ομολογεί ότι υπάρχει και εφαρμόζεται μόνο για να αυξάνονται τα κέρδη του κεφαλαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ