ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δύο δε γύρισαν χτες στο σπίτι

Σκοτώθηκαν στο Αλιβέρι και τα Βριλήσσια

Δύο νεκροί εργάτες και τρεις βαριά τραυματισμένοι είναι ο νέος ματωμένος απολογισμός μέσα σε μόλις δύο μέρες στα σύγχρονα κάτεργα που ονομάζονται χώροι εργασίας. Στα γκέτο, που, στο όνομα της αύξησης των κερδών, οι εργοδότες μαζί με τη βοήθεια της πολιτικής της κυβέρνησης συνεχίζουν να δημιουργούν νέα θύματα.

Χτες στο Αλιβέρι και προχτές στα Βριλήσσια, δύο εργάτες δε γύρισαν στο σπίτι τους. Προστέθηκαν στη μαύρη λίστα των νεκρών εργατών που ξεπερνούν τους 110 από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα χτες, στις 10.30 το πρωί σκοτώθηκε στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Αλιβέρι ο Παύλος Σιταρίδης, 46 ετών, από τον Πειραιά. Η απόλυτη αδιαφορία της εργοδοσίας για την τήρηση μέτρων ασφάλειας είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσουν πυρότουβλα - 10 κιλά το καθένα - και να τον χτυπήσουν στο κεφάλι την ώρα που ήταν χωμένος μέσα στην καμινάδα ύψους 120 μέτρων και εκτελούσε εργασίες καθαρισμού. Από την πτώση τραυματίστηκαν και οι υπόλοιποι τρεις εργάτες του συνεργείου και συγκεκριμένα ο Νίκος Σοφιανός, 45 ετών με ελαφρές κακώσεις και οι Ρουμάνοι Τζορντιάν Σέρτσιου 22 ετών, και Φλορίν Κονάκε 32 ετών με κατάγματα, οι οποίοι μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Χαλκίδας. Οι τέσσερις εργαζόμενοι απασχολούνταν στην εργολαβική εταιρία «Κ. ΜΑΘΙΟΣ ΑΕ» και καθάριζαν την καμινάδα, πατώντας πάνω σε ξύλινο πατάρι σε ύψος 12 μέτρων, στο εσωτερικό της καμινάδας.

Η αδιαφορία για τα μέτρα ασφάλειας, μαζί με την εντατικοποίηση της εργασίας από την πλευρά του εργολάβου που η διοίκηση της ΔΕΗ έχει επιβάλει, εφαρμόζοντας την πολιτική της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις ήταν η αιτία που έστειλαν στο θάνατο τον 46χρονο εργάτη. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι κανονισμοί - που έχει εκπονήσει μάλιστα η ίδια η ΔΕΗ - προβλέπουν ότι πριν τον έλεγχο και την αντικατάσταση ετοιμόρροπων τμημάτων (τούβλων) δεν επιτρέπεται καμία εσωτερική εργασία όπως, για παράδειγμα, ο καθαρισμός. Ούτε η ΔΕΗ βέβαια ούτε ο εργολάβος ενδιαφέρθηκαν, αφού το μόνο που τους απασχολούσε ήταν να τελειώσει γρήγορα το έργο. Αυτό ενισχύεται και από τις πληροφορίες, ότι η εργολαβική εταιρία είχε καθυστερήσει το έργο που έπρεπε να ολοκληρώσει μέσα σε τρεις μήνες σύμφωνα με τη σύμβαση, που είχε συνάψει, προϋπολογισμού 90.000 ευρώ, καθώς είχε μεταφέρει τους εργαζόμενους σε άλλη δουλιά εκτός ΔΕΗ. Η Αστυνομία συνέλαβε μετά το θάνατο του εργάτη τον υπεύθυνο του συνεργείου Αθανάσιο Τσουραμάνη.

Με δήλωσή του στο «Ρ» ο Γ. Αργύρης, μέλος της τοπικής Γραμματείας Εύβοιας του ΠΑΜΕ επισήμανε, ότι η ευθύνη για το νέο έγκλημα βαραίνει την κυβέρνηση και την πολιτική της που έχει δημιουργήσει τη μάστιγα των εργολάβων, οι οποίοι χρησιμοποιούν ανειδίκευτους εργαζόμενους, εντείνοντας την εντατικοποίηση και την εκμετάλλευσή τους.

Το σωματείο του προσωπικού της ΔΕΗ Αλιβερίου, σε ανακοίνωσή του, καλεί τη διεύθυνση του σταθμού για παύση όλων των εργασιών, ώστε να ελεγχθούν τα μέτρα ασφάλειας και ταυτόχρονα καταγγέλλει τη διοίκηση της ΔΕΗ για την πολιτική που εφαρμόζει με τους εργολάβους, οι οποίοι δεν εξετάζουν κανένα μέτρο ασφάλειας και δεν έχουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία.

  • Θύμα αυτής της πολιτικής, η οποία ταυτόχρονα θέλει τους εργαζόμενους να βρίσκονται στη σκαλωσιά μέχρι το θάνατο είναι και ο 67χρονος Μιχάλης Παραγιός που έχασε τη ζωή του προχτές το πρωί πέφτοντας από το δεύτερο όροφο νεοαναγειρόμενης οικοδομής στην οδό Δωδεκανήσου 42 στα Βριλήσσια. Ο 67χρονος αντί να είναι σε θέση να απολαμβάνει μια καλή σύνταξη, αντίστοιχη μιας ζωής στις σκαλωσιές, χτες ήταν και πάλι σκαρφαλωμένος σε σκαλωσιά και πριν καλά - καλά ξεκινήσει το μεροκάματο περίπου στις 8 το πρωί έπεσε στο κενό από τη σκαλωσιά, την ώρα που έχτιζε και βρήκε ακαριαίο θάνατο. Για να ...δικαιωθεί και έτσι η κυβερνητική πολιτική που διακηρύσσει πως οι εργαζόμενοι ευτυχούν, δουλεύοντας και μετά τα 65!
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Απεργούν σε όλη τη χώρα στις 26 Νοέμβρη

Ομόφωνη απόφαση χτες από την Ομοσπονδία τους

Στην οργάνωση της παραπέρα δράσης και ανάπτυξης της πάλης τους για υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων και δικαιωμάτων τους προχωρούν οι οικοδόμοι όλης της χώρας με 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση την Τετάρτη 26 Νοέμβρη, μετά από ομόφωνη απόφαση που πήρε χτες η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας. Στη σχετική ανακοίνωση για την κήρυξη της απεργίας, η Ομοσπονδία καλεί όλες τις διοικήσεις των Συνδικάτων της χώρας και τους πρωτοπόρους οικοδόμους να δώσουν τη μάχη για την ενημέρωση του κλάδου για την επιτυχία της απεργίας και τη μαζικότητα των συγκεντρώσεων.

Οι πρόσφατοι αγώνες της εργατικής τάξης και η δυναμική τους, σημειώνει ειδικότερα, απέδειξαν ότι ο κλάδος, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα έχουν απεριόριστες δυνατότητες ανάπτυξης της πάλης για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου, στον αντίποδα των στόχων κυβέρνησης - κεφαλαίου, για διάλυση κάθε εργασιακού κοινωνικού δικαιώματος να δυναμώσουν την πάλη τους για την υπεράσπιση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων στους χώρους δουλιάς. Να επιβάλουν με την πάλη τους μέτρα προστασίας της υγείας και τη ζωής των εργαζομένων στους χώρους εργασίας. Αποφασιστικά να υπερασπίσουν και να εφαρμόσουν την κλαδική συλλογική σύμβαση, να διεκδικήσουν κατώτερο μεροκάματο 50 ευρώ. Να απαιτήσουν πλήρη σταθερή εργασία για όλους, ουσιαστική προστασία των ανέργων. Θωράκιση του 7ωρου - 5ήμερου - 35ωρου και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις με στόχο την επιβολή 6ωρου - 5ήμερου - 30ωρου. Ακόμα σύνταξη στα 55, επαναφορά των 4.050 ενσήμων στην κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και να υπερασπιστούν και να απαιτήσουν την επέκταση του κατακτημένου πλαισίου των ΒΑΕ.

Η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους όλου του κλάδου να διεκδικήσουν: Κατώτερη σύνταξη 880 ευρώ, κλιμάκωση της σύνταξης μετά τα 4.050 ένσημα σε ποσοστό 3% ανά 500 ένσημα με βάση την κατώτερη σύνταξη. Επαναφορά του συντελεστή στο 1-1,50 στις οικοδομικές εργασίες. Αναγνώριση, διανομή των υπέρ αγνώστων ενσήμων. Απόρριψη και πάλη για ανατροπή των αντεργατικών - αντιασφαλιστικών νόμων. Απλοποίηση των διαδικασιών νομιμοποίησης των οικονομικών μεταναστών, σύναψη διακρατικών συμφωνιών, ώστε οι περίοδοι ασφάλισής τους στη χώρα μας να λαμβάνονται υπόψη στις χώρες προέλευσής τους για θεμελίωση ασφαλιστικών συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και παροχών. Τέλος, η Ομοσπονδία δηλώνει ότι θα συντονίσει την πάλη της με τα ταξικά συνδικάτα και μαζικούς φορείς για δημόσια δωρεάν παιδεία, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Εγκλημα στο όνομα των κερδών

Νέο έγκλημα στο βωμό του κέρδους του κεφαλαίου έρχεται να προστεθεί στον ατέλειωτο κατάλογο των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, με αφορμή το νεκρό εργάτη στη ΔΕΗ Αλιβερίου και τους τρεις βαριά τραυματισμένους.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει το νέο έγκλημα της εργοδοσίας, αφού, όπως σημειώνει, στο συγκεκριμένο χώρο, αλλά και στους άλλους χώρους της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ, οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες χωρίς μέτρα προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας, γιατί αυτό επιτάσσει η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Ευθύνη για αυτό το έγκλημα, επισημαίνει στη συνέχεια, έχει η κυβέρνηση, που με τη στήριξη της ΝΔ υλοποιούν τις πολιτικές του κεφαλαίου με συνέπεια, προωθούν αναδιαρθρώσεις, καταργούν δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων στα ωράρια εργασίας, στους κανόνες ασφαλείας, στα μέτρα προστασίας, γιατί αυτό επιτάσσει ο ανταγωνισμός και η κερδοφορία του. Ευθύνη έχουν και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, που δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να βάζουν πλάτη για να περνάνε αυτές οι πολιτικές.

«Αγώνας που δεν έρχεται σε αντίθεση με τις πολιτικές του κεφαλαίου και τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς του εκπροσώπους του, δεν μπορεί να έχει προοπτική», επισημαίνει καταλήγοντας και καλεί τους εργαζόμενους, τα Συνδικάτα να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στο κεφάλαιο, τις αναδιαρθρώσεις του, να καταδικάσουν και να γυρίσουν την πλάτη τους στους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς του εκπροσώπους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ