ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ
Για «πρώτο πιάτο»... καλαμπόκι

Με τη δημοσίευση του σχετικού κοινοτικού κανονισμού στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης τις επόμενες μέρες, αρχίζει και τυπικά η μαζική κυκλοφορία προϊόντων που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η Ευρωπαϊκή Ενωση στην έκδοση των πρώτων αδειών για την εμπορία και καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών εντός του εδάφους της, μην υπολογίζοντας ούτε τις φωνές επιστημονικών ιδρυμάτων και ανεξάρτητων επιστημόνων, για τους σοβαρούς κινδύνους που μπορεί να προκληθούν στον άνθρωπο αλλά και στο περιβάλλον γενικότερα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με προχτεσινή δήλωση του κοινοτικού Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Ντ. Μπιρν, τον ερχόμενο Νοέμβρη ή το αργότερο το Δεκέμβρη, θα δοθούν οι πρώτες άδειες από την Κοινότητα για την κυκλοφορία γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων στα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Είχε προηγηθεί το, επί Ελληνικής Προεδρίας, Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας του περασμένου Ιούλη, όπου αποφασίστηκε η ελεύθερη κυκλοφορία στο εμπόριο μεταλλαγμένων τροφών, οι οποίες προς ενημέρωση του καταναλωτή θα το αναγράφουν στις ετικέτες τους, μόνο αν εμπεριέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ), σε ποσοστό άνω του 0,9%. Η παραπάνω απόφαση, οδήγησε στην έκδοση του σχετικού Κοινοτικού Κανονισμού, ο οποίος τις ερχόμενες μέρες θα ανακοινωθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οπότε στη συνέχεια θα μπορούν με κάθε επισημότητα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την έκδοση αδειών ελεύθερης παραγωγής και εμπορίας μεταλλαγμένων προϊόντων. Το πρώτο μεταλλαγμένο προϊόν που θα κυκλοφορήσει στην Κοινότητα, αποτελεί «πατέντα» της ελβετικής εταιρίας «Sygenta» και πρόκειται για μια ποικιλία καλαμποκιού, με την επωνυμία «BT-11», το οποίο, σύμφωνα με την εταιρία, διαθέτει μερικές... σούπερ ιδιότητες, όπως αντοχή σε παρασιτοκτόνα αλλά και έντομα.

Εχει αξία να υπενθυμίσουμε την τοποθέτηση του Ντ. Μπιρν, στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας που έλαβε χώρα στην Κέρκυρα τον περασμένο Μάη, ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα περιστατικά αλλεργιών που παρατηρήθηκαν στον άνθρωπο έπειτα από κατανάλωση τέτοιων τροφών, εξαιτίας της υψηλής τοξικότητάς τους, δεν πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Αλλωστε, σε μια ανάλογη δήλωσή του, ο Επίτροπος Γεωργίας Φρ. Φίσλερ, είχε διαβεβαιώσει τους Ευρωπαίους καταναλωτές ότι «όποιοι ΓΤΟ κυκλοφορήσουν στην αγορά θα είναι απολύτως ασφαλείς...». Και όλα αυτά συμβαίνουν, λίγες μέρες μόλις μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων του τριετούς επιστημονικού πειράματος, που έγινε για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης, το οποίο αν και έδωσε διττές απαντήσεις, που θα μπορούσαν να εξηγηθούν αναλόγως, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν περιόρισε τους φόβους και τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί κατά το παρελθόν, για την ύπαρξη πολύ σημαντικών κινδύνων για την υγεία του ανθρώπου και το περιβάλλον.

Ολα τα παραπάνω βέβαια αποτελούν μόνο τη δημοσιεύσιμη πλευρά ενός αδυσώπητου και πολυετούς εμπορικού πολέμου που διεξάγεται μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ. Η δεύτερη είχε επιβάλλει το περίφημο «πενταετές μορατόριουμ απαγόρευσης» των ΓΤΟ στο έδαφός της, με αποτέλεσμα η ΗΠΑ να καταθέτουν διαρκώς προσφυγές στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ενάντια στην ΕΕ, με το σκεπτικό της καταστρατήγησης των νόμων της ελεύθερης αγοράς. Το περασμένο καλοκαίρι, το μορατόριουμ έληξε, και η ΕΕ δεν είχε κανέναν λόγο να το παρατείνει αφού πλέον οι ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες μπορούν να ανταγωνιστούν τις αντίστοιχες βιομηχανίες των ΗΠΑ. Επίσης, πριν από δύο βδομάδες ανακοινώθηκε ότι η (γερμανική) «Bayer» και η (αμερικανική) «Mosanto», παύουν να πολεμούν αναμεταξύ τους και ξεκινούν συνεργασία για την επίτευξη του κοινού σκοπού...

ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Τους περιμένουν και νέες εκπλήξεις

Τώρα τους απαγορεύεται να παράγουν πολύ λάδι, ενώ από 1η Νοέμβρη θα τους «απαγορεύεται» και να το διακινούν μόνοι τους

Καινούρια προβλήματα θα έχουν να αντιμετωπίσουν από 1η του Νοέμβρη όσοι ελαιοπαραγωγοί θελήσουν να εμπορευτούν μόνοι τους τη νέα σοδειά λαδιού που θα παράγουν. Με βάση τους κοινοτικούς κανονισμούς, που ψήφισε η κυβέρνηση για τους νέους όρους διακίνησης και ετικετοθεσίας ελαιολάδου, καθίσταται σχεδόν απαγορευτική για μεμονωμένους παραγωγούς η απευθείας εμπορία της σοδειάς τους σε πελάτες τους, με μια τιμή παραγωγού σαφώς καλύτερη από αυτή που την αγοράζουν έμποροι τυποποιητές και αισθητά μικρότερη από αυτή που αγοράζουν στα σούπερ μάρκετ οι καταναλωτές. Και για τους σοβαρούς ελαιοπαραγωγούς, η ποιότητα του λαδιού που παράγουν είναι αναμφισβήτητα καλύτερη από την εργοστασιακή. Ομως για να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντα των τυποποιητών - βιομηχάνων και των παραρτημάτων των πολυεθνικών, από 1η Νοέμβρη καταργείται ο γνωστός 17κιλος τενεκές και ζητείται νέα σήμανση στις συσκευασίες και μια σειρά ακόμα όροι - εμπόδια για τους παραγωγούς.

Κι ενώ δεκάδες χιλιάδες τίμιοι ελαιοπαραγωγοί τρέχουν και θα τρέχουν αυτή την εποχή να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες, για να πάρουν μια «κουτσουρεμένη» προκαταβολή επιδότησης για την περσινή παραγωγή, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου και Ελιάς έβγαλε χτες μια ανακοίνωση διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση εφαρμογής των νέων μέτρων στη διακίνηση και τη σήμανση του προϊόντος. Οι εκπρόσωποι της Διεπαγγελματικής Ελαιολάδου περιμένουν πώς και πώς να βγει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα θέτει σε εφαρμογή τα όσα ορίζουν οι σχετικοί κοινοτικοί κανονισμοί στο χρόνο που όρισε η ΕΕ. Και φυσικά κριτικάρουν το υπουργείο Γεωργίας και βασικά το υπουργείο Ανάπτυξης και τον ΕΦΕΤ για την καθυστέρηση. Γιατί από 1η του Νοέμβρη έχουν να δώσουν αγώνα... σε βάρος των ελαιοπαραγωγών και δεν καρτερούν. Και μη νομίσουν οι ελαιοπαραγωγοί ότι αν υπάρξει τελικά καθυστέρηση στην έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, αυτό θα γίνει για λόγους προστασίας των συμφερόντων τους.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Γεωργίας δήλωσε χτες πως το μεγαλύτερο μέρος του ελαιοκομικού μητρώου είναι έτοιμο (σε ποσοστό 85%...) και πως μέχρι τέλος του χρόνου θα είναι όλο έτοιμο. Εδώ βέβαια προκύπτει κι ακόμα ένα ζήτημα. Ο υπουργός Γεωργίας δήλωσε χτες ότι το μητρώο έδειξε πως στη χώρα μας υπάρχουν 150.000.000 ελαιόδεντρα και πρόσθεσε πως ο αριθμός αυτός είναι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει η ΕΕ. Ομως αν τα ελαιόδεντρα της χώρας είναι 150.000.000 και ας πούμε ότι έχουν μια παραγωγή ανά δέντρο μόλις 3,5 κιλά λάδι, τότε προκύπτει ότι βγάζουν μια πανελλαδική παραγωγή 525.000 τόνους... Ομως το πλαφόν είναι 419.000 τόνοι και στην ΕΕ δηλώθηκαν για προηγούμενη παραγωγή 458.000 τόνοι, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες παραγωγοί να ταλαιπωρούνται τώρα και να βρίσκονται στην αναμονή καταβολής της επιδότησης και στα χέρια των «μαγείρων» του ΟΠΕΚΕΠΕ.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΘΙΑΓΕ
Θα διορίζει τους «ελεγκτές» της!

Εδώ και αρκετά χρόνια τα οικονομικά του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ) απασχόλησαν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Από πέρσι απασχόλησαν και το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ ενδιαφέρον υπήρξε και από εισαγγελικής πλευράς. Ηδη υπάρχουν δύο πορίσματα «καταπέλτης» ελεγκτών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που κάνουν λόγο και για αυθαίρετες αυξήσεις στις αποδοχές στον πρόεδρο και το γενικό διευθυντή του Ιδρύματος.

Μπροστά σε όλα αυτά, χτες το υπουργείο Γεωργίας, γνωστοποίησε τη σύσταση Γραφείου Εσωτερικού Ελέγχου» στο ΕΘΙΑΓΕ. Μόνο που η εξειδίκευση των προσόντων που θα τίθενται, καθώς και η στελέχωση του Γραφείου, θα γίνεται με απόφαση της διοίκησης του ΕΘΙΑΓΕ. Δηλαδή, ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΕΘΙΑΓΕ και το ΔΣ γενικότερα, θα διαλέγουν ποιοι θα είναι οι ελεγκτές τους! Και στη συνέχεια το Γραφείο αυτό Εσωτερικού Ελέγχου, θα ασκεί αμερόληπτα το έργο και θα «συλλαμβάνει» κάθε οικονομική παρατυπία ή παρανομία... Εύγε και στον υπουργό Γεωργίας, αλλά και στους διοικούντες του ΕΘΙΑΓΕ, που μπορούν και να διορίζουν πλέον αυτούς που θα ελέγχουν τις υπογραφές τους και τις απολαβές τους... Αυτό είναι μάλλον το απαύγασμα της δημοκρατίας στην εποχή του εκσυγχρονισμού!.. «Γραφείο εσωτερικής» ευθιξίας θα φτιάξει κανείς από όλους αυτούς;.. 'Η δεν έχουν τι να «διορίσουν»;..

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
Ολα πάνε ρολόι;

Μετά το κουβεντολόι που έγινε προχτές σε ημερίδα στην Τρίπολη Αρκαδίας για τις κατευθύνσεις της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, τίθεται προς τον υπουργό Γεωργίας, ο οποίος προανήγγειλε μια μέρα πριν την εκεί παρουσία του, ένα απλό ερώτημα: Στην εποχή των «μεταλλαγμένων» συμφερόντων και επιδιώξεων, όλα πηγαίνουν ρολόι στον τομέα της βιολογικής γεωργίας, όπως επιχειρείται να εμφανιστεί διά υπουργικών ανακοινώσεων και δηλώσεων; 'Η όπου να 'ναι «θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου» και θα την πάρει τη βιολογική γεωργία και θα σηκώσει;..



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ