ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Η Ελλάδα πιο ενεργά στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Πρόσθετες ελληνικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν προβλέπει ο γγ του ΝΑΤΟ και διακηρύσσει ότι η αναδιάρθρωση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι κατ' εντολή του ΝΑΤΟ

Eurokinissi

Τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει ακόμα πιο ενεργά στη ΝΑΤΟική επιχείρηση στο Αφγανιστάν και όπου αλλού απαιτήσουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, εξέφρασε χτες ο γγ του ΝΑΤΟ λόρδος Ρόμπερτσον, ο οποίος είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, στα πλαίσια της αποχαιρετιστήριας περιοδείας που κάνει στις πρωτεύουσες των 19 χωρών - μελών ΝΑΤΟ. Στις συνομιλίες συμμετείχαν, επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, ο προϊστάμενος του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού πρέσβης Ν. Ζαφειρόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

«Δεν έχω, είπε ο γγ του ΝΑΤΟ, καμιά αμφιβολία ότι καθώς το ΝΑΤΟ θα αναπτύσσει σχέδια για επιχειρήσεις εκτός Καμπούλ με τη νέα εντολή του ΟΗΕ, η Ελλάδα θα διαθέσει πρόσθετες δυνάμεις». Ωστόσο, δήλωσε και λίγο απογοητευμένος, σε σχέση με το αίτημά του για άμεση διάθεση ελικοπτέρων. Εξέφρασε, πάντως, κατανόηση, για το λόγο που επικαλέστηκε η κυβέρνηση, δηλαδή τις αυξημένες ανάγκες, λόγω Ολυμπιακών Αγώνων. Εξάλλου, δε θα μπορούσε να κάνει και διαφορετικά, αφού η Ελλάδα, όπως είπε ο ίδιος, τον βοήθησε πολύ στη διάρκεια της θητείας του. «Θα ήθελα, ανέφερε, να αποτίσω φόρο τιμής στο ρόλο της Ελλάδας στη συμμαχία και να υπενθυμίσω πόσο πολύ με βοήθησε η Ελλάδα».

Μάλιστα, ενέταξε την Ελλάδα στη ζώνη πυρός του «αντιτρομοκρατικού πολέμου». «Αυτή η περιοχή, σημείωσε - η νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ στο παρελθόν - είναι αυτή τη στιγμή, το μέτωπο, η πρώτη γραμμή του αγώνα μας και εδώ διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο η Ελλάδα, προασπιζόμενη την ελευθερία και τη δημοκρατία σ' αυτή την περιοχή του κόσμου». Αναφορικά δε με τα προβλήματα στις σχέσεις Ελλάδας -Τουρκίας κατά τον γγ του ΝΑΤΟ είναι ενδοΝΑΤΟικές διαφορές, καθώς «οι απειλές για την Ελλάδα και την Τουρκία είναι πολύ μεγαλύτερες από την Ανατολή και το Νότο απ' ό,τι οι εσωτερικές διαφορές των δύο χωρών που είναι μέλη του ΝΑΤΟ και σύμμαχοι».

Εκεί που ο λόρδος Ρόμπερτσον ήταν ακόμα πιο αποκαλυπτικός για το ρόλο της Ελλάδας και των Ενόπλων Δυνάμεών της, ήταν στις δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Αμυνας με τον Γ. Παπαντωνίου, όπου αποκάλυψε αυτό που η ηγεσία του υπουργείου Αμυνας προσπαθεί να συγκαλύψει, ότι δηλαδή η αναδιάρθρωση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εντάσσεται στα ΝΑΤΟικά σχέδια.

«Ο κύριος Παπαντωνίου, είπε ο γγ του ΝΑΤΟ, έχει εκδηλώσει τη δέσμευσή του υπέρ του εκσυγχρονισμού και της αναδιάρθρωσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στο ρόλο τους και να διασφαλίσουν την προστασία του ελληνικού λαού και των συμφερόντων του. Η Ελλάδα μπορεί να είναι μια μικρή χώρα, η φωνή της όμως ακούγεται στο πλαίσιο της συμμαχίας. Πρόκειται για έναν ισχυρό παίκτη στο στρατιωτικό τομέα. Προσβλέπω στην ολοκλήρωση της αναθεώρησης της αμυντικής πολιτικής και στον πιο ευέλικτο, πιο σύγχρονο ελληνικό στρατό, που θα προκύψει μέσα από τη διαδικασία αυτή».

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΚΕ
Καταψήφισαν τον προϋπολογισμό του 2004 του Ευρωκοινοβουλίου

Παρέμβαση του Γιάννη Πατάκη στη σχετική συζήτηση στην ολομέλεια

Με παρέμβασή του κατά τη συζήτηση, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με το σχέδιο γενικού προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2004, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατάκης, κατάγγειλε ότι ο προϋπολογισμός αυτός καθρεφτίζει την αντιλαϊκή αυταρχική και ιμπεριαλιστική πολιτική της ΕΕ, που στοχεύει στη θωράκιση των συμφερόντων του μεγάλου μονοπωλιακού κεφαλαίου και στα επεκτατικά σχέδια καταπίεσης και εκμετάλλευσης των λαών, συμπορευόμενη με την πολιτική των ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα ο ευρωβουλευτής του Κόμματος τόνισε:

«Κύριε Πρόεδρε,

Ο προϋπολογισμός του 2004 αποτελεί έκφραση της αντιλαϊκής αυταρχικής πολιτικής της ΕΕ. Για μία ακόμη χρονιά παρουσιάζεται ένας προϋπολογισμός που ενισχύει το μεγάλο κεφάλαιο και την επεκτατική ιμπεριαλιστική πολιτική της ΕΕ.

Οι γενικές κατευθύνσεις του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2004 συνίστανται στην περικοπή δαπανών για τα διαρθρωτικά ταμεία και τον περιορισμό χρηματοδότησης της ΚΑΠ, για να χρηματοδοτηθεί η κατασταλτική και επιθετική Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας (ΚΕΠΑΑ), με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, τη δημιουργία και χρηματοδότηση κατασταλτικών μηχανισμών, ευρωπαϊκού στρατού, αστυνομίας, συνοροφυλάκων, κεντρικού συστήματος φακελώματος κτλ. Χρηματοδοτείται, μέσω των συμφωνιών, η δολοφονία των Παλαιστινίων από το Ισραήλ. Χρηματοδοτείται και νομιμοποιείται η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Η λιτότητα που επιβλήθηκε στους εργαζόμενους, και τα λαϊκά στρώματα, για την εξυπηρέτηση των μονοπωλιακών συμφερόντων, συνεχίζονται στη λογική της Λισαβόνας, με ένταση της εκμετάλλευσης, καταστρατήγηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, διόγκωση της ανεργίας, καταστροφή του περιβάλλοντος και παραπέρα εμπορευματοποίηση της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής πρόνοιας.

Οι βαρύγδουπες δηλώσεις για οικονομική και κοινωνική σύγκλιση διαψεύδονται κατηγορηματικά από αυτόν τον προϋπολογισμό που δεν εμφανίζει καμία ουσιαστική αναδιανομή του εισοδήματος προς τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές και τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν από την ανεργία, την υποαπασχόληση και τη φτώχεια. Το αντίθετο μάλιστα, η όποια σύγκλιση γίνεται προς τα κάτω, παρασύροντας στη φτώχεια και την ανέχεια ακόμα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.

Ο περιορισμός των κοινοτικών κονδυλίων για τη γεωργία, στα πλαίσια της λογικής του ΠΟΕ και σε συμφωνία με τις ΗΠΑ, κινούνται στο αντιαγροτικό πλαίσιο της μερικής αναθεώρησης του ΚΑΠ. Επιβάλλονται ταυτόχρονα οι αναδιαρθρώσεις και ασκούνται πιέσεις για εναλλακτικές καλλιέργειες, όπως για την καπνοκαλλιέργεια, αλλά και για τα άλλα μεσογειακά προϊόντα, στα οποία η ΕΕ είναι ελλειμματική, ενώ κάτω από την απαίτηση των ΗΠΑ και των πολυεθνικών, η ΕΕ προωθεί τους ΓΤΟ, με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία και το περιβάλλον. Με λίγα λόγια ο προϋπολογισμός "χρηματοδοτεί" το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ θα καταψηφίσουμε αυτόν τον προϋπολογισμό, γιατί αντί να επιλύσει θα δημιουργήσει νέα προβλήματα στους εργαζόμενους, τους αγρότες και τις μικρές επιχειρήσεις, τις περιφέρειες, αντί να συμβάλει στην ειρήνη στον κόσμο, προωθεί τον πόλεμο και την ιμπεριαλιστική ηγεμονία».

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Σύσκεψη για την ανακατανομή κεφαλαίων

Η ανακατανομή των κεφαλαίων του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, στα πλαίσια της λεγόμενης ενδιάμεσης αναθεώρησης του προγράμματος, ήταν το αντικείμενο της χτεσινοβραδινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης, Εργασίας, Δ. Ρέππας, Υγείας, Κ. Στεφανής, Γεωργίας, Γ. Δρυς, Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, καθώς και ο αρμόδιος για τα κοινοτικά προγράμματα, υφυπουργός Οικονομίας Χρ. Πάχτας.

Από τη μέχρι σήμερα πορεία εκτέλεσης των προγραμμάτων του Γ΄ ΚΠΣ, και σύμφωνα πάντα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία, προκύπτει μία αντιφατική εικόνα, όσον αφορά στα επίπεδα απορρόφησης εθνικών και κοινοτικών κεφαλαίων. Από τη μια πλευρά υπάρχουν τα προγράμματα που εμφανίζουν γρήγορους ρυθμούς υλοποίησης (εθνικοί άξονες, σιδηρόδρομοι), ενώ, αντίθετα, υπάρχουν προγράμματα όπου έχει σημειωθεί σημαντική καθυστέρηση. Σύμφωνα πάντως με τους παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας, με την ενδιάμεση αναθεώρηση δεν τίθεται θέμα περικοπής κεφαλαίων από κανένα πρόγραμμα, αλλά τα «καλά» προγράμματα θα επιβραβευτούν με την επίδοση αποθεματικού ύψους 2 δισ. ευρώ. Τα προβλήματα πάντως με τις Βρυξέλλες, που αφορούν σε έργα του Β΄ ΚΠΣ, αλλά και σε έργα της τρέχουσας διαχείρισης, για τα οποία έχουν σημειωθεί ενστάσεις για τα ποιοτικά κριτήρια κατασκευής τους, δεν έχουν μέχρι σήμερα αντιμετωπιστεί. Αποτέλεσμα των εκκρεμοτήτων αυτών είναι να έχουν παρακρατηθεί και να μη δίνονται στη χώρα μας κεφάλαια ύψους 500 δισ. δρχ. Τα ίδια τα στοιχεία για τις ροές κεφαλαίων από την ΕΕ εμφανίζουν υστέρηση των εισπράξεων το 2002 ως προς το 2001, παρά το γεγονός ότι τα έργα του Γ΄ ΚΠΣ βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ