Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Η Ελλάδα πιο ενεργά στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Πρόσθετες ελληνικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν προβλέπει ο γγ του ΝΑΤΟ και διακηρύσσει ότι η αναδιάρθρωση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι κατ' εντολή του ΝΑΤΟ

Eurokinissi

Τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει ακόμα πιο ενεργά στη ΝΑΤΟική επιχείρηση στο Αφγανιστάν και όπου αλλού απαιτήσουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, εξέφρασε χτες ο γγ του ΝΑΤΟ λόρδος Ρόμπερτσον, ο οποίος είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, στα πλαίσια της αποχαιρετιστήριας περιοδείας που κάνει στις πρωτεύουσες των 19 χωρών - μελών ΝΑΤΟ. Στις συνομιλίες συμμετείχαν, επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, ο προϊστάμενος του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού πρέσβης Ν. Ζαφειρόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

«Δεν έχω, είπε ο γγ του ΝΑΤΟ, καμιά αμφιβολία ότι καθώς το ΝΑΤΟ θα αναπτύσσει σχέδια για επιχειρήσεις εκτός Καμπούλ με τη νέα εντολή του ΟΗΕ, η Ελλάδα θα διαθέσει πρόσθετες δυνάμεις». Ωστόσο, δήλωσε και λίγο απογοητευμένος, σε σχέση με το αίτημά του για άμεση διάθεση ελικοπτέρων. Εξέφρασε, πάντως, κατανόηση, για το λόγο που επικαλέστηκε η κυβέρνηση, δηλαδή τις αυξημένες ανάγκες, λόγω Ολυμπιακών Αγώνων. Εξάλλου, δε θα μπορούσε να κάνει και διαφορετικά, αφού η Ελλάδα, όπως είπε ο ίδιος, τον βοήθησε πολύ στη διάρκεια της θητείας του. «Θα ήθελα, ανέφερε, να αποτίσω φόρο τιμής στο ρόλο της Ελλάδας στη συμμαχία και να υπενθυμίσω πόσο πολύ με βοήθησε η Ελλάδα».

Μάλιστα, ενέταξε την Ελλάδα στη ζώνη πυρός του «αντιτρομοκρατικού πολέμου». «Αυτή η περιοχή, σημείωσε - η νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ στο παρελθόν - είναι αυτή τη στιγμή, το μέτωπο, η πρώτη γραμμή του αγώνα μας και εδώ διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο η Ελλάδα, προασπιζόμενη την ελευθερία και τη δημοκρατία σ' αυτή την περιοχή του κόσμου». Αναφορικά δε με τα προβλήματα στις σχέσεις Ελλάδας -Τουρκίας κατά τον γγ του ΝΑΤΟ είναι ενδοΝΑΤΟικές διαφορές, καθώς «οι απειλές για την Ελλάδα και την Τουρκία είναι πολύ μεγαλύτερες από την Ανατολή και το Νότο απ' ό,τι οι εσωτερικές διαφορές των δύο χωρών που είναι μέλη του ΝΑΤΟ και σύμμαχοι».

Εκεί που ο λόρδος Ρόμπερτσον ήταν ακόμα πιο αποκαλυπτικός για το ρόλο της Ελλάδας και των Ενόπλων Δυνάμεών της, ήταν στις δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Αμυνας με τον Γ. Παπαντωνίου, όπου αποκάλυψε αυτό που η ηγεσία του υπουργείου Αμυνας προσπαθεί να συγκαλύψει, ότι δηλαδή η αναδιάρθρωση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εντάσσεται στα ΝΑΤΟικά σχέδια.

«Ο κύριος Παπαντωνίου, είπε ο γγ του ΝΑΤΟ, έχει εκδηλώσει τη δέσμευσή του υπέρ του εκσυγχρονισμού και της αναδιάρθρωσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στο ρόλο τους και να διασφαλίσουν την προστασία του ελληνικού λαού και των συμφερόντων του. Η Ελλάδα μπορεί να είναι μια μικρή χώρα, η φωνή της όμως ακούγεται στο πλαίσιο της συμμαχίας. Πρόκειται για έναν ισχυρό παίκτη στο στρατιωτικό τομέα. Προσβλέπω στην ολοκλήρωση της αναθεώρησης της αμυντικής πολιτικής και στον πιο ευέλικτο, πιο σύγχρονο ελληνικό στρατό, που θα προκύψει μέσα από τη διαδικασία αυτή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ