Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ
Αρχίζει στην Ελλάδα

Σε μια βδομάδα και από ελληνικό έδαφος ξεκινά πειραματικά το ηλεκτρονικό φακέλωμα όσων ζουν και κινούνται στα όρια της ΕΕ. Σε πρώιμο στάδιο εμφανίζεται ακίνδυνο, όμως οι σχετικές αποφάσεις σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον έχουν ληφθεί, οδηγίες δίνονται ήδη και οι αρμόδιες Αρχές ετοιμάζονται ακόμα και για υπερατλαντικές ανταλλαγές στοιχείων.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της διοίκησης του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης: Στην περίοδο Νοέμβρης 2003 - Απρίλης 2004, θα εφαρμοστεί στα Σπάτα το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ και την κυβέρνηση της Ελβετίας, ερευνητικό πιλοτικό πρόγραμμα «S-Travel». Συμμετέχουν ακόμα η ΙΑΤΑ, η «Alitalia», ο διεθνής αερολιμένας του Μιλάνου και ευρωπαϊκές εταιρίες υψηλής τεχνολογίας. Σκοπός, η «καθιέρωση προτύπου βιομετρικής αυθεντικοποίησης επιβατών σε αεροδρόμια». Ειδικό μηχάνημα θα σαρώνει την ίριδα του ματιού κάθε επιβάτη και το στοιχείο θα αποθηκεύεται σε βάση δεδομένων. Η σάρωση θα γίνεται στα σημεία ελέγχου εισιτηρίου («check - in») και επιβίβασης («boarding»). Οπως αναφέρεται επισήμως, επιδιώκεται η «διασφάλιση της ταυτοπροσωπίας του επιβάτη που ελέγχει το εισιτήριό του με αυτόν που τελικώς επιβιβάζεται στο αεροπλάνο».

Ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαππας υποστήριξε χτες ότι οι χρηματοδότες θέλουν να επεξεργαστούν ένα πρότυπο βιομετρικής πιστοποίησης στα αεροδρόμια, έτσι ώστε ο επιβάτης που «τσεκάρει» το εισιτήριό του να είναι ο ίδιος που επιβιβάζεται στο αεροπλάνο. Οτι με το πέρας του προγράμματος, η ΕΕ θα «αξιολογήσει» τα αποτελέσματα. Οτι στο πρόγραμμα μετέχει όποιος επιβάτης της «Alitalia» στις πτήσεις προς Μιλάνο, θέλει. Οτι τα βιομετρικά στοιχεία του κάθε επιβάτη αποθηκεύονται μόνο σε προσωπική του κάρτα και όχι σε κάποια βάση δεδομένων.

Σχετικά με τις επιμέρους αντιρρήσεις που προέβαλε πρόσφατα η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ότι το πρόγραμμα δεν πρέπει να επιτραπεί, ο υπουργός απάντησε ότι «δεν είναι δικό μας πρόγραμμα», αλλά της ΕΕ. Οτι «υπάρχει σειρά νομικών θεμάτων που εξετάζονται» και ότι «τα νομικά ζητήματα που προκύπτουν από την απόφαση θα εξεταστούν και θα επιλυθούν».

Τι «ξέχασε»

Ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν είπε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί το πρώτο βήμα για το επίσημο ηλεκτρονικό φακέλωμα των Ευρωπαίων και την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα «ύποπτα στοιχεία», μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με πρόσχημα τον εκσυγχρονισμό των ταξιδιωτικών εγγράφων, ορίζει οι 25 χώρες - μέλη ως τα μέσα του 2005 να προμηθεύσουν όλους τους πολίτες τρίτων χωρών, που ταξιδεύουν ή ζουν νόμιμα σ' αυτές, με ενιαίου τύπου θεωρήσεις εισόδου (βίζα) και άδειες παραμονής.

Σε πρώτη φάση στα έγγραφα θα ενσωματωθούν, σε μικροτσίπ, μία ψηφιακή φωτογραφία υψηλής ευκρίνειας και ποιότητας (αποκλείστηκε προσωρινά η ίριδα του ματιού). Επίσης δύο δακτυλικά αποτυπώματα του κατόχου τους, τα οποία θα περιέχουν ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες, τις λεγόμενες βιομετρικές.

Μάλιστα για να μην αντιμετωπίσει ανυπέρβλητες αντιρρήσεις, η Επιτροπή φέρεται να άλλαξε τους σχετικούς κανονισμούς ώστε η εφαρμογή της πρότασής της να μη χρειάζεται νομοθετική κύρωση από τα εθνικά Κοινοβούλια. Αλλωστε η πρότασή της εγκρίθηκε στις 2/10/2003 από το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων - Δικαιοσύνης της ΕΕ.

Εξάλλου στις 20/10 συναντήθηκαν στη Γαλλία οι υπουργοί Εσωτερικών των Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας, Ισπανίας και Ιταλίας. Οπως ανακοίνωσαν στο τέλος της συνάντησης, θα προτείνουν στην ΕΕ ένα «πρότυπο ασφαλείας», θα εισάγουν μεθόδους αναγνώρισης με βιομετρικά στοιχεία για τους ταξιδιώτες, αρχίζοντας με τα δακτυλικά αποτυπώματα και τα χαρακτηριστικά του προσώπου και φθάνοντας μέχρι την καταγραφή της ίριδας.

Τα βιομετρικά αυτά δεδομένα, αποθηκευμένα σε μικροτσίπ, θα διασταυρώνονται με τις βάσεις πληροφοριών του συστήματος Σένγκεν σε κάθε συνοριακό ή εσωτερικό έλεγχο ασφαλείας. Οποιος μετανάστης δε διαθέτει αυτά τα έγγραφα θα θεωρείται παράνομος, θα συλλαμβάνεται και θα απελαύνεται από την ΕΕ ως ύποπτος και πιθανός τρομοκράτης. Του ηλεκτρονικού φακελώματος των μεταναστών έπεται το ηλεκτρονικό φακέλωμα των υπηκόων της ευρωένωσης, με το πρόγραμμα έκδοσης βιομετρικών διαβατηρίων από τον επόμενο χρόνο.

Σημειώστε ότι τα νέα αντιδραστικά μέτρα πρωτοεγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης στη Βέροια, το Μάρτη του 2003, υπό την προεδρία του Μιχ. Χρυσοχοΐδη, τότε αρμόδιος υπουργός, σήμερα Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Οριστικοποιήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της Χαλκιδικής τον περασμένο Ιούνη και σχετικές ανακοινώσεις περιλήφτηκαν στο Κείμενο των Συμπερασμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ