ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Οχτώβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μνήμη Κωστή Παλαμά

Πολύπλευρες εκδηλώσεις προετοιμάζει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ, για τα 60χρονα από το θάνατο του Κωστή Παλαμά, η κηδεία του οποίου, το Φλεβάρη του 1943, μετατράπηκε σε μεγαλειώδες αντικατοχικό συλλαλητήριο.

Ο γιορτασμός ήδη εγκαινιάστηκε με διήμερες εκδηλώσεις στο Μεσολόγγι, ενώ μέχρι το Δεκέμβρη - οπότε ολοκληρώνεται το πρόγραμμα - η επιτροπή που συστάθηκε γι' αυτό το σκοπό οργανώνει, συνοπτικά, τα εξής: Σειρά συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης (θα δημοσιευτούν στο περιοδικό «Νέα Εστία»), κινητή έκθεση έντυπου υλικού και εκδόσεων (με σειρά ανθολογιών που θα αφορούν διαφορετικές όψεις της παλαμικής δημιουργίας), εικαστικό αφιέρωμα με έργα τελειοφοίτων και αποφοίτων του εργαστηρίου του Γ. Ψυχοπαίδη στην ΑΣΚΤ και άλλες εκδηλώσεις σε συνεργασία με φορείς.

Από 3/11-1/12 και κάθε Δευτέρα, στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ, θα διεξάγονται συζητήσεις για τη ζωή και το έργο του Παλαμά («Ο λυρικός Παλαμάς», «Φασκέλωμα στα μάτια των ανθρώπων: Ο σατιρικός Παλαμάς», «Ω των πολύτροπων ρυθμών περήφανε τεχνίτη: Ο Παλαμάς ως τεχνίτης του στίχου», «Αγαπώ. Συγκρίνω. Κρίνω. Εγκατασταίνω: Οψεις του κριτικού Παλαμά», «Η Ευρώπη, απέραντη φωτιά μέσ' στο σκοτάδι του Αδη: Ο Παλαμάς και η Ευρώπη»). Στις συζητήσεις θα συμμετέχουν Ελληνες και ξένοι μελετητές του Παλαμά.

Υποψήφια για τα Βραβεία Λογοτεχνίας 2003

Το ΥΠΠΟ έδωσε χθες στη δημοσιότητα τα βιβλία που είναι υποψήφια για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας, τα οποία θα κριθούν τελικά σε έναν περίπου μήνα, από την Επιτροπή.

Για το βραβείο ποίησης, υποψήφια είναι τα εξής: Ευγένιου Αρανίτση «Καλοκαίρι στο σκληρό δίσκο», Ζέφης Δαράκη «Το ακίνητο εν οδύνη», Μαρίας Κυρτζάκη «Λιγοστό και να χάνεται», Γεράσιμου Λυκιαρδόπουλου «Τα ποιήματα του Μανδαρίνου», Γιώργου Μπλάνα «Επεισόδιο: Ενα πολιτικό ποίημα», Στρατή Πασχάλη «Κοιτάζοντας δάση», Μανώλη Πρατικάκη «Το νερό».

Για το βραβείο διηγήματος: Μαρίας Κέντρου -Αγαθοπούλου «Η παραίτηση», Τάσου Γουδέλη «Η γυναίκα που μιλά», Πάνου Θεοδωρίδη «Αναφορά στον άγγελο», Λίλας Κονομάρα «Μακάο», Αύγουστου Κορτώ «Ο γλύπτης του δρόμου».

Για το βραβείο μυθιστορήματος: Νάνου Βαλαωρίτη «Τα σπασμένα χέρια της Αφροδίτης της Μήλου», Ρέας Γαλανάκη «Ο αιώνας των λαβυρίνθων», Δημήτρη Δημητριάδη «Η ανθρωπωδία. Μια ατελής χιλιετία», Νίκου Λεβέντη «Σκιερή πηγή», Αρη Μαραγκόπουλου «Αγάπη, κήποι, αχαριστία».

Για το βραβείο Δοκιμίου - Κριτικής: Βασίλη Καραποστόλη «Τα ενάντια», Ερατοσθένη Καψωμένου «Αναζητώντας το χαμένο ευρωπαϊκό πολιτισμό», Ζωής Σαμαρά «Τα άδυτα του σημείου», Σταύρου Σταυρίδη «Από την πόλη οθόνη, στην πόλη σκηνή», Ρίτσας Κικίλια - Φράγκου «Αγγελος Σικελιανός».

Για το Χρονικό - Μαρτυρία: Κώστα Βούλγαρη «Τα άλογα της Αρκαδίας», Δημήτρη Δασκαλόπουλου «Ο βίος και το έργο του Κ. Π. Καβάφη», Νίκου και Αργυρώς Κοκοβλή «Αλλος δρόμος δεν υπήρχε. Αντίσταση - Εμφύλιος - Προσφυγιά», Παναγιώτη Κουσαθανά «Παραμιλητά Α` Κείμενα για τον πολιτισμό και την ιστορία της Μυκόνου», Ελένης Κούκου «Η αρπαγή των γλυπτών του Παρθενώνος».

Παιδική Λογοτεχνία: Αλκης Ζέη «Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της», Αλίκης Μελισσείδου - Σιαβέλη «Πεταλούδα στον ώμο», Λότης Πέτροβιτς - Ανδρουτσοπούλου «Τα τέρατα του λόφου», Ευγένιου Τριβιζά «Οι χελώνες του Βαρώνου», Θέτη Χορτιάτη «Το κοκοράκι που λαλούσε τον έρωτα».

Βιβλίο Γνώσεων για τα παιδιά: Παρής Καλαμαρά «Κόκκινη κλωστή δεμένη - το παραμύθι των υφασμάτων», Γιολάντας Χατζή «Αττική», Ελένης Χωρεάνθη «Ελληνική Μυθολογία».

Εικονογράφησης παιδικού βιβλίου: Ναταλία Καπατσούλια (Ευγένιου Τριβιζά «Οι χελώνες του Βαρώνου»), Δέσποινα Καραπάνου (Μάιρας Παπαθανασοπούλου «Εχω ράμματα για τη γούνα σου»), Ντανιέλα Σταματιάδη (Ολγας Ιωαννίδου «Η μάγισσα Σάσα και οι μαγικοί αθλητικοί αγώνες»), Φωτεινή Στεφανίδη για τα βιβλία της «Αλφα Βήτα», «Ενα, δύο, τρία» και «Χρωματίζω».

Μετάφραση ξένου λογοτεχνικού έργου (με αλφαβητική σειρά): Γιάννης Ιωαννίδης (Ούγκο Κλάους «Η θλίψη του Βελγίου»), Πέτρος Μάρκαρης (Γκαίτε «Φάουστ»), Μανώλης Παπαδολαμπάκης (Χοσέ Λεσάμα Λίμα «Paradiso»), Θεόδωρος Παρασκευόπουλος (Τόμας Μαν «Δόκτωρ Φάουστους»), Θωμάς Σκάσσης (Κλοντ Σιμόν «Η ακακία»), Ανταίος Χρυσοστομίδης (Αντόνιο Ταμπούκι «Είναι αργά, όλο και πιο αργά»).

Εκθεσιακές ματιές

Εργο του Γ. Νικολαΐδη
Εργο του Γ. Νικολαΐδη
Εγκαινιάζεται στις 30/10 (7 μ.μ.) στην γκαλερί «Χρυσόθεμις» (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι), έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Νικολαΐδη. Παρουσιάζονται δύο ενότητες από την πρόσφατη δημιουργία του. Η πρώτη αφορά στο γυναικείο σώμα και η δεύτερη σε συνθέσεις με αντικείμενα. Επιμένοντας στη ζωγραφική εκ του φυσικού, δημιουργεί έργα που γοητεύουν, αγγίζουν την καρδιά. Διάρκεια έκθεσης έως τις 22/11.

Αφιερωμένη στη δημιουργία του γλύπτη Γιάννη Παρμακέλη, είναι η έκθεση που εγκαινιάζεται στις 29/10 (8 μ.μ.) στα εκπαιδευτήρια «Ελληνογερμανική Αγωγή» στην Παλλήνη. Για το έργο του, θα μιλήσει η Αθηνά Σχινά.

«Βήματα ζωής», τιτλοφορείται η εγκατάσταση της Χριστίνας Σαραντοπούλου, που παρουσιάζεται από τις 29/10 (8.15 μ.μ.) στην Πινακοθήκη Πιερίδη (Λεωφ. Ποσειδώνος 29, Γλυφάδα). Επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς.

Εκθεση έργων ζωγραφικής του Κώστα Σπυρόπουλου εγκαινιάζεται στις 5/11 (8 μ.μ.) στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά. Θα παρουσιαστούν 52 έργα του καλλιτέχνη, που βασίζονται «στον εκφραστικό χαρακτήρα του χρώματος και στην εσωτερικότητα του σχεδίου». Διάρκεια έκθεσης έως τις 29/11.

Εκθεση ψηφιδωτού των εργαστηρίων ψηφιδωτού του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, εγκαινιάζεται στις 27/10 (8 μ.μ.) στη Βασιλική Αγίου Μάρκου. Υπεύθυνος εργαστηρίου: Γιώργος Σκανδαλάκης.

Στο λόφο της Αγίας Βαρβάρας, στην είσοδο των Αγράφων, σε ένα επιβλητικό τοπίο, δεσπόζει ο ανδριάντας του μεγάλου επαναστάτη των Αγράφων, του Αντώνη Κατσαντώνη. Η φιλοτέχνηση του ανδριάντα, η οποία τέλειωσε πριν λίγο καιρό, είναι προσφορά της οικογένειας του Γεωργίου Σωτηρίου Χόντου. Με το διακριτικό φωτισμό του, ζωντανεύει το χωριό, ομορφαίνει τις νύχτες των ντόπιων και των επισκεπτών του και αποτελεί πλέον ένα καινούριο στολίδι για τα Αγραφα.

Βραδιά Μερλιέ

Στον Οκτάβιο Μερλιέ, ιδρυτή του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών και στη Μέλπω Μερλιέ, δημιουργό του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, είναι αφιερωμένη η βραδιά μνήμης, που θα πραγματοποιηθεί στις 29/10 (6.30μμ) στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Σίνα 31). Για την προσφορά του ζεύγους στην προώθηση του γαλλικού πολιτισμού, αλλά και την προστασία της νεοελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς θα μιλήσουν οι: καθηγητές Ε. Αντωνιάδη - Μπιμπίκου, Π. Κιτρομηλίδης, Π. Μουλλάς, ο ακαδημαϊκός Μ. Σακελλαρίου και ο J-M. Drot, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου. Στην εκδήλωση θα γίνει και η απονομή του Βραβείου Ρένας Σμυρνιωτάκη - Γαλανοπούλου σε πέντε σπουδαστές με τις καλύτερες επιδόσεις στις εξετάσεις, στα διάφορα διπλώματα γνώσης και επάρκειας της γαλλικής γλώσσας.

«Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» στην Κύπρο

Το μουσικό έργο του Γιάννη Μαρκόπουλου «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού, θα παρουσιαστεί στην Κύπρο (27,28/10), σε συναυλίες στο Πατύχειο Θέατρο Λεμεσού και στο Δημοτικό Θέατρο Τροβόλου Λευκωσίας, αντίστοιχα. Ερμηνεύουν: ο βαρύτονος Κούλης Θεοδώρου, οι τραγουδιστές Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Μάριος Ζωγράφου, η υψίφωνος Σόνα Γκαρνταλογιάν. Αφήγηση: Τζένη Γαϊτανοπούλου. Την Κρατική Ορχήστρα Κύπρου διευθύνει ο Ματζίν Ζολντόφσκι. Συμμετέχουν οι χορωδίες του Εθνικού Ωδείου Κύπρου και του προσφυγικού σωματείου «Αδούλωτη Κερύνεια». Οι συναυλίες γίνονται με τη στήριξη του κυπριακού υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών έχει προγραμματίσει τις παρακάτω παρουσιάσεις βιβλίων και εκδηλώσεις: 29/10: «Σκοπευτήριο: Η ματωμένη καρδιά της Ελλάδας», ομιλητές: Γιάννης Κουβάς (συγγραφέας του βιβλίου), Σπύρος Τζόκας. 31/10: «Μιλτιάδης Μαλακάσης, 60 χρόνια από το θάνατό του», ομιλητής Παύλος Ναθαναήλ. 3/11: «Παραλλαγές σε μείζονα κλίμακα της Μαριέττας Λομπιάνκο», ομιλήτρια Αθηνά Βουγιούκα. 6/11: «Ουίλιαμ Σαίξπηρ: Οθέλλος», ομιλητής Φίλιππος Τσετσέκος. Ωρα έναρξης 7 μμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ