ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Οχτώβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πάλι σκάψιμο στο Σύνταγμα...

Η γνωστή κυβερνητική «μέθοδος» του «ράβε - ξήλωνε» θα εφαρμοστεί και στην πλατεία Συντάγματος. Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων ενέκρινε μελέτη για τη (νέα) διαμόρφωση της πλατείας, στην οποία δεσπόζει το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Η μελέτη κατατέθηκε από την εταιρία «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας» (ΕΑΧΑ - το φορέα που καγκελόφραξε το λόφο του Φιλοπάππου και υλοποίησε το αίσχος της πλατείας Ομονοίας) και προβλέπει νέα στρώση μαρμάρων (που θα μοιάζει με τη σημερινή), αύξηση του πράσινου, νέο φωτισμό (γι' αυτόν το ΚΑΣ εξέφρασε αντιρρήσεις) και... τέσσερις «καταρράκτες», στα πρότυπα της «αβραμοπούλειας» αισθητικής...

Το ΚΑΣ ζήτησε από την ΕΑΧΑ ΑΕ να εκπονήσει νέα μελέτη για τα σκίαστρα που πρόβλεπε η πρόταση, μετά από πολύωρη συζήτηση για το χαρακτήρα της πλατείας, ο οποίος πρέπει - κατά το συμβούλιο - να διατηρήσει το «νεοκλασικισμό» του. Βέβαια, το πώς θα διατηρηθεί αυτός ο χαρακτήρας με τα «φαστφουντάδικα» που κυριαρχούν στην πλευρά της Ερμού (η οποία έχει μετατραπεί σε «ναό» της κατανάλωσης) είναι ένα ζήτημα. Το άλλο ζήτημα, πιο πρακτικό, είναι οι συγκοινωνιακές παρεμβάσεις που προβλέπει η μελέτη, αφού εκλαμβάνει την πλατεία ως σύνολο με την απαρχή της Ερμού. Ετσι, οι επτά λωρίδες του δρόμου, που χωρίζει το «σύνολο», μειώνονται σε τρεις και απομακρύνονται οι αφετηρίες των λεωφορείων.

Επειδή, όμως, στο «σύνολο» περιλαμβάνεται και ο Αγνωστος Στρατιώτης, το ΚΣΝΜ «χρέωσε» την ΕΑΧΑ ΑΕ να μελετήσει τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και αυτού του σημαντικού μνημείου!

Θεατρικοί «πειρασμοί»

Βασισμένο στην ιδέα των τσεχοφικών «Τριών αδελφών», το έργο του Πολωνού συγγραφέα Γιάνους Γκλοβάτσκι «Η τέταρτη αδελφή» μεταφέρει την ιστορία των τριών αδελφών στη σύγχρονη Μόσχα. Το περιβάλλον άλλαξε, η κοινωνία έχει άλλες προτεραιότητες, ένα ανεκπλήρωτο όνειρο, ωστόσο παραμένει στον «κορμό» της ιστορίας. Ο συγγραφέας ανανεώνει το τσεχοφικό υλικό, ανακατεύει τα χαρτιά και, κυρίως, δημιουργεί το πλαίσιο για να παρατηρήσει, με χιούμορ και πικρία, ότι η σύγχρονη κοινωνία καταπίνει χωρίς δισταγμό τις συνειδήσεις και εξαγοράζει τις ψυχές.

Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το Εθνικό Θέατρο, από τις 31/10, στο θέατρο «Κάππα», σε μετάφραση Γκάγκα Ρόσιτς, σκηνοθεσία του Σλόμπονταν Ουνκόφσκι, με τις Αμαλία Μουτούση, Μαρία Ναυπλιώτου, Μαριλίτα Λαμπροπούλου (στους ρόλους των τριών αδελφών) και τους Αννα Μακράκη, Χρήστο Πάρλα, Αριστοτέλη Αποσκίτη, Χρήστο Παππά, Τόνυ Δημητρίου, Θανάση Ευθυμιάδη, Γεννάδιο Πάτση, Βλάση Ζώτη, Θάνο Σαμαρά.

  • Συνεχίζονται εντατικά οι δοκιμές για δύο ακόμη παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου. «Ο Τελευταίος Πειρασμός», έργο ενδεικτικό των προβληματισμών του μεγάλου Νίκου Καζαντζάκη, παρουσιάζεται για πρώτη φορά, το Νοέμβρη, στο Εθνικό Θέατρο σε διασκευή - σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, σκηνικά Γιώργου Πάτσα, κοστούμια Ερσης Δρίνη, στη Νέα Σκηνή. Το έργο μιλάει για τη μεγάλη αγωνία του ανθρώπου να σωθεί απ' ό,τι τον περικλείει και τον δεσμεύει. Στη δυαδική υπόσταση του Χριστού, οι δυο αντίρροπες κοσμογονικές δυνάμεις, η θεϊκή και η ανθρώπινη, παλεύουν αέναα, φανερώνοντας ένα βασικό χαρακτηριστικό του κόσμου και του ανθρώπου: τον αδιάκοπο πόλεμο ανάμεσα στην ελευθερία του πνεύματος και τη φθαρτή ύλη. Παίζουν: Κοσμάς Φοντούκης, Βασίλης Ρίσβας, Ράνια Οικονομίδου, Γωγώ Μπρέμπου, Κώστας Φαλελάκης, Δημήτρης Αγαρτζίδης, Νίκος Αλεξίου κ.ά.
Μουσικές «διαδρομές»

Βραδιές με τραγούδια, ελληνικά και διεθνή, που έχουν συνδεθεί με εργατικούς αγώνες, πραγματοποιεί ο Πάνος Τζαβέλλας, στη μουσική σκηνή «Στίγμα» (Αλιπέδου και Μακρών Τειχών 5, Πειραιάς, τηλ. 210.4178.794). Μαζί του ο Γιάννης Θωμόπουλος και η Νατάσα Παπαδοπούλου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια από την εποχή της Εθνικής Αντίστασης μέχρι τις μέρες μας, δημιουργίες των Χατζιδάκι και Θεοδωράκη και συνθετών που ακολούθησαν, επιλογή από δημοτικά, ρεμπέτικα, τραγούδια του νέου κύματος και σύγχρονα, καθώς και τραγούδια του Π. Τζαβέλλα. Εμφανίσεις: 31/10, 1, 2, 7, 8, 9, 14, 15, 21, 22/11. Στον ίδιο χώρο, κάθε Πέμπτη εμφανίζεται ο Κωστής Μαραβέγιας.

  • Οι «Πυξ Λαξ» εμφανίζονται στη σκηνή «Δίπλα στο Ποτάμι» (210.2610.444). Κάθε βδομάδα από Παρασκευή ως Κυριακή, παρουσιάζουν γνωστά κομμάτια της 13χρονης πορείας τους, εκπλήξεις και αυτοσχεδιασμούς. Ερμηνεύουν και τραγούδια του πρόσφατου δίσκου «Χαρούμενοι στην Πόλη των Τρελών», στον οποίο συμμετείχαν διάσημοι καλλιτέχνες της ροκ (Eric Burdon, Gordon Gano, Mark Almond, Steve Wynn) και σημαντικοί Ελληνες δημιουργοί (Ψαραντώνης, Μελίνα Τανάγρη, Μιχάλης Τζουγανάκης). Μαζί τους στη σκηνή ο Τόλης Φασόης (Sharp Ties), που έκανε την αγγλόγλωσση προσαρμογή των τραγουδιών.
  • Η Νάντια Καραγιάννη και ο Μπάμπης Τσέρτος, ξεκινούν τις εμφανίσεις τους (31/10) στη «Μνησικλέους» (Παλιό Μοστρού, Μνησικλέους και Λυσίου, Πλάκα, 210.3225.558), με λαϊκά, ρεμπέτικα, παραδοσιακά και σύγχρονες δημιουργίες. Τραγουδούν και οι: Μαρία Δραγασιά, Βασίλας Γρηγόρης, Κώστας Τσεκούρας, Μάνος Γρυσμπολάκης.
Ευρωπαϊκές ταινίες στο ΕΚΘ

Αφιέρωμα στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο και στην ειρήνη, με τίτλο «... ήταν ο Δίας που έκλεψε την ΕΥΡΩΠΗ από την Ανατολή», διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, για να καταδειχτούν τα ρεύματα και οι τάσεις του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, σε αντιδιαστολή με τη μαζική υποκουλτούρα του αμερικάνικου πολιτιστικού ιμπεριαλισμού.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει οχτώ ταινίες, οι οποίες θα προβάλλονται κάθε Τρίτη (9 μ.μ.) μέχρι και τις 16/12, με στόχο να αποτελέσουν μέσο συζήτησης, ανταλλαγής οπτικής και ιδεών.

Οι προβολές ξεκίνησαν στις 22/10 με τις «Μέρες Οργής» του Καρλ Ντράγιερ. Ακολουθούν: 28/10 «Η γη είναι το αμαρτωλό μας τραγούδι» του Ράουνι Μόλμπεργκ. 4/11 «Δαντόν» του Αντρέι Βάιντα. 11/11 «Σπέτερς» του Πολ Φερχόφεν. 18/11 «Γλυκιά Εμα, αγαπητή Μπέμπε» του Ιστβαν Ζάμπο. 25/11 «Η νύχτα των σαλτιμπάγκων» του Ινγκμαρ Μπέργκμαν. 2/12 «Πιπί, κακά και νάνι» του Μάρκο Φερέρι. 9/12 «Σταθμός ο ουρανός» του Κάρελ Καχίνα. 16/12 «Αρια» των Νίκολας Ρεγκ, Ζαν-Λικ Γκοντάρ, Ρόμπερτ Αλτμαν.

Επίσης η Θεατρική Ομάδα του ΕΚΘ παρουσιάζει κάθε Δευτέρα (9.30 μ.μ.), στην αίθουσά του, το έργο «Κυρία Μαργαρίτα» του βραζιλιάνικης καταγωγής συγγραφέα Ρομπέρτο Ατάιντε σε απόδοση - σκηνοθεσία Ζωής Λύρα.

Δεν ξέρουμε αν κάποια χειμωνιάτικη συναυλία θα είναι σε θέση να κάνει ένα αιγαιοπελαγίτικο νησί «ν' αποτελέσει φωτεινό σημάδι στην απέραντη μοναξιά του Αιγαίου». Οι εκδηλώσεις, πάντως, που διοργανώνει ο Δήμος Σερίφου σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα αναμένεται να κάνουν πιο όμορφες και ζεστές τις κρύες χειμωνιάτικες νύχτες. Η αρχή των συναυλιακών «διαδρομών» στο κλαμπ «Μεταλλείο» θα γίνει με τον Βαγγέλη Γερμανό και το συγκρότημά του, την 1 Νοεμβρίου.

Πρεμιέρα, σήμερα, στο πρώην Βασιλικό Θέατρο του ΚΘΒΕ, όπου το «Χοροθέατρο» παρουσιάζει τον «Ταξιδιώτη του χειμώνα». Η εμπειρία ενός ταξιδιώτη μοναχικού, είναι ο βασικός άξονας της παράστασης, η οποία ανεβαίνει σε σκηνοθεσία - χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου, σκηνικά - κοστούμια Διονύση Φωτόπουλου, μουσική Δ. Γρίβα, Φρ. Σούμπερτ, Ρ. Ουίλλιαμς. Χορευτές: Ελενα Τοπαλίδου, Κώστας Γεράρδος, Ηλίας Τσάκωνας, Παναγιώτης Κοντονής, Μαρλέν Βερσιούρεν, Αμάλια Μπέννετ, Γιάννης Μάρτος, Πένυ Χριστοπούλου, Δήμητρα Χαραλάμπους, Ολιβερ Χάρτμαν, Πόλυ Βόικου, Νάνσυ Σταματοπούλου, Κωνσταντίνος Ρήγος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ