Τρίτη 28 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θεατρικοί «πειρασμοί»

Βασισμένο στην ιδέα των τσεχοφικών «Τριών αδελφών», το έργο του Πολωνού συγγραφέα Γιάνους Γκλοβάτσκι «Η τέταρτη αδελφή» μεταφέρει την ιστορία των τριών αδελφών στη σύγχρονη Μόσχα. Το περιβάλλον άλλαξε, η κοινωνία έχει άλλες προτεραιότητες, ένα ανεκπλήρωτο όνειρο, ωστόσο παραμένει στον «κορμό» της ιστορίας. Ο συγγραφέας ανανεώνει το τσεχοφικό υλικό, ανακατεύει τα χαρτιά και, κυρίως, δημιουργεί το πλαίσιο για να παρατηρήσει, με χιούμορ και πικρία, ότι η σύγχρονη κοινωνία καταπίνει χωρίς δισταγμό τις συνειδήσεις και εξαγοράζει τις ψυχές.

Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το Εθνικό Θέατρο, από τις 31/10, στο θέατρο «Κάππα», σε μετάφραση Γκάγκα Ρόσιτς, σκηνοθεσία του Σλόμπονταν Ουνκόφσκι, με τις Αμαλία Μουτούση, Μαρία Ναυπλιώτου, Μαριλίτα Λαμπροπούλου (στους ρόλους των τριών αδελφών) και τους Αννα Μακράκη, Χρήστο Πάρλα, Αριστοτέλη Αποσκίτη, Χρήστο Παππά, Τόνυ Δημητρίου, Θανάση Ευθυμιάδη, Γεννάδιο Πάτση, Βλάση Ζώτη, Θάνο Σαμαρά.

  • Συνεχίζονται εντατικά οι δοκιμές για δύο ακόμη παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου. «Ο Τελευταίος Πειρασμός», έργο ενδεικτικό των προβληματισμών του μεγάλου Νίκου Καζαντζάκη, παρουσιάζεται για πρώτη φορά, το Νοέμβρη, στο Εθνικό Θέατρο σε διασκευή - σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, σκηνικά Γιώργου Πάτσα, κοστούμια Ερσης Δρίνη, στη Νέα Σκηνή. Το έργο μιλάει για τη μεγάλη αγωνία του ανθρώπου να σωθεί απ' ό,τι τον περικλείει και τον δεσμεύει. Στη δυαδική υπόσταση του Χριστού, οι δυο αντίρροπες κοσμογονικές δυνάμεις, η θεϊκή και η ανθρώπινη, παλεύουν αέναα, φανερώνοντας ένα βασικό χαρακτηριστικό του κόσμου και του ανθρώπου: τον αδιάκοπο πόλεμο ανάμεσα στην ελευθερία του πνεύματος και τη φθαρτή ύλη. Παίζουν: Κοσμάς Φοντούκης, Βασίλης Ρίσβας, Ράνια Οικονομίδου, Γωγώ Μπρέμπου, Κώστας Φαλελάκης, Δημήτρης Αγαρτζίδης, Νίκος Αλεξίου κ.ά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ