ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Οχτώβρη 2003
Σελ. /32
Μόνο για τους «έχοντες» οι γαλαντομίες

Γρηγοριάδης Κώστας

Ξέρετε τι είναι η ΔΕΚΑ; Αν όχι, σας πληροφορούμε ότι η πλήρης ονομασία της είναι Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών και όπως συνάγεται από το όνομά της είναι μια εταιρία, που ανήκει στο Δημόσιο και διαχειρίζεται κινητές αξίες (κατά κύριο λόγο μετοχές), σύμφωνα με τις εκάστοτε εντολές της κυβέρνησης. Σας θυμίζουμε, επίσης, ότι η ΔΕΚΑ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην τεχνητή άνοδο του χρηματιστηριακού δείκτη την περίοδο 1999 - 2000.

Πάντως, δε γράφουμε τα παραπάνω, για να σας θυμίσουμε τι έγινε πριν τέσσερα και πέντε χρόνια, όταν -όλως συμπτωματικώς...- είχαμε και πάλι εκλογές (ευρωεκλογές το 1999 και βουλευτικές το 2000). Τα γράφουμε, επειδή διαβάσαμε στην «Καθημερινή» ότι η προαναφερόμενη δημόσια επιχείρηση αγόρασε, το περασμένο καλοκαίρι, περίπου 16 εκατομμύρια μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, που ήταν δεσμευμένες σε ομόλογα έκδοσης του Δημοσίου, αντί 940 εκατ. ευρώ και πριν από μια βδομάδα πούλησε 28 εκατ. μετοχές της ίδιας τράπεζας, εισπράττοντας μόλις 490 εκατ. ευρώ. Πούλησε, δηλαδή, στη μισή σχεδόν τιμή, απ' αυτή που είχε αγοράσει πριν ελάχιστους μόνο μήνες..!

Προφανώς, οι τόσο σφιχτοχέρηδες κυβερνώντες, όταν πρόκειται για λαϊκά αιτήματα, όπως των εκπαιδευτικών, των γιατρών και τόσων άλλων εργαζομένων που κινητοποιούνται αυτή την περίοδο, αποδείχνονται ιδιαίτερα γαλαντόμοι, όταν συναλλάσσονται με τραπεζίτες και παρόμοια μεγάλα συμφέροντα...

Ψηφοθηρική ζαλάδα

Προφανώς, οι έντονες εκλογικές ανάγκες της κυβέρνησης, όπως και ο συνεπαγόμενος ψηφοθηρικός οργασμός έχουν προκαλέσει κύματα ζαλάδας και διάφορα μπερδέματα, αν όχι σε όλη την κυβέρνηση, τουλάχιστον, σε ορισμένους κρίκους της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι πρόσφατες απαντήσεις του υπουργού Γεωργίας, Γ. Δρυ, σχετικά με το δασοκτόνο νομοσχέδιο. Ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση των δημοσιογράφων, για την ημερομηνία κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή. Κι ενώ ισχυρίστηκε ότι προς το παρόν έχει δοθεί στις δασικές υπηρεσίες για παρατηρήσεις, συμπλήρωσε ότι το έχουν ήδη υπογράψει οι υπουργοί Πολιτισμού και Υγείας. Προφανώς, οι τελευταίοι υπογράφουν εν λευκώ...

Και όχι μόνον αυτά. Οταν οι δημοσιογράφοι σημείωσαν ότι η Σύνοδος Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ, τον περασμένο Ιούνη, ορίζει ως δάσος οποιαδήποτε έκταση πέντε στρεμμάτων, που καλύπτεται κατά 10% από δασοκομικά είδη, ακόμη και μη ξυλώδη ή θάμνους, ενώ το νομοσχέδιο προβλέπει κάλυψη κατά 25% από ξυλώδη δασοκομικά είδη, η απάντησή του ήταν ότι δεν ξέρει τι έγινε στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος...

Υποχρεωτικός ... εθελοντισμός!

Είναι γεγονός ότι οι Ελληνες δείχνουν επιφυλακτικότητα στο να συμμετάσχουν στις «φιέστες» που διοργανώνονται για την προώθηση του λεγόμενου «Ολυμπιακού εθελοντισμού». Οχι μόνο γιατί έχουν σοβαρότερες δουλιές να κάνουν και «δεν αδειάζουν» να τρέχουν στα «πανηγύρια», αλλά και γιατί συνειδητοποιούν ότι (και) οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας δεν πρόκειται να υπηρετήσουν τα αγνά αθλητικά ιδανικά, αλλά θα κινηθούν στο δρόμο της εμπορευματοποίησης, ποδοπατώντας τα αθλητικά ιδεώδη, ενώ θα υπερχρεώσουν τη χώρα μας.

Η απροθυμία του ελληνικού λαού να ενστερνιστεί τη νέα «μεγάλη ιδέα του γένους» - έτσι θέλουν να παρουσιάσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες η κυβέρνηση και η ΝΔ - στενοχωρεί σφόδρα εκείνους, που ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας την επιχείρηση αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης της νεολαίας. Δεν το βάζουν, όμως, κάτω και συνεχίζουν τις προσπάθειες, ενεργώντας, ενίοτε, με βάση το «όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος». Να, όπως γίνεται με την εκδήλωση για τον εθελοντισμό, που διοργανώνει στα Τρίκαλα το υφυπουργείο Αθλητισμού, στην οποία - όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας - η παρουσία των φοιτητών των ΤΕΦΑΑ είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ...

Ερχονται τα γενετικώς τροποποιημένα

Η πρώτη άδεια για την καλλιέργεια και κυκλοφορία γενετικώς τροποποιημένου είδους στην Ευρώπη θα δοθεί εντός του έτους, δήλωσε τις προάλλες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα δε, με τις σχετικές πληροφορίες, η πρώτη άδεια θα αφορά σε μια ποικιλία καλαμποκιού, ιδιαίτερα ανθεκτική σε πολύ ισχυρά παρασιτοκτόνα, την οποία εμπορεύεται η ελβετική πολυεθνική «Syngenta».

Δήλωση, η οποία έγινε ελάχιστες μέρες μετά την ανακοίνωση των πρώτων εκτιμήσεων από μεγάλης κλίμακας έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία και κατέδειξε ότι οι γενετικώς τροποποιημένες καλλιέργειες - ιδιαίτερα όσες είναι ανθεκτικές στα παρασιτοκτόνα - βλάπτουν σοβαρά το περιβάλλον. Επίσης, ελάχιστες μέρες μετά τις δηλώσεις της αρμόδιας για το περιβάλλον επιτρόπου, Μάργκο Βάλστρομ, η οποία κατηγόρησε τις εταιρίες, που παράγουν γενετικώς τροποποιημένα είδη, ότι ψεύδονται ασυστόλως επί χρόνια για τις δήθεν ωφέλειες που απορρέουν από τη χρήση των προϊόντων τους, σε μια προσπάθεια να επιβάλουν τη χρήση τους στην Ευρώπη.

Οπως καταλαβαίνετε, τα συμφέροντα που βρίσκονται από πίσω είναι μεγάλα, πολύ μεγάλα...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το χρέος μας

28η Οκτώβρη, σήμερα. Τιμούμε την αντίσταση του λαού μας στην Ιμπεριαλιστική Νέα Τάξη της εποχής και τον κατακτητικό πόλεμο που εξαπέλυσε. Η κυβέρνηση σύσσωμη θα παρελάσει στις επετειακές εκδηλώσεις. Εχει ήδη όμως θάψει το μήνυμα που έστειλε ο λαός μας με το αίμα του. Τα στελέχη της κρατούν συνειδητά τη σημαία της λήθης και οι μηχανισμοί της ανέλαβαν να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Διώκουν όσους συνεχίζουν να κρατούν άσβεστο το λάβαρο της αντίστασης, στους νέους εισβολείς, βάρβαρους, φασίστες ιμπεριαλιστές.

Τα προσωπεία κατέρρευσαν εδώ και καιρό. Ετσι στο εδώλιο των διωκτικών μηχανισμών του κράτους οδηγούνται αύριο πέντε μέλη του αντιπολεμικού κινήματος και μαζί τους ολόκληρο το φιλειρηνικό κίνημα της χώρας μας. Καλούνται να απολογηθούν διότι αντιστάθηκαν. Επειδή ύψωσαν ανάστημα στο βρώμικο πόλεμο των Ευρωαμερικάνων ιμπεριαλιστών εναντίον του λαού της Γιουγκοσλαβίας. Επειδή αντέδρασαν στην εμπλοκή της Ελλάδα στον παράνομο και άδικο πόλεμο του ΝΑΤΟ και υπερασπίστηκαν το Σύνταγμα και την εθνική κυριαρχία της χώρας μας.

Χρέος όλων: Να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας, συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο συμπαράστασης έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης. Να δηλώσουμε παρών στο προσκλητήριο αντίστασης, στον αγώνα για να σπάσουμε την πολιτική αυταρχισμού και καταστολής που συνοδεύει τη βαθιά αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και το εκμεταλλευτικό σύστημα που υπηρετούν. Να δυναμώσουμε την πάλη ενάντια στο αντιδημοκρατικό πλέγμα που δημιουργείται στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, παγκόσμια και έχει στόχο να θάψει κάθε υποψία ανυπακοής. Ιδιαίτερα τώρα. Γιατί ενισχύονται οι λαϊκές αντιδράσεις και αμφισβητούν την πολιτική τους.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για αυταπάτες. Κάθε μέρα η εργατική τάξη στη χώρα μας - Ελληνες και αλλοδαποί - και παγκόσμια, με το αίμα της ποτίζει τα κέρδη των πλουτοκρατών. Γεννάει τα παιδιά της να γίνονται γρανάζι στην πολεμική μηχανή και θύματα στα σφαγεία που στήνει η Νέα Ιμπεριαλιστική Τάξη, στα Βαλκάνια, στην Ασία, στη Μέση Ανατολή, σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ηρθε η ώρα να παλέψουμε με τη γάγγραινα που τρώει τη ζωή μας. Εχουμε τη δύναμη. Αρκεί να στρατευτούμε στο μέτωπο της ταξικής αντιπαράθεσης. Συσπειρωμένοι να απαντήσουμε στην ανελέητη επίθεση των ταξικών μας αντιπάλων.

Γιατί ΕΝΟΧΗ είναι η πολιτική που στρέφεται ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων, που χαρίζει κέρδη, προνόμια, και τον κοινωνικό πλούτο στο κεφάλαιο, που γεννά πολέμους και φτώχεια για τους λαούς. Αυτή η πολιτική είναι καταδικασμένη στη συνείδησή μας. Πρέπει όμως να την καταδικάσουμε και με την ψήφο μας, αποδυναμώνοντας τους πολιτικούς εκφραστές της, το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τους ΣΥΝδιαχειριστές τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ