ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Οχτώβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΜΗΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΚΚΕ
Στόχος μια δυναμική εκκίνηση!

Αρχίζει το Σάββατο, 1η Νοέμβρη

Σε φάση εντατικής προετοιμασίας βρίσκονται οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ, καθώς και οι οργανώσεις της ΚΝΕ, ενόψει της έναρξης, την 1η του Νοέμβρη, της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης, που προκήρυξε η ΚΕ του ΚΚΕ, θέτοντας ως στόχο μια δυναμική εκκίνηση που θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την επιτυχημένη πορεία και έκβαση και αυτής της μάχης. Οι περισσότερες ΚΟ έχουν βάλει αρκετά υψηλά τον πήχη, για την πρώτη μέρα, ενώ έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση στις ΚΟΒ και ο σχεδιασμός, για τα βήματα που θα ακολουθήσουν, έτσι ώστε να υπερκαλύψουν τα ιδιαίτερα φιλόδοξα πλάνα τους.

Μια μάχη που ξεκινά, όπως θα μας πει ο Δημήτρης Αδαμόπουλος, γραμματέας της Αχτίδας 2ου Διαμερίσματος Αθήνας της ΚΟΑ «με αισιοδοξία και οδηγό τη συσσωρευμένη εμπειρία από αντίστοιχες μάχες στο παρελθόν, με στόχο να αξιοποιήσουμε κάθε θετικό παράδειγμα και πρωτοβουλία που απέδωσε παλιότερα και τώρα, και φυσικά να φτάσουμε σε όλους τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος, αλλά και ακόμη πλατύτερα, να απευθυνθούμε μαζικά στους εργαζόμενους με την πεποίθηση πως ούτε αυτή τη φορά θα αρνηθούν τη συνεισφορά τους».

Οι ΚΟΒ και στο 2ο Διαμέρισμα, συνεχίζει ο Δ. Αδαμόπουλος, έχουν ολοκληρώσει τη συζήτηση του σχεδιασμού της Οικονομικής Εξόρμησης, μέσα από μαχητικές συνελεύσεις, όπου κατατέθηκαν προτάσεις και σκέψεις και αναδείχτηκε η οικονομική δουλιά ως αναπόσπαστο τμήμα της Πολιτικής Εξόρμησης που ήδη υλοποιείται, ενόψει και των εκλογών, αλλά και η αλληλεπίδραση του στόχου αυτού, με το στόχο για την πραγματοποίηση συσκέψεων και τη δημιουργία Εκλογικών Επιτροπών. Τα κουπόνια βρίσκονται ήδη στα χέρια μελών αλλά και φίλων του Κόμματος, που ήδη παλεύουν το στόχο της πρώτης μέρας οπότε και επιδιώκεται η κάλυψη ενός υψηλού ποσοστού του συνολικού πλάνου.

Από τις διαδικασίες στο επίπεδο των ΚΟΒ προετοιμασίας της Οικονομικής Εξόρμησης διαφαίνεται πως αυτή αντιμετωπίζεται από τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος ως ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να το κερδίσουν, μια και απ' αυτό εξαρτάται σε ένα μεγάλο βαθμό η ικανότητα του Κόμματος συνολικά να ανταποκριθεί στα πολλά και δύσκολα καθήκοντα και στις απαιτήσεις των καιρών. Αντιμετωπίζεται ως συνέχεια των μαχών που δόθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα και η επιτυχία της ως προϋπόθεση για την επιτυχία αυτών που έρχονται. Αλλωστε, το αίτημα οικονομικής ενίσχυσης του ΚΚΕ κατατίθεται πρώτα και κύρια σε όλους εκείνους που συναντήθηκαν με τους κομμουνιστές στους διεκδικητικούς αγώνες.

Η εμπειρία από τις προηγούμενες οικονομικές εξορμήσεις, αλλά και η ανταπόκριση που συναντούν μέλη και στελέχη του Κόμματος στην επαφή τους με το λαό, οπλίζει με την αισιοδοξία πως και αυτή τη φορά με προθυμία οι απλοί άνθρωποι θα καταθέσουν τη συνεισφορά τους. Ως πράξη αναγνώρισης της στάσης του ΚΚΕ, εκτίμησης της δράσης και των προσπαθειών του, αλλά και ως έκφραση της αγανάκτησης για την αντιλαϊκή πολιτική και των φορέων της και διάθεσης για στήριξη εκείνης της δύναμης που προτείνει έναν άλλο δρόμο προς όφελος του λαού.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Συμπαράσταση στους πολύτεκνους

Με αφορμή το γιορτασμού της παγκόσμιας ημέρας των πολυτέκνων, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα απέστειλε το ακόλουθο μήνυμα στην Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας:

«Με την ευκαιρία του γιορτασμού της ημέρας των Πολυτέκνων σας χαιρετίζουμε και συμπαραστεκόμαστε στον καθημερινό αγώνα σας. Η συνεχιζόμενη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που στηρίζεται ουσιαστικά και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, οδηγεί σε πιο άσχημη κατάσταση τους πολύτεκνους. Τα δήθεν κοινωνικά μέτρα, που κατά καιρούς εξαγγέλλονται, για την πολύτεκνη οικογένεια, μόνο ως πενταροδεκάρες και κοροϊδία μπορούν να εκληφθούν.

Υπάρχει λύση για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των πολύτεκνων οικογενειών. Και βεβαίως δεν είναι αποκομμένη από τη λύση που χρειάζεται για τα προβλήματα συνολικά της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς, των επαγγελματοβιοτεχνών. Αν δεν υπάρξει γενικότερη αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων σε βάρος του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι αγώνες των πολυτέκνων, όπως και κάθε εργαζόμενου, πολύ λίγα θα αποδώσουν. Αν στην κυρίαρχη πολιτική δεν υψωθεί το αντίβαρο των λαϊκών δυνάμεων, θα έρθουν ακόμη πιο δύσκολες μέρες.

Χρειάζεται, κατά τη γνώμη μας, ρήξη με τα μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Εμείς πιστεύουμε στη δύναμη του λαού ότι μπορεί και πρέπει να το κάνει, αρκεί ο ίδιος να πιστέψει στη δύναμή του για να 'ρθουν καλύτερες μέρες. Για να υπάρξει γερή και φτηνή λαϊκή κατοικία, φτηνά είδη λαϊκής κατανάλωσης, για να έχουμε πραγματική δημόσια - δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια και όχι όπως σήμερα, που μόνο τυπικά είναι, και οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν αυτές τις κοινωνικές υπηρεσίες, για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, τη μόνιμη, πλήρη και σταθερή απασχόλησή τους με ικανοποιητικούς μισθούς, μεροκάματα, συντάξεις, με μέτρα στήριξης του αγροτικού εισοδήματος, για να αναπτυχθεί ο λαϊκός πολιτισμός και αθλητισμός για όλους, πρέπει ο λαός να οργανώσει τη δική του συμμαχία. Να επιβάλλει την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και των στηριγμάτων της. Εύχομαι υγεία σε όλες τις οικογένειες των πολυτέκνων και δύναμη για τους επερχόμενους αγώνες».

ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Ποια η πολιτική της ΝΔ στην παιδεία και ιδιαίτερα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση;

Η ΗΓΕΣΙΑ της ΝΔ έχει εδώ και καιρό παρουσιάσει με τυμπανοκρουσίες το κυβερνητικό της πρόγραμμα για την Παιδεία. Ελάχιστα πράγματα μπορεί να θυμηθεί κάποιος και αυτό για ένα απλό λόγο: Το πρόγραμμα της ΝΔ δε διαφοροποιείται από την πολιτική που εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ ούτε βέβαια από τις γνωστές «ντιρεκτίβες» της ΕΕ. Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε που η ηγεσία της ΝΔ έχει αναδείξει την παιδεία σε «εθνικό θέμα», διακηρύσσοντας ότι επιδιώκει την «εθνική συναίνεση» και «συνένωση δυνάμεων».

Επί της ουσίας, ο βασικός άξονας που διαπερνά το πρόγραμμα της ΝΔ για την παιδεία, διατυπώθηκε από τον ίδιο τον Κ. Καραμανλή: «Να συνδεθεί άμεσα η εκπαίδευση και το περιεχόμενο σπουδών με την παραγωγική διαδικασία και την αγορά εργασίας».

ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ απλά για θεωρητική διακήρυξη, αλλά συνοδεύεται από ένα πακέτο προτάσεων που στοχεύουν στην άμεση υλοποίησή της. Ειδικότερα, όσον αφορά τα ΑΕΙ, το πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει πρώτα «την ένταξή τους στα ευρωπαϊκά δίκτυα», ώστε να γίνει πιο εύκολη υπόθεση η υλοποίηση των σχετικών οδηγιών των Βρυξελλών για τα «ευρωπαϊκά ΑΕΙ», με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η χρηματοδότηση των ΑΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό μπορεί να διακόπτεται, αν δεν ανταποκρίνεται στο «επιχειρησιακό πρόγραμμα»(!) και στην «αξιολόγηση» που κάνει, κατά το δοκούν, το υπουργείο Παιδείας. Πρόσθετους ταξικούς φραγμούς συνιστούν οι προτάσεις: πρώτον για διαχωρισμό των προγραμμάτων σπουδών σε «δύο περιόδους», τεσσάρων εξαμήνων η καθεμία, όπου η επιτυχής εξέταση στα μαθήματα της πρώτης είναι προϋπόθεση για την παρακολούθηση της δεύτερης περιόδου. Δεύτερον, η πρόταση για κατάργηση της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων, αφού πλέον θα χορηγούνται με βάση τη φορολογική δήλωση!

Στα αντιδραστικά μέτρα του προγράμματος περιλαμβάνεται η κατάργηση ουσιαστικά του πανεπιστημιακού ασύλου, για το οποίο πλέον θα αποφασίζει το πρυτανικό συμβούλιο και όχι η Επιτροπή Ασύλου.

«Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ πρωτοβουλία έχει το δικαίωμα δραστηριοποίησης στον εκπαιδευτικό χώρο». Αυτός είναι ο δεύτερος άξονας του προγράμματος, ο οποίος εξειδικεύεται τόσο με τη δημιουργία ιδιωτικών (μη κρατικών τα βαφτίζει κομψά) ΑΕΙ, όσο και με την ελεύθερη δράση στις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης, όπως και στην παραπαιδεία.

Στη δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια εκπαίδευση το πρόγραμμα δεν πρωτοτυπεί ούτε στο ελάχιστο από την εφαρμοζόμενη πολιτική, αφού το Λύκειο παραμένει εξεταστικό κέντρο με ενίσχυση των ταξικών φραγμών μέσω διαφόρων τεστ από το Γυμνάσιο ακόμα.

ΑΚΡΙΒΩΣ επειδή δεν υπάρχει τίποτα ελκυστικό και φιλολαϊκό στο πρόγραμμά της, η ηγεσία της ΝΔ προτιμά να δημαγωγεί αχαλίνωτα, κυρίως μέσα από την επανάληψη χιλιοειπωμένων διαπιστώσεων. Ο Κ. Καραμανλής δε χάνει ευκαιρία να υπενθυμίζει ότι «είμαστε τελευταίοι στην ΕΕ όσον αφορά τις δαπάνες για την Παιδεία», αλλά ξεχνά ότι η πρότασή του για αύξηση των δαπανών στο 5% του ΑΕΠ πάσχει από σκόπιμη αοριστολογία, χωρίς κανένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα.

Από την άλλη, οι βαρύγδουπες διακηρύξεις της, όπως «πρώτη μας επιλογή είναι η επένδυση στη γνώση», θυμίζουν περισσότερο διαφημιστικά φυλλάδια ιδιωτικών φροντιστηρίων...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ