ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΗΒΑ - «ΚΡΙΣ ΠΑΝ - ΒΙΟΠΛΑΣΤ»
Αλλοι 55 εργάτες στην ανεργία

Πορεία διαμαρτυρίας στο υπ. Εργασίας τη Δευτέρα το πρωί

Από την επίσχεση εργασίας των εργαζομένων στην ΚΡΙΣΠΑΝ - ΒΙΟΠΛΑΣΤ στη Θήβα
Από την επίσχεση εργασίας των εργαζομένων στην ΚΡΙΣΠΑΝ - ΒΙΟΠΛΑΣΤ στη Θήβα
Στο δρόμο της ανεργίας οδηγούνται 55 ακόμα εργαζόμενοι στη βιομηχανία πλαστικών «ΚΡΙΣ ΠΑΝ - ΒΙΟΠΛΑΣΤ», που δραστηριοποιείται στην περιοχή των Θηβών, ιδιοκτησίας του Χρ. Παναγιωτόπουλου, προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών.

Ο εν λόγω βιομήχανος κήρυξε πτώχευση, την οποία έκανε γνωστή στους εργαζόμενους αργά το μεσημέρι της προηγούμενης Παρασκευής, στέλνοντας στο εργοστάσιο των Θηβών έναν εκ των νομικών του συμβούλων, να επιδώσει και τις καταγγελίες συμβάσεων, κάτι που δεν αποδέχτηκαν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι παραμένουν και απλήρωτοι. Την ίδια μέρα, οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας και παραμένουν στο εργοστάσιο για περιφρούρηση.

Χτες, στο χώρο του εργοστασίου, παρουσία των εργαζομένων, συνεδρίασε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θήβας, συμπαραστεκόμενη στον αγώνα τους για τη διεκδίκηση της εργασίας τους και των δεδουλευμένων από τον εργοδότη. Επίσης, αποφασίστηκε ο συντονισμός του αγώνα τους με τους συναδέλφους τους του εργοστασίου της Αθήνας (που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας εδώ και πολύ καιρό), με πρώτο βήμα την κοινή πορεία στο υπουργείο Εργασίας τη Δευτέρα 10.30 το πρωί.

Τη συμπαράστασή του, στους υπό επίσχεση εργασίας, εργαζόμενους της ΚΡΙΣ ΠΑΝ - ΒΙΟΠΛΑΣΤ, μετέφερε κλιμάκιο της ΝΕ Βοιωτίας του ΚΚΕ, που επισκέφθηκε το εργοστάσιο την προηγούμενη Δευτέρα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αποκαλύφθηκε ότι ο εργοδότης προσπαθεί με τη μέθοδο του «διαίρει και βασίλευε» να διασπάσει τους εργαζόμενους, τάζοντας εργασία σε κάποιους, σε κάποια επιχείρηση, τη «Μεσογειακή Συσκευασία» που θα λειτουργήσει στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις της ΚΡΙΣ ΠΑΝ - ΒΙΟΠΛΑΣΤ.

Ο Παναγιώτης Μπακόλας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς Εύβοιας και της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ, επισήμανε στους εργαζόμενους ως κορυφαίο το ζήτημα της ενότητας και της συσπείρωσης για να αντιμετωπίσουν τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας. Μεθοδεύσεις, που, όπως τόνισε, δεν είναι αποκομμένες από την πολιτική που ακολουθείται.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας της Θήβας, ο Χρ. Παναγιωτόπουλος δεν τα «πάει καλά» και με το ΙΚΑ, το οποίο βγάζει σε πλειστηριασμό στις 3 Δεκέμβρη 2003, τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου στην περιοχή Θηβών, έναντι χρέους 1,9 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ υπάρχουν αρκετά χρέη και σε προμηθευτές.

  • Για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια «ΚΡΙΣ - ΠΑΝ» στο Περιστέρι και «ΒΙΟΠΛΑΣΤ» στη Θήβα, «θύματα» της εργοδοτικής ασυδοσίας και εκμετάλλευσης του επιχειρηματία Χρ. Παναγιωτόπουλου, κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, Τ. Τσιόγκας και Λ. Κανέλλη.

Οπως τονίζουν στην Ερώτηση η εργοδοτική ασυδοσία στον όμιλο του επιχειρηματία Χ. Παναγιωτόπουλου, αναδεικνύεται σε όλο της το μεγαλείο, καθώς ο συγκεκριμένος εργοδότης για πολλά χρόνια εκμεταλλευόταν τους εργαζόμενους και στα δύο εργοστάσια, έχοντάς τους απλήρωτους για μήνες και χρωστώντας τους δεδουλευμένα και άδειες χρόνων. Οι εργαζόμενοι απασχολούνταν χωρίς ειδικότητες, ανασφάλιστοι, χωρίς την τήρηση ακόμα και στοιχειωδών κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και υπό καθεστώς απόλυτης εργοδοτικής τρομοκρατίας.

Οι βουλευτές καταγγέλλουν επίσης ότι παρά τη σωρεία παραβιάσεων της νομοθεσίας και χρέη στο Δημόσιο και στο ΙΚΑ που και η ίδια η κυβέρνηση ομολογεί, ο επιχειρηματίας προχωρεί ανενόχλητος στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Αφού προχώρησε στη διαδικασία πτώχευσης των δύο εργοστασίων, οδηγώντας στην ανεργία πάνω από 150 εργάτες, ξεκινά νέα επιχειρηματική δραστηριότητα με την ίδρυση νέας εταιρίας με την επωνυμία «ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ» και έδρα των γραφείων στην Κηφισιά.

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης - υπογραμμίζεται - είναι τεράστιες, γιατί, ενώ από ελέγχους που έχουν γίνει, προκύπτουν πλήθος σοβαρών εργοδοτικών και επιχειρηματικών παραβιάσεων στην ουσία με τη στάση της δίνει το "πράσινο φως" στον εργοδότη να προχωρήσει σε ενέργειες σε βάρος των εργαζομένων και να συνεχίσει τις δραστηριότητές του».

Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: «Προτίθεται η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις "ΚΡΙΣ ΠΑΝ" στο Περιστέρι και "ΒΙΟΠΛΑΣΤ" στη Θήβα που οδηγούνται στην ανεργία; Ποια άμεσα μέτρα θα πάρει, για να σταματήσει η προκλητικά ασύδοτη δραστηριότητα του επιχειρηματία;».

ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ
Απεργούν και σήμερα για μόνιμη και σταθερή δουλιά

Τη δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας διανύουν σήμερα οι σχολικοί φύλακες οι οποίοι διεκδικούν μόνιμη και σταθερή απασχόληση με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Η κοροϊδία και ο εμπαιγμός ήταν και η χτεσινή απάντηση της κυβέρνησης στα αιτήματα των εργαζομένων, καθώς και ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαππας και ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης σε συναντήσεις με εκπροσώπους του κλάδου απέφυγαν σκόπιμα για πολλοστή φορά να πάρουν σαφή θέση. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση πετυχαίνει και να έχει τους εργαζόμενους σε καθεστώς διαρκούς ομηρίας και ταυτόχρονα να εξυπηρετεί προεκλογικές σκοπιμότητες, καλλιεργώντας συνεχώς ψευδαισθήσεις για δήθεν μονιμοποίησή τους. Εξάλλου, το αίτημα για πλήρη και σταθερή εργασία αντιτίθεται στην πολιτική της κυβέρνησης που θέλει διεύρυνση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Χτες το πρωί οι σχολικοί φύλακες πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Τύπου. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση εμπαίζει με το χειρότερο τρόπο τους σχολικούς φύλακες έκανε φανερό η ίδια η τοποθέτηση του υπουργού Τύπου Χρ. Πρωτόπαππα. Ο τελευταίος σε συνάντηση με τους συνδικαλιστές του κλάδου, δήλωσε ότι υπάρχει «πολιτική βούληση» της κυβέρνησης για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, αλλά τίποτα συγκεκριμένο από εκεί και πέρα!

Στη συνέχεια οι απεργοί συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών και έκλεισαν για μια ώρα το δρόμο (2.30 μμ - 3.30 μμ) απαιτώντας συνάντηση με τον υπουργό Κ. Σκανδαλίδη. Κάτω από την πίεση των απεργών ορίστηκε και πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Κ. Σκανδαλίδη αργά το απόγευμα στο Προεδρίας. Ο Κ. Σκανδαλίδης για ακόμα μια φορά κατέφυγε σε γενικόλογες τοποθετήσεις και δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη δέσμευση σε ένα πολύ καθαρό αίτημα των εργαζομένων που είναι η μονιμοποίησή τους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Σήμερα στις 12 το μεσημέρι οι εκπρόσωποι των συλλόγων θα συζητήσουν προκειμένου να καθορίσουν τα παραπέρα αγωνιστικά τους βήματα.

Συγκέντρωση εκτάκτων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Καμάρα, στη Θεσσαλονίκη, οργανώνει για σήμερα στις 11 το πρωί η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Εκτaκτων Εργαζομένων Θεσσαλίας - Μακεδονίας - Θράκης. Οι εργαζόμενοι ζητάνε άμεση νομοθετική ρύθμιση για μετατροπή των συμβάσεων σε μόνιμες ή αορίστου χρόνου όλων όσοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Στη συγκέντρωση θα συμμετάσχουν και οι έκτακτοι υπάλληλοι του ΥΠ.ΠΟ που εργάζονται στις τοπικές Εφορίες Αρχαιοτήτων και τα μεγάλα δημόσια έργα.

Σύσκεψη για αρχαιρεσίες

Σύσκεψη με θέμα τις αρχαιρεσίες του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, διοργανώνει, σήμερα Πέμπτη, στις 6.30 το απόγευμα, η «Αγωνιστική Ενότητα» των Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (οδός Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Συνέλευση Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Σε γενική συνέλευση προχωρά στις 4 Νοέμβρη ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας. Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας και τα θέματα που θα συζητηθούν είναι η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 2004 και το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ