ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Νοέμβρη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Απεργούν από τη Δευτέρα

Προσυγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ: Τη Δευτέρα στις 11.00 π.μ. στην Αθήνα (πλατεία Ομόνοιας) και τη Θεσσαλονίκη (Αγαλμα Βενιζέλου)

Με προσυγκέντρωση των εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ στις 11 το πρωί της Δευτέρας, στην Ομόνοια, ξεκινά η πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών ΟΛΜΕ και ΔΟΕ στις 3 και 4 Νοέμβρη. Οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καλούνται με τη συμμετοχή τους στην προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ να δώσουν μήνυμα αντίστασης στην πολιτική που γεννά τη φτώχεια, την ανεργία, την ακριβοπληρωμένη αμάθεια και να δώσουν στην κινητοποίηση περιεχόμενο που θα απαντά στην ανάγκη για Παιδεία των σύγχρονων αναγκών. Στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια, προγραμματίζεται συλλαλητήριο στην Αθήνα, ενώ οι εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης θα συγκεντρωθούν στις 11 π.μ. στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Δευτέρα και Τρίτη απεργούν επίσης οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια γενικής παιδείας και κέντρα ξένων γλωσσών. Οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, αν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά τους και θα συζητήσουν για την περαιτέρω στάση τους σε γενικές συνελεύσεις μετά την 48ωρη απεργία.

Οι Γεωτεχνικοί

Σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις κατέρχονται οι Γεωτεχνικοί από τη Δευτέρα 3 Οκτώβρη, έπειτα από απόφαση που έλαβε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ). Στη σχετική ανακοίνωση της ΠΟΓΕΔΥ τονίζεται ότι παρόλο που δόθηκαν στην κυβέρνηση και το υπουργείο Γεωργίας «τα κατάλληλα περιθώρια προκειμένου να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων μας, δυστυχώς κανένα από τα βασικά θεσμικά και οικονομικά αιτήματα δεν έχει επιλυθεί». Επίσης τονίζεται ότι στο σχέδιο νόμου που δόθηκε στη δημοσιότητα για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, δεν υπάρχει πρόταση για ειδικό μισθολόγιο γεωτεχνικών και «μετά από αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να ξαναβγούμε στους δρόμους», σημειώνοντας ακόμη ότι η ευθύνη για τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση.

  • Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν τη Δευτέρα 3 Νοέμβρη και οι υπάλληλοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, σύμφωνα με απόφαση της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ), ύστερα από την επιτυχή 24ωρη απεργία και τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο, που πραγματοποίησαν στις 21 Οκτώβρη, διεκδικώντας οικονομικά και άλλα αιτήματα.
ΚΕΝΤΡΟ «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ»
«Μπαλώματα» αντί για λύση

Υπόσχεση για πρόσθετη χρηματοδότηση 50.000 ευρώ όταν μόνο τα χρέη προς το ΙΚΑ φτάνουν τις 500.000 ευρώ

Στιγμιότυπο απ' τη χτεσινή συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας
Στιγμιότυπο απ' τη χτεσινή συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας
Καμία ουσιαστική απάντηση για τη λύση των διογκωμένων προβλημάτων, που αντιμετωπίζει το Κέντρο Διημέρευσης Ατόμων με Προβλήματα Ορασης και Πρόσθετες Ειδικές Ανάγκες «Επικοινωνία», δεν πήραν οι εργαζόμενοι του Κέντρου, απ' τη συνάντηση που είχαν με τη γενική γραμματέα Πρόνοιας, Μ. Μπελδέκου, κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χτες στο υπουργείο Υγείας-Πρόνοιας.

Οι εργαζόμενοι, κρατώντας πανό και πλακάτ, συγκεντρώθηκαν στις 11 π.μ. στο υπουργείο και απαίτησαν λύσεις στα προβλήματα του μοναδικού στη χώρα κέντρου εκπαίδευσης και θεραπείας ατόμων με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες, που εξαιτίας της πολιτικής του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης οδεύει σε κλείσιμο. Η «Επικοινωνία» λειτουργεί από το 1995 ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, εκπαιδεύοντας 30 από τα 1.000 τυφλά πολυανάπηρα παιδιά στη χώρα, και χρηματοδοτείται με έκτακτα κονδύλια του υπουργείου Υγείας. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι το κέντρο να οφείλει 500.000 ευρώ στο ΙΚΑ, οι εργαζόμενοι να είναι απλήρωτοι για δυο μήνες και να μην παρέχεται στα παιδιά του κέντρου η συνεχής, ποιοτική εκπαίδευση που τους αξίζει.

Στη συνάντηση που είχαν όμως με τη Μ. Μπελδέκου κατάφεραν να αποσπάσουν την υπόσχεση μόνο για την πρόσθετη χρηματοδότηση του κέντρου με 50.000 ευρώ, που αποτελεί προσωρινό μόνον ψευτομπάλωμα στις ανάγκες. Σε ό,τι αφορά στη μελλοντική χρηματοδότηση του κέντρου, η Μ. Μπελδέκου ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του υπουργείου είναι σχεδόν μηδενικός και ότι οι ανάγκες της «Επικοινωνίας» θα καλυφθούν από τα πρόσθετα κονδύλια που ...αναμένονται. Αναφορικά με το σχέδιο δημοσιοποίησης της «Επικοινωνίας» είπε ότι από πλευράς του υπουργείου Υγείας είναι έτοιμο και αναμένεται σύντομα να αποσταλεί στο υπουργείο Οικονομικών, όπου όμως είναι άγνωστο πόσο θα καθυστερήσει.

Κατόπιν αυτών, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση την ερχόμενη Δευτέρα, 3 του Νοέμβρη 2003, προκειμένου να καθοριστεί αν θα συνεχίσουν την επίσχεση εργασίας που έχουν ξεκινήσει από τις 22 του Οκτώβρη 2003, ενώ την Τρίτη ορίστηκε ραντεβού με τον υφυπουργό Υγείας Β. Κοντογιαννόπουλο, στη 1 μ.μ.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και εξέφρασε τη συμπαράστασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος. «Η στάση της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας απέναντι στους ανθρώπους με αναπηρίες, δήλωσε, είναι απαράδεκτη και προκλητική. Αυτή η πολιτική αποτυπώνεται ανάγλυφα στην "Επικοινωνία"».

Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν ακόμα ο Γ. Πέρρος, στέλεχος του ΠΑΜΕ, ο Β. Γκλεζάκος, πρόεδρος της ΟΣΝΙΕ, αντιπροσωπεία της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΣΚ - ΑμεΑ ΠΑΜΕ), ο Γ. Μπίστας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ).

ΗΠΕΙΡΟΣ
Κινητοποιήσεις για Κοινωνική Ασφάλιση - Ωράριο

Σε κινητοποιήσεις ενάντια στις αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης για την Κοινωνική Ασφάλιση και το ωράριο των καταστημάτων προχωρούν, την ερχόμενη Τετάρτη 5 Νοέμβρη, εργαζόμενοι και επαγγελματοβιοτέχνες της Βορειοδυτικής Ελλάδας υλοποιώντας τη σχετική ομόφωνη απόφαση της σύσκεψης των μαζικών φορέων Βορειοδυτικής Ελλάδας. Συγκεκριμένα: Στα Γιάννενα η Ομοσπονδία των ΕΒΕ καλεί σε κινητοποίηση στις 7.30 μ.μ., έξω από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων (Αραβαντινού 5). Στην Ηγουμενίτσα, στις 6 μ.μ., σε συγκέντρωση έξω από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας καλούν ο Εμπορικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας, το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας, εμπορικοί σύλλογοι και σύλλογοι επαγγελματιών του νομού.

Υπενθυμίζεται ότι στη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων που είχε γίνει στην Πρέβεζα, συμμετείχαν εκπρόσωποι Επιμελητηρίων, Εμπορικών Συλλόγων, Εργατικών Κέντρων και Σωματείων Ιδιωτικών υπαλλήλων της Βορειοδυτικής Ελλάδας, όπου αποφασίστηκε η αγωνιστική διεκδίκηση για αναβαθμισμένη, δημόσια, καθολική και υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία, Πρόνοια, με παροχές υψηλού επιπέδου και υπηρεσίες δωρεάν και ισότιμες για όλους. Επίσης αγώνας ενάντια στον εκτοπισμό και στον αφανισμό των μικρών επιχειρήσεων με τη μονοπώληση της αγοράς από ελάχιστα μεγαλοκαταστήματα και πολυεθνικές αλυσίδες.

Εκτός των άλλων, στο πλαίσιο δράσης που αποφασίστηκε, περιλαμβάνεται και πρόταση - κάλεσμα στις τριτοβάθμιες οργανώσεις ΓΣΕΒΕΕ, ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ και στην ΚΕΕ για άμεση εξαγγελία πανελλαδικής απεργίας τέλη Νοέμβρη. Ενώ την ίδια χρονική περίοδο, το συντονιστικό αγώνα των φορέων της περιοχής, εκτιμώντας τις εξελίξεις, να καθορίσει την περαιτέρω κλιμάκωση των αγώνων, με απεργιακή κινητοποίηση στην περιοχή, είτε σε συντονισμό με άλλες περιοχές ή με την ένταξή της σε πανελλαδική αντίστοιχη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ