ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Νοέμβρη 2003
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Νεροκουβαλητές των σούπερ μάρκετ

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Ρ» για τις τιμές στην αγορά

Σε απόλυτη συμπαιγνία με τους ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ και των πολυκαταστημάτων, η κυβέρνηση κλιμακώνει την πολιτική αποπροσανατολισμού των εργαζόμενων - καταναλωτών, πυροδοτώντας παραπέρα την ακρίβεια σε μια αγορά, όπου οι τιμές καλπάζουν παρά τα τηλεοπτικού τύπου καμώματα του υφυπουργού Κουλούρη. Ετσι, μετά από τη δυσφήμιση του θεσμού των λαϊκών αγορών όλη την τελευταία περίοδο, ο υφυπουργός συνεχίζει την κοροϊδία με το περίφημο παρατηρητήριο τιμών και μια σειρά από «ανακρίβειες» που διαπιστώνονται. Τέτοιες που στο διά ταύτα να ωθούν τους καταναλωτές στα σούπερ μάρκετ, όταν οι διαφορές τιμών που αποτυπώνονται «δείχνουν το δρόμο» προς τα εκεί επιεικώς με το να μειώνουν το μέγεθος της απόστασης ανάμεσα στις τιμές -χώρια η ποιότητα- των προϊόντων που υπάρχει ανάμεσα στη λαϊκή αγορά και το σούπερ μάρκετ.

Την απάτη ξεσκέπασαν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο οι ίδιοι οι επαγγελματίες πωλητές λαϊκών αγορών, όταν προχτές έδωσαν στη δημοσιότητα τις αποδείξεις αγορών οπωροκηπευτικών που πραγματοποίησαν ενδεικτικά από δύο σούπερ μάρκετ. Οπως προέκυπτε οι τιμές αυτές ήταν από λίγο έως πολύ υψηλότερες ακόμα και από εκείνες που το παρατηρητήριο του υπουργείου Ανάπτυξης περιλάμβανε ως ανώτερες.

Εκτός, δε, από αυτό, είναι χαρακτηριστικό για τη... φερεγγυότητα που διέπει την ενημέρωση των τιμών στο παρατηρητήριο το γεγονός ότι ενώ θα περίμενε κανείς ανάμεσα σε δύο εγγραφές στο σύστημα που απέχουν μεταξύ τους δύο ώρες να δει κάποιες αλλαγές τιμών τουλάχιστον στα προϊόντα που πωλούνται από τις λαϊκές, δεν έχει αλλάξει ούτε... υποδιαστολή! Αυτό διαπιστώσαμε χτες όταν συγκρίναμε την ιστοσελίδα του παρατηρητηρίου στις 12.58 και στη συνέχεια στις 16.05. Οι τιμές ήταν πανομοιότυπες.

Οσο για το επίπεδο αυτών καθεαυτών των τιμών και χτες, 31 Οκτώβρη, διαπιστώσαμε ότι στα σούπερ μάρκετ τουλάχιστον τρία προϊόντα πωλούνταν πολύ πιο πάνω από την τιμή που παρουσιαζόταν ως ανώτερη στο παρατηρητήριο. Για του λόγου το αληθές την πατάτα που σύμφωνα με τις δειγματοληψίες του παρατηρητηρίου πωλούνταν από τα σούπερ μάρκετ με 0,58 - 0,60 ευρώ το κιλό την αγοράσαμε με 0,69 ευρώ. Τις ντομάτες τις αγοράσαμε από μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ -η οποία είναι από τις πρώτες που περιλαμβάνει η λίστα των τιμοληψιών του υπουργείου Ανάπτυξης- προς 1,25 ευρώ το κιλό, την ίδια στιγμή που σύμφωνα με το παρατηρητήριο δεν πωλούνταν πάνω από 1,08 ευρώ. Το μαρούλι πωλούνταν από το ίδιο σούπερ μάρκετ προς 0,49 ευρώ το ένα, ενώ κατά το υπουργείο Ανάπτυξης η τιμή του δεν ξεπερνούσε τα 0,37 ευρώ. Δύο ακόμα προϊόντα τα αγοράσαμε στην ανώτατη τιμή που αναφερόταν στο παρατηρητήριο, ενώ αναζητώντας εκείνη που αναφερόταν ως κατώτερη απλώς... ατυχήσαμε, γιατί δεν υπήρχε. Τα καρότα τα αγοράσαμε με 0,98 ευρώ τη συσκευασία του 1 κιλού, ενώ το παρατηρητήριο ενημερώνει τους καταναλωτές ότι ανώτατη τιμή ήταν ...0,33 ευρώ!

Οσον αφορά, τέλος, στις τιμές που δίνει το υπουργείο Ανάπτυξης σαν «αντιπροσωπευτικές» αυτών που επικρατούν στις λαϊκές αγορές αρκεί να σημειώσουμε ότι στη μεγάλη πλειοψηφία των προϊόντων οι ανώτερες τιμές στη λαϊκή αγορά των Βριλησσίων στις 12.30 το μεσημέρι που την επισκεφθήκαμε, ώρα αιχμής για τις λαϊκές, κινούνταν από λίγο έως πολύ πιο κάτω από τις ανώτερες της ιστοσελίδας του παρατηρητηρίου.


Μ.Ζ.

ΕΣΥΕ
Παρέμβαση του ΚΚΕ για το νομικό πλαίσιο

Την αντίθεση του Κόμματος με τη σχεδιαζόμενη αλλαγή στο νομικό πλαίσιο και τη μισθολογική υποβάθμιση των υπαλλήλων της ΕΣΥΕ, εκφράζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, με σχετική Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή

Τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις που αφορούν στην αλλαγή του νομικού πλαισίου της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας καταγγέλλει στη Βουλή το ΚΚΕ. Οι βουλευτές του Κόμματος Ν. Γκατζής, Αντ. Σκυλλάκος και Ορ. Κολοζώφ ζητούν να σταματήσουν τα σχέδια αυτά, όπως και η διαφορετική μισθολογική αντιμετώπιση -υποβάθμιση των υπαλλήλων της ΕΣΥΕ.

Η Ερώτηση που απευθύνεται προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρει:

«Εδώ και πολλές εβδομάδες οι υπάλληλοι της ΕΣΥΕ βρίσκονται σε διαρκείς απεργιακές κινητοποιήσεις, εκφράζοντας έτσι την έντονη αντίθεσή τους στην επιχειρούμενη από την κυβέρνηση αλλαγή του νομικού πλαισίου που διέπει την ΕΣΥΕ.

Είναι εμφανές ότι αυτή η αλλαγή που προωθείτε, η μετατροπή δηλαδή της ΕΣΥΕ σε ΝΠΔΔ, αποτελεί το πρώτο βήμα προς την ιδιωτικοποίηση αυτής της δημόσιας υπηρεσίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κύρος και τη δεοντολογία της στατιστικής πληροφορίας. Είναι προφανές, όπως καταγγέλλει και ο Σύλλογος της ΕΣΥΕ, ότι η μετατροπή αυτής της υπηρεσίας σε ΝΠΔΔ, θα ζημιώσει τον εργαζόμενο λαό και θα εξυπηρετήσει πολλές και ποικίλες αντιλαϊκές σκοπιμότητες, ενώ ταυτόχρονα βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων σ' αυτήν την υπηρεσία. Τα πρώτα σημάδια μιας τέτοιας κατεύθυνσης, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, είναι ήδη ορατά με τις κυβερνητικές παρεμβάσεις αλλοίωσης της στατιστικής λειτουργίας μέσω του Γενικού Γραμματέα της ΕΣΥΕ. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι της ΕΣΥΕ, όσον αφορά στις αποδοχές τους, αντιμετωπίζονται διαφορετικά, υποτιμητικά σε σχέση με τους συναδέλφους τους του ίδιου υπουργείου στο οποίο ανήκει και η ΕΣΥΕ».

Το ΚΚΕ με την Ερώτηση ζητά «να σταματήσει η κυβέρνηση τα όποια σχέδια αλλαγής του νομικού πλαισίου της ΕΣΥΕ», ενώ ερωτά τους αρμοδίους «τι θα γίνει με το εργασιακό καθεστώς και με την ισότιμη οικονομική μεταχείριση των υπαλλήλων της ΕΣΥΕ».

ΕΦΟΡΙΑ
Παράταση για ληξιπρόθεσμα χρέη

Παράταση δυο βδομάδων δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε όσους εξοφλήσουν εφάπαξ τα ληξιπρόθεσμα χρέη με «δέλεαρ» τη μείωση των προσαυξήσεων κατά 50%. Η σχετική προθεσμία, που έληξε χτες, παρατείνεται μέχρι και τις 14 Νοέμβρη, καθώς, η μέχρι τώρα προσέλευση, ήταν περιορισμένη.

Η ρύθμιση προβλέπει μείωση των προσαυξήσεων κατά 50% μόνο για εφάπαξ καταβολή και αφορά οφειλέτες για χρέη (στην Εφορία ή στα τελωνεία) που βεβαιώθηκαν μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 2002. Το υπουργείο Οικονομικών, στην προσπάθειά του να μπαλώσει τα έσοδα του προϋπολογισμού στέλνει τα σχετικά ειδοποιητήρια στους οφειλέτες ενημερώνοντας για την ευνοϊκή ρύθμιση» που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Πρόσκληση... πρόκληση

Τη «νέα» κυβερνητική πολιτική υποτέλειας στον τομέα του τουρισμού προπαγάνδισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλος, στη Θεσσαλονίκη.

Με την ευκαιρία της διεξαγωγής στην πόλη της 19ης τουριστικής έκθεσης «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ», αναφέρθηκε στα νέα μέτρα υπέρ του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου, τόσο στη συνέντευξη που παραχώρησε, όσο και στην ομιλία του στα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης που ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή, αλλά και στο χαιρετισμό του σε ημερίδα του ΕΟΤ, με θέμα τις μελέτες του Οργανισμού για την τουριστική ανάπτυξη 11 περιφερειών της χώρας.

Η κυβέρνηση προσφέρει κυριολεκτικά «γην και ύδωρ» στο μεγάλο κεφάλαιο και κατά προτίμηση το... νέο και ξένο (τα «φιλέτα» της δημόσιας περιουσίας, νέες πολεοδομικές και χωροταξικές «διευκολύνσεις», υπέρογκες χρηματοδοτήσεις για ξενοδοχεία - μεγαθήρια και για την ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού). Κι όλα αυτά στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ