ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Για μισθούς και ασφαλιστικά

Στις 10 πμ στην Ομόνοια η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Με μια σειρά επιμέρους κλαδικές κινητοποιήσεις να βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, γίνεται σήμερα και η 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει για το σύνολο του δημόσιου τομέα η ΑΔΕΔΥ. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν την αντίθεσή τους στη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας που διέπει και το νέο μισθολόγιο - φτωχολόγιο της κυβέρνησης και θέτουν μια σειρά αιτήματα που αφορούν στην ικανοποίηση των πραγματικών τους αναγκών. Στην Αθήνα η Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση (ΤΑΔΗΣΥ) καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια στις 10 π.μ. και από εκεί στην κύρια συγκέντρωση που θα γίνει στην πλατεία Κοραή.

Σήμερα οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι γιατροί και το υγειονομικό προσωπικό του ΙΚΑ, καθώς και οι εργαζόμενοι στη Νομαρχία Αθήνας ολοκληρώνουν τις 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις τους που ξεκίνησαν χτες. Ακόμα, σήμερα απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί, ενώ ξεκινά η πρώτη ημέρα των 48ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Ακόμα να σημειωθεί ότι σήμερα απεργούν οι εργαζόμενοι στα πολιτικά αεροδρόμια της χώρας. Οπως ανακοινώθηκε από την Ομοσπονδία τους το προσωπικό ασφαλείας θα εξυπηρετεί μόνο μία αναχώρηση και προσγείωση ανά προορισμό. Ενώ από την «Ολυμπιακή Αεροπορία» ανακοινώθηκε ότι ακυρώνονται δεκαεννιά πτήσεις της «Ολυμπιακής Αεροπλοΐας».

Από τη μεριά της η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ προσπαθεί να θέσει ένα πλαίσιο αιτημάτων σχετικά με το μισθολόγιο, τα ΒΑΕ, την ασφάλιση κ.ά. που δεν αναδεικνύει τη βασική αιτία των προβλημάτων των εργαζομένων, δηλαδή την εντεινόμενη επίθεση κεφαλαίου και πολιτικών του εκπροσώπων ενάντιά τους. Μάλιστα, στην τελευταία συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρου έκανε καθαρό ότι η σημερινή απεργία θα χρησιμοποιηθεί όχι ως εφαλτήριο για την ανάπτυξη των αγώνων, αλλά ως μέσο πίεσης για να ανοίξει ο διάλογος με την κυβέρνηση!

Η ΤΑΔΗΣΥ καλεί τους εργαζομένους με ανακοίνωσή της να μετατρέψουν τη σημερινή απεργία σε βάση για την κλιμάκωση του αγώνα τους. Στόχος η καταδίκη της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και η διεκδίκηση αιτημάτων που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Δεύτερη μέρα της απεργίας σήμερα

Συνεχίζουν σήμερα, για δεύτερη ημέρα, οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την απεργία που ξεκίνησαν χτες με συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις. Δυναμικό «παρών» έδωσαν οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ, που μέσα από τα συνθήματά τους τόνιζαν την ανάγκη διεύρυνσης του διεκδικητικού πλαισίου του αγώνα των εκπαιδευτικών με αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και δίνουν δύναμη και προοπτική στον αγώνα και κατήγγειλαν την πολιτική που γεννά τα προβλήματα. Και που είναι η ίδια, η οποία γεννά τη φτώχεια, την ανεργία, την «ακριβοπληρωμένη αμάθεια».

Το συλλαλητήριο στην Αθήνα ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι από τα Προπύλαια. Μετά την ολοκλήρωση των χαιρετισμών των προέδρων της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ, της ΠΟΣΔΕΠ και του Η. Ηλιόπουλου εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ, ξεκίνησε πορεία προς τα υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας. Οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ, κρατώντας σημαίες και πανό που έγραφε «διεκδικούμε το σχολείο και τον εκπαιδευτικό των σύγχρονων λαϊκών αναγκών» και φωνάζοντας συνθήματα όπως «αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή δεν παίρνει διορθώσεις αλλά ανατροπή» και «εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», είχαν δυναμική παρουσία.

Πλησιάζοντας στο υπουργείο Παιδείας, οι διαδηλωτές συνάντησαν το γνωστό κλίμα αστυνομοκρατίας με την πρόσβαση σε αυτό να είναι αδύνατη, καθώς μια κλούβα έκλεινε κάθετα την οδό Μητροπόλεως και αστυνομικοί είχαν παραταχθεί και στην οδό Βουλής. Αντιπροσωπείες της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ και της ΑΣΓΜΕ συναντήθηκαν με τον γγ του υπουργείου Οικονομικών Γ. Ζανιάς, ο οποίος σύμφωνα με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών δήλωσε άγνοια για τα αιτήματά τους, ενώ χωρίς καμία θετική δέσμευση από πλευράς υπουργείου Παιδείας ήταν η συνάντηση με τον υφυπουργό Ν. Γκεσούλη. Μετά τη λήξη της 48ωρης απεργίας, η πορεία των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών θα αποφασιστεί στις νέες γενικές συνελεύσεις προέδρων των ΕΛΜΕ και των συλλόγων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που προγραμματίζονται για το Σάββατο 15 Νοέμβρη, ενώ θα προηγηθούν οι συνελεύσεις των τοπικών συλλόγων και ΕΛΜΕ.

Σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε χτες απεργιακή συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, ενώ στο Ηράκλειο της Κρήτης έγινε συγκέντρωση έξω από το εργατικό κέντρο. Συγκέντρωση στα γραφεία της τοπικής ΕΛΜΕ και πορεία στους δρόμους της Πάτρας έκαναν χτες το πρωί εκπαιδευτικοί μετά από πίεση των ταξικών δυνάμεων. Οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ, με μπλοκ και σημαίες, πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση στην πλατεία Τριών Συμμάχων και φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στη δουλεία των ωρομισθίων εκπαιδευτικών και στην πολιτική της κυβέρνησης, έδωσαν παλμό στην πορεία. Παράλληλα, μέσα από τα συνθήματά τους εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους απεργούς ναυτεργάτες του Ρίου, καταγγέλλοντας τη διοίκηση του ΕΚ Πάτρας που δεν κάλυψε τους απεργούς.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΙΚΑ - ΕΚΑΒ
Απεργίες σήμερα και αύριο

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ και οι υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ, καθώς οι εργαζόμενοι είτε συμμετέχουν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ είτε συνεχίζουν απεργίες που ξεκίνησαν από χτες.

Χτες ξεκίνησαν 48ωρες απεργίες οι γιατροί και οι υγειονομικοί υπάλληλοι του ΙΚΑ. Οι γιατροί του ΙΚΑ διεκδικούν την άμεση ασφάλιση των 5.500 συμβασιούχων γιατρών, που έχουν ασφαλιστεί στο ΤΣΑΥ προ της 31.12.1992, καθώς και αναγνώριση του χρόνου προϋπηρεσίας τους ως συντάξιμου με υπαγωγή στο ειδικό καθεστώς των μόνιμων γιατρών του νόμου 3163/55. Οι υγειονομικοί υπάλληλοι του ΙΚΑ διεκδικούν την πρόσληψη προσωπικού και οικονομικά αιτήματα.

  • Αποφάσεις για τη συμμετοχή στη σημερινή απεργία της ΑΔΕΔΥ, πήρε και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), όπως και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Επίσης αποφάσισαν 48ωρη απεργία για τις 20-21 Νοέμβρη 2003 με οικονομικά αιτήματα.
  • Σαρανταοχτάωρη απεργία (48ωρη) ξεκινούν σήμερα και τη συνεχίζουν αύριο οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ, σύμφωνα με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με κύρια αιτήματα το διπλασιασμό του νοσοκομειακού επιδόματος, προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού και την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Στην Αθήνα προγραμματίζεται συγκέντρωση στις 4.11.2003 στις 11 π.μ. στον πεζόδρομο της Κοραή και στην περιφέρεια συγκεντρώσεις με τα Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ.

Συλλαλητήριο αύριο στο Αγρίνιο

Συλλαλητήριο διοργανώνουν αύριο Τετάρτη στις 6 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Αγρινίου το Εργατικό Κέντρο, ο Εμπορικός Σύλλογος, η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών, το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ» και καλούν τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής σε μαζική συμμετοχή για να διεκδικήσουν Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση και υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, ενάντια στην απελευθέρωση του ωραρίου και στην προσπάθεια κατάργησης του 8ωρου και ενάντια στην πολιτική που ανατρέπει και καταργεί τη σταθερή εργασία.

Σε 48ωρη προειδοποιητική απεργία κατέρχονται την Τετάρτη και Πέμπτη 5 και 6 Νοέμβρη οι επιθεωρητές εργασίας που εργάζονται στις υπηρεσίες του ΣΕΠΕ του Ν. Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και μέσων. Καλούν τον υπουργό Εργασίας να δώσει επιτέλους ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα που ταλαιπωρούν τις υπηρεσίες, τους υπαλλήλους, αλλά και τους συναλλασσόμενους με αυτές πολίτες.

Στα πλαίσια κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Γ.Παπανικολάου» αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση - εκδήλωση εργαζομένων και φορέων της πόλης την Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου στις 10.30 το πρωί στην Αίθουσα της Σχολής. Η συγκέντρωση γίνεται, για να ενημερωθούν όλοι οι φορείς για τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στο Νοσοκομείο, εξ αιτίας των σοβαρών ελλείψεων νοσηλευτικού -παραϊατρικού - βοηθητικού - τεχνικού και διοικητικού προσωπικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ