ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Νομοσχέδιο μισθολογικής «αγρανάπαυσης»

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο

Η κυβέρνηση, αδιαφορώντας πλήρως για τις αντιδράσεις των εργαζομένων στο Δημόσιο ενάντια στο νέο μισθολόγιο - φτωχολόγιο, προχώρησε χτες στην κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου επιβεβαιώνουν το βαθύ αντεργατικό του χαρακτήρα, καθώς στοχεύουν: Πρώτον, στη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας, σε σημείο που να καθηλώνει, ακόμα και να συρρικνώνει σε ορισμένες περιπτώσεις τους μισθούς. Δεύτερο, στην ενίσχυση των μηχανισμών χειραγώγησης των εργαζομένων μέσω της σύνδεσης μισθού - παραγωγικότητας. Απώτερος σκοπός η αποτελεσματικότερη λειτουργία του Δημοσίου για την εξυπηρέτηση των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου.

Το νέο μισθολόγιο προβλέπει τη δημιουργία τεσσάρων μισθολογικών κατηγοριών: Υποχρεωτικής (ΥΕ), Δευτεροβάθμιας (ΔΕ), Τεχνικής (ΤΕ) και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ). Κάθε κατηγορία αποτελείται από 18 μισθολογικά κλιμάκια, με εισαγωγικό το 18ο και καταληκτικό το 1ο.

Ως κατώτατος βασικός μισθός της κατηγορίας ΥΕ ορίζεται το ποσό των 590 ευρώ μεικτά. Στη βάση αυτού υπολογίζονται, με τη χρήση κάποιων συντελεστών, οι μισθοί στα επόμενα κλιμάκια και οι βασικοί μισθοί των άλλων κατηγοριών. Στο βασικό μισθό ενσωματώνεται το λεγόμενο χρονοεπίδομα, το επίδομα εξομάλυνσης και μέρος του κινήτρου απόδοσης.

Τα 590 ευρώ μεικτά σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν την κατά 30% απώλεια εισοδήματος που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο τα τελευταία χρόνια - οι οποίοι θέτουν το αίτημα για 1.100 ευρώ κατώτερο βασικό μισθό - πολύ περισσότερο τις σύγχρονες αυξημένες ανάγκες τους.

Ενα άλλο χαρακτηριστικό του μισθολογίου είναι οι αυξημένες κρατήσεις. Αυτό δεν οφείλεται στην αλλαγή του ποσοστού κρατήσεων, αλλά στο ότι οι κρατήσεις θα υπολογίζονται σε μεγαλύτερο μέρος του μισθού. Για παράδειγμα, το επίδομα εξομάλυνσης τώρα υφίσταται κράτηση 3,55% και με το νέο μισθολόγιο θα υφίσταται 20,22% κρατήσεις. Πολλές είναι οι περιπτώσεις που οι μισθοί δεν καλύπτουν την αύξηση του επίσημου τιμάριθμου - όπως για παράδειγμα συμβαίνει με όλες τις περιπτώσεις των εργαζομένων μέχρι και το 15ο κλιμάκιο. Εξάλλου, λόγω των αυξημένων κρατήσεων υπάρχουν και ορισμένες περιπτώσεις όπου πιθανότατα θα προκύψει μείωση των καθαρών αποδοχών. Επίσης, αν γίνει νόμος του κράτους το νέο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, τότε οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρώνουν επιπλέον εισφορά 2% για το επικουρικό. Κάτι που ουσιαστικά μηδενίζει τις όποιες αυξήσεις δοθούν.

Το νέο μισθολόγιο αναδεικνύει την επιμονή της κυβέρνησης να διατηρεί την εισοδηματική πολιτική - τουλάχιστον 20 επιδόματα σε διάφορους κλάδους και ειδικότητες. Στόχος αυτής της πολιτικής είναι η ομηρία των εργαζομένων μέσω του «διαίρει και βασίλευε». Επιπλέον, τα επιδόματα δεν αποτελούν συντάξιμες αποδοχές και σε αντίθεση με το βασικό μισθό μπορούν να καταργηθούν, όπως συμβαίνει και με το επίδομα των 176 ευρώ.

Η κυβέρνηση δεν ορίζει πότε και με ποιο τρόπο θα καταβάλει τα αναδρομικά του οικογενειακού επιδόματος. Ετσι, υπάρχει η πιθανότητα τα αναδρομικά να καταβληθούν λίγο πριν τις εκλογές, ώστε να γίνουν αντικείμενο ψηφοθηρικής εκμετάλλευσης. Το χρονικό διάστημα, που η κυβέρνηση θεωρεί ότι χρωστά αναδρομικά, ορίζεται στους 15 μήνες και όχι στα 17 έτη όπως πραγματικά συμβαίνει. Να σημειωθεί ότι το οικογενειακό επίδομα παραμένει καθηλωμένο στα 35 ευρώ.

Τα κριτήρια που ορίζει το νομοσχέδιο για τη χορήγηση του κινήτρου απόδοσης δείχνουν ότι θα αξιοποιηθεί ως εργαλείο για τη σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας, αλλά και για τη χειραγώγηση των εργαζομένων. Σε αυτό συμβάλλουν και οι δείκτες αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων που καθιερώνει το νομοσχέδιο για τις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις στη Δημόσια Διοίκηση.

Το επίδομα των 176 ευρώ καταργείται. Για όσους το έχουν πάρει διατηρείται ως προσωπική διαφορά, η οποία μειώνεται «από οποιαδήποτε μελλοντική χορήγηση νέου επιδόματος, παροχή ή αποζημίωση ή από αύξηση του κινήτρου απόδοσης». Ενώ αφαιρείται η δυνατότητα από τις κατηγορίες εργαζομένων που δεν το είχαν πάρει - παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης - να το διεκδικήσουν. Σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν οι εργαζόμενοι επί του ποσού των 176 ευρώ για την κύρια σύνταξη, ενώ το υπουργείο Οικονομίας είχε πει ότι θα καταργηθούν, δεν προβλέπεται τίποτα. Τέλος, στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε παρουσιάζονται και οι αποδοχές σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων (δικαστικοί, ιερείς κ.ά.). Μια πρώτη εκτίμηση δείχνει ότι δίνονται ψίχουλα στους γιατρούς του ΕΣΥ σχετικά με τις αυξημένες ανάγκες τους.

Κάλεσμα κλιμάκωσης των αγώνων

Η σημερινή απεργία να γίνει «απαρχή αποφασιστικής καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των δυνάμεων του κεφαλαίου», ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε προς τους εργαζόμενους απεργούς του δημοσίου, μιλώντας στη χτεσινή κεντρική απεργιακή συγκέντρωσή τους στην Αθήνα, το στέλεχος του ΠΑΜΕ, Δ. Αγκαβανάκης.

Ο Δ. Αγκαβανάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στο νέο μισθολόγιο - φτωχολόγιο της κυβέρνησης, στον κυβερνητικό αυταρχισμό, στις επικείμενες αντεργατικές αναδιαρθρώσεις στη Δημόσια Διοίκηση και σε μια σειρά άλλες πολιτικές που χειροτερεύουν τη θέση των εργαζομένων. Στη συνέχεια ανέδειξε τις ευθύνες της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, ΑΠ) που στηρίζουν αυτή την πολιτική. Καταλήγοντας κάλεσε τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν τη χτεσινή απεργία ως βάση για νέους αγώνες, θέτοντας ένα ουσιαστικό πλαίσιο αιτημάτων «που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες τους και θα συγκρούεται με το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής που γεννά και οξύνει όλα τα προβλήματά μας».

Κατά τη χτεσινή 24ωρη απεργία τους οι εργαζόμενοι στο δημόσιο δήλωσαν την αντίθεσή τους στη συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας, απαίτησαν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και έθεσαν μια σειρά αιτημάτων που αφορούν στην κάλυψη των πραγματικών τους αναγκών.

Της κεντρικής συγκέντρωσης που έγινε στην πλατεία Κοραή προηγήθηκε η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια στις 10 το πρωί, στο κάλεσμα της οποίας απάντησαν εργαζόμενοι από πολλούς κλάδους του δημοσίου. Λίγη ώρα μετά οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία μέσω της οδού Σταδίου για να φθάσουν στο σημείο της κεντρικής συγκέντρωσης. Με συνθήματα όπως: «Και αυτό το μισθολόγιο είναι κοροϊδία - Τα λεφτά τα δίνεται στην πλουτοκρατία», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι - Τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη», καταδίκαζαν την κυβερνητική πολιτική και συγχρόνως αναδείκνυαν την ανάγκη ενίσχυσης των ταξικών δυνάμεων για την οργάνωση και ανάπτυξη της πάλης. Από εκεί, μετά τις ομιλίες των συνδικαλιστών, η πορεία έφθασε στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών όπου η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ θυροκόλλησε ένα ψήφισμα, ενώ αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ επισκέφθηκε το γενικό γραμματέα του υπουργείου δίνοντας το αγωνιστικό πλαίσιο αιτημάτων για να το μεταφέρει στον υπουργό, Ν. Χριστοδουλάκη.

Αιτήματα όπως: απόσυρση του νέου μισθολογίου και του νομοσχεδίου για τη Δημόσια Διοίκηση, 1.100 ευρώ κατώτατος μισθός, κατάργηση του νόμου για τη μερική απασχόληση, κατάργηση των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κ.ά.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΕΩΝ Β/Δ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σήμερα οι κινητοποιήσεις

Στις κινητοποιήσεις ενάντια στην ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων που γίνονται σήμερα σε Γιάννενα, Αγρίνιο και Ηγουμενίτσα καλούν τους επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους και εργαζόμενους, οι φορείς που συμμετέχουν στο Συντονιστικό Φορέων Βορειοδυτικής Ελλάδας. Υπενθυμίζεται ότι η σύσκεψη είχε γίνει στην Πρέβεζα, με θέμα την Κοινωνική Ασφάλιση και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Συμμετείχαν εκπρόσωποι Επιμελητηρίων, Εμπορικών Συλλόγων, Εργατικών Κέντρων, Σωματείων Ιδιωτικών υπαλλήλων της Βορειοδυτικής Ελλάδας. Σήμερα κινητοποιήσεις γίνονται σε:

  • Ηγουμενίτσα, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Επιμελητηρίου ΕΒΕ.
  • Γιάννενα, 7.30 μ.μ. και
  • Αγρίνιο, 6 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ