ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2003
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΒΕΕ
Το αποτέλεσμα είναι διαβλητό

Τέσσερις Ομοσπονδίες κατέθεσαν αγωγή για την ακύρωση των αποτελεσμάτων, που «σφραγίστηκαν» από τη συμμετοχή στο συνέδριο δεκάδων νόθων αντιπροσώπων

Την ακύρωση του αποτελέσματος των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, ζητούν τέσσερις Ομοσπονδίες μέλη της με αγωγή που θα εκδικαστεί στις 22 Γενάρη του 2004. Η σημερινή διοίκηση προέκυψε μέσα από ένα όργιο νοθείας στο συνέδριο που έγινε στο τέλος του Σεπτέμβρη, κατά το οποίο δεκάδες αμφιλεγόμενοι αντιπρόσωποι ψήφισαν και διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα. Η συμμετοχή αυτών των αντιπροσώπων «νομιμοποιήθηκε» με ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΚΜΜΕ, ΔΑΚΜΜΕ και ΑΣΚΕΒΕ στο απερχόμενο ΔΣ, κατά παράβαση του νόμου και του καταστατικού της Συνομοσπονδίας. Συγκεκριμένες καταγγελίες και στοιχεία που είχαν συζητηθεί στη διαπαραταξιακή επιτροπή που έλεγξε τις υποψηφιότητες, το απέδειξαν αλλά αγνοήθηκαν συνειδητά.

Οι οργανώσεις που κατέθεσαν την αγωγή είναι οι: Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου, Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Λέσβου, Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Καρδίτσας.

Η μοναδική φωνή διαφοροποίησης και καταγγελίας αυτής της κατάστασης στο απερχόμενο ΔΣ και στο Συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ, ήταν των στελεχών και μελών της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης - ΔΗΚΕΒΕ». Ο συνδυασμός προσπάθησε με όλες τις δυνάμεις του να προστατεύσει τη νομιμότητα του συνεδρίου και κάλεσε κάθε συνδικαλιστή και συνδικαλιστική οργάνωση να πράξει το ίδιο. Οι προσπάθειές του συνεχίζονται και τώρα, προβάλλοντας το δρόμο του αγώνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ΕΒΕ, αλλά και για τον εκδημοκρατισμό του συνδικαλιστικού κινήματος.

Οι Ομοσπονδίες που κατέθεσαν την αγωγή, προβάλλουν τέσσερις λόγους ακυρότητας των αποτελεσμάτων του συνεδρίου που έχουν να κάνουν με πλήθος παρανομιών και παρατυπιών. Στην αγωγή διαπιστώνονται διπλοψηφίες σε πρωτοβάθμια σωματεία, συμμετοχή μη εκλεγμένων συνδικαλιστών σε Συνέδρια Ομοσπονδιών, αντιπρόσωποι για τα Συνέδρια Ομοσπονδιών και της ΓΣΕΒΕΕ που προήλθαν από παράτυπες ψηφοφορίες. Επίσης συμμετοχή Ομοσπονδίας στο συνέδριο κατά παράβαση του καταστατικού, καθώς και παράνομη κατανομή εδρών. Συνολικά 43 αντιπρόσωποι που ψήφισαν στο συνέδριο της ΓΣΕΒEΕ αμφισβητούνται από τις τέσσερις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Στην αγωγή τους αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι:

  • «Οι ως άνω παραβιάσεις του νόμου και του καταστατικού, επηρέασαν και καθ' έκαστα και συνολικά το αποτέλεσμα της ΓΣ της εναγομένης (σ.σ. ΓΣΕΒEΕ), αφού η εντελώς διάφορη δύναμη των υποψηφίων και των υποψηφίων συνδυασμών που θα προέκυπτε χωρίς τις ως άνω παραβιάσεις θα κατέληγε και σε εντελώς διαφορετική σύνθεση των μελών της διοίκησης και της ελεγκτικής επιτροπής της εναγομένης».
  • «Η παράνομη συμμετοχή των 38 αντιπροσώπων εκ του πρώτου λόγου ακυρότητας, των 2 εκ του δεύτερου λόγου ακυρότητας και των 3 εκ του τρίτου λόγου ακυρότητας διαμόρφωσαν εντελώς διάφορο (αριθμητικά) εκλογικό μέτρο, με αποτέλεσμα την καταφανώς διάφορη κατανομή της δύναμης των συνδυασμών, πέραν του διαφορετικού κλίματος που δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή τους και το γενικό επηρεασμό του αποτελέσματος».
  • «Η παράνομη κατανομή εδρών κατά τον τέταρτο λόγο ακυρότητας αλλοίωσε τη σύνθεση των αναδειχθέντων κατά την προσβαλλόμενη Γενική Συνέλευση καταστατικών οργάνων της εναγομένης».

Η δικαστική οδός δεν είναι ούτε η αρχή ούτε το τέρμα της διαρκούς προσπάθειας για τον εκδημοκρατισμό του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ και της αγωνιστικής ανασύνταξής του. Η μάχη είναι καθημερινή για την πορεία και τη δράση του, πολύ περισσότερο που οι σημερινοί συσχετισμοί δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματά τους. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ προσεγγίζει την κυβερνητική πολιτική και υποθηκεύει στα μεγάλα συμφέροντα την προοπτική των μικρών επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων. Τελευταίο «δείγμα γραφής» ήταν η συμφωνία της για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ
Χωρίς τέλος οι ανατιμήσεις

Ανατιμήσεις μέχρι και 55% μέσα σε ένα χρόνο

Motion Team

Ο χορός της ακρίβειας και των ανατιμήσεων στο χώρο των οπωροκηπευτικών δεν έχει τέλος. Το αποτέλεσμα είναι χρόνο με το χρόνο το καλάθι των καταναλωτών να φτάνει στο σπίτι με όλο και λιγότερα προϊόντα. Κατά τα άλλα η κυβέρνηση εξαντλεί το δήθεν ενδιαφέρον της για τις τιμές, στους θεατρινισμούς του Κ. Κουλούρη και στις επισκέψεις εντυπωσιασμού που κάνει σε λαϊκές αγορές. Την ίδια στιγμή ο υπουργός του Κ.Σημίτη εντείνει την προσπάθεια συνολικής δυσφήμισης των λαϊκών αγορών με στόχο να στρέψει τους καταναλωτές στα σούπερ μάρκετ. Εκεί δηλαδή που θριαμβεύει η σύγχρονη κερδοσκοπία, η καθημερινή ακρίβεια και η ασύλληπτη συγκέντρωση υπερκερδών.

Τα παραπάνω αποδεικνύονται από μια απλή σύγκριση των τιμών δεκάδων οπωροκηπευτικών, όπως αυτές προκύπτουν από τις τιμοληψίες των υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης στις 4 Νοέμβρη 2002 και την περσινή αντίστοιχη ημέρα.

Από αυτή προκύπτουν ανατιμήσεις σε δεκαεννέα από είκοσι οκτώ προϊόντα που ξεκινούν από 1,87% και φτάνουν μέχρι 55,56%! Τη μεγαλύτερη ανατίμηση έχουν οι πατάτες με μέση προχτεσινή τιμή τα 0,7 ευρώ το κιλό έναντι 0,45 ευρώ πέρσι, ενώ η τιμή της ξεπερνάει αυτές τις μέρες και τα 0,8 ευρώ το κιλό. Ακολουθούν τα φασολάκια (31,25% αύξηση), οι μακριές πιπεριές (31%), τα πράσσα (29,47%), τα κρεμμύδια (27,50%), τα παντζάρια, τα μαρούλια και οι μελιτζάνες (26,67%). Σε οκτώ προϊόντα παρατηρείται μείωση της τιμής από 7,27% (στα μήλα γκόλντεν) μέχρι 16,67% (στα λάχανα) και η μεγαλύτερη μείωση σημειώνεται στην τιμή των σταφυλιών κατά 31,67%, ενώ αμετάβλητη σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο εμφανίζεται η τιμή της ντομάτας, η οποία «κρατιέται» στο ένα ευρώ.

Καταδικάζουν στη φτώχεια τους αγρότες

Ανακοίνωση της Αχτίδας Υπαίθρου Αχαΐας του ΚΚΕ

«Η τελευταία απόφαση για την επιδότηση του λαδιού καταδικάζει στη φτώχεια και την ανέχεια χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά στο νομό μας», τονίζει σε ανακοίνωσή της σχετικά με τις πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις για το λάδι, η Αχτίδα Υπαίθρου Αχαΐας του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα: «Η κυβέρνηση υλοποιώντας τις αποφάσεις της ΕΕ, με τις οποίες και αυτή έχει συμφωνήσει, εξαίρει από την επιδότηση των 386 δρχ. ανά κιλό, όσους έχουν δηλώσει πάνω από 1.400 κιλά παραγωγή με το πρόσχημα των ελέγχων. Ουσιαστικά, από τη συνολική παραγωγή θα επιδοτηθεί άμεσα μόνο το 20% περίπου της ποσότητας που δηλώθηκε».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι να κοπούν από την επιδότηση 185.000 τόνοι ελαιολάδου για να φτάσουμε έτσι στην ποσόστωση που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση, μία εξέλιξη την οποία «από καιρό είχε προβλέψει το ΚΚΕ, αφού οι κανονισμοί που ψηφίζονται στην ΕΕ και οι απανωτές αναθεωρήσεις της ΚΑΠ οδηγούν στο ξεκλήρισμα και στη φτώχεια». Τέλος, καλούνται οι αγρότες «να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να γυρίσουν την πλάτη σ' αυτούς που χρόνια τώρα τους εμπαίζουν και τους υπόσχονται καλύτερες μέρες» ή το μόνο που μπορούν να υποσχεθούν είναι καλύτερη διαχείριση της ίδιας καταστροφικής πολιτικής.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Συνδικαλιστική σύσκεψη

Ευρεία συνδικαλιστική σύσκεψη συγκαλεί η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, την Τετάρτη 12 Νοέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στα γραφεία της (Πατούσα 3 - 6ος όροφος), με θέμα: «Πρόγραμμα δράσης της ομοσπονδίας για τη λύση των προβλημάτων μας».

Στη σύσκεψη θα κυριαρχήσει η συζήτηση για «το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το ΜΗΚΙΕ, που θεσμοθετεί την είσοδο των μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών στο χώρο της οικοδομής, τη συρρίκνωση της αυτεπιστασίας και σιγά - σιγά το διώξιμο των μικρών βιοτεχνών από το χώρο της οικοδομής». Επίσης, θα γίνει συζήτηση για «την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος και την εμπορευματοποίηση της Υγείας, την επαγγελματική στέγη, το χρηματοδοτικό, το ωράριο, το φορολογικό, την εκπαίδευση, το τεχνικό ασφαλείας, την πορεία του συνδικαλιστικού συστήματος», αλλά και για τη μείωση του τζίρου.

Η ΟΒΣΑ θεωρεί απαραίτητη τη μαζική συμμετοχή στη σύσκεψη για να αποφασιστούν και κινητοποιήσεις στο χώρο των μικρών ΕΒΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ