Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΒΕΕ
Το αποτέλεσμα είναι διαβλητό

Τέσσερις Ομοσπονδίες κατέθεσαν αγωγή για την ακύρωση των αποτελεσμάτων, που «σφραγίστηκαν» από τη συμμετοχή στο συνέδριο δεκάδων νόθων αντιπροσώπων

Την ακύρωση του αποτελέσματος των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, ζητούν τέσσερις Ομοσπονδίες μέλη της με αγωγή που θα εκδικαστεί στις 22 Γενάρη του 2004. Η σημερινή διοίκηση προέκυψε μέσα από ένα όργιο νοθείας στο συνέδριο που έγινε στο τέλος του Σεπτέμβρη, κατά το οποίο δεκάδες αμφιλεγόμενοι αντιπρόσωποι ψήφισαν και διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα. Η συμμετοχή αυτών των αντιπροσώπων «νομιμοποιήθηκε» με ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΚΜΜΕ, ΔΑΚΜΜΕ και ΑΣΚΕΒΕ στο απερχόμενο ΔΣ, κατά παράβαση του νόμου και του καταστατικού της Συνομοσπονδίας. Συγκεκριμένες καταγγελίες και στοιχεία που είχαν συζητηθεί στη διαπαραταξιακή επιτροπή που έλεγξε τις υποψηφιότητες, το απέδειξαν αλλά αγνοήθηκαν συνειδητά.

Οι οργανώσεις που κατέθεσαν την αγωγή είναι οι: Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου, Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Λέσβου, Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Καρδίτσας.

Η μοναδική φωνή διαφοροποίησης και καταγγελίας αυτής της κατάστασης στο απερχόμενο ΔΣ και στο Συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ, ήταν των στελεχών και μελών της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης - ΔΗΚΕΒΕ». Ο συνδυασμός προσπάθησε με όλες τις δυνάμεις του να προστατεύσει τη νομιμότητα του συνεδρίου και κάλεσε κάθε συνδικαλιστή και συνδικαλιστική οργάνωση να πράξει το ίδιο. Οι προσπάθειές του συνεχίζονται και τώρα, προβάλλοντας το δρόμο του αγώνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ΕΒΕ, αλλά και για τον εκδημοκρατισμό του συνδικαλιστικού κινήματος.

Οι Ομοσπονδίες που κατέθεσαν την αγωγή, προβάλλουν τέσσερις λόγους ακυρότητας των αποτελεσμάτων του συνεδρίου που έχουν να κάνουν με πλήθος παρανομιών και παρατυπιών. Στην αγωγή διαπιστώνονται διπλοψηφίες σε πρωτοβάθμια σωματεία, συμμετοχή μη εκλεγμένων συνδικαλιστών σε Συνέδρια Ομοσπονδιών, αντιπρόσωποι για τα Συνέδρια Ομοσπονδιών και της ΓΣΕΒΕΕ που προήλθαν από παράτυπες ψηφοφορίες. Επίσης συμμετοχή Ομοσπονδίας στο συνέδριο κατά παράβαση του καταστατικού, καθώς και παράνομη κατανομή εδρών. Συνολικά 43 αντιπρόσωποι που ψήφισαν στο συνέδριο της ΓΣΕΒEΕ αμφισβητούνται από τις τέσσερις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Στην αγωγή τους αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι:

  • «Οι ως άνω παραβιάσεις του νόμου και του καταστατικού, επηρέασαν και καθ' έκαστα και συνολικά το αποτέλεσμα της ΓΣ της εναγομένης (σ.σ. ΓΣΕΒEΕ), αφού η εντελώς διάφορη δύναμη των υποψηφίων και των υποψηφίων συνδυασμών που θα προέκυπτε χωρίς τις ως άνω παραβιάσεις θα κατέληγε και σε εντελώς διαφορετική σύνθεση των μελών της διοίκησης και της ελεγκτικής επιτροπής της εναγομένης».
  • «Η παράνομη συμμετοχή των 38 αντιπροσώπων εκ του πρώτου λόγου ακυρότητας, των 2 εκ του δεύτερου λόγου ακυρότητας και των 3 εκ του τρίτου λόγου ακυρότητας διαμόρφωσαν εντελώς διάφορο (αριθμητικά) εκλογικό μέτρο, με αποτέλεσμα την καταφανώς διάφορη κατανομή της δύναμης των συνδυασμών, πέραν του διαφορετικού κλίματος που δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή τους και το γενικό επηρεασμό του αποτελέσματος».
  • «Η παράνομη κατανομή εδρών κατά τον τέταρτο λόγο ακυρότητας αλλοίωσε τη σύνθεση των αναδειχθέντων κατά την προσβαλλόμενη Γενική Συνέλευση καταστατικών οργάνων της εναγομένης».

Η δικαστική οδός δεν είναι ούτε η αρχή ούτε το τέρμα της διαρκούς προσπάθειας για τον εκδημοκρατισμό του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ και της αγωνιστικής ανασύνταξής του. Η μάχη είναι καθημερινή για την πορεία και τη δράση του, πολύ περισσότερο που οι σημερινοί συσχετισμοί δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματά τους. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ προσεγγίζει την κυβερνητική πολιτική και υποθηκεύει στα μεγάλα συμφέροντα την προοπτική των μικρών επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων. Τελευταίο «δείγμα γραφής» ήταν η συμφωνία της για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ