ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2003
Σελ. /32
Οι εχθροί της ειρήνης

Το φιλειρηνικό κίνημα της χώρας μας μπορεί να είναι περήφανο για την πανευρωπαϊκή «πρωτιά» και το αδούλωτο φρόνημα του λαού μας. Με το κεφάλι ψηλά γιορτάζει τα 30χρονα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου...

Του Κώστα Μητρόπουλου από τα «Νέα»
Του Κώστα Μητρόπουλου από τα «Νέα»
«Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός». Πανηγυρική δικαίωση του μυριόστομου αυτού συνθήματος του φιλειρηνικού κινήματος φαίνεται να αποτελεί η τελευταία δημοσκόπηση του «Ευρωβαρόμετρου», που αναδεικνύει τις ΗΠΑ και το Ισραήλ πρώτη «απειλή» για την παγκόσμια ειρήνη. «Ανοιξε τα μάτια» στους λαούς της Ευρώπης ο πόλεμος κατά του Ιράκ. Τα προσχήματα που, σε κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση, κατασκευάζουν οι πολεμοκάπηλοι της Ουάσιγκτον, αυτή τη φορά κατέρρευσαν παταγωδώς. Εγινε αντιληπτό ότι ήταν πόλεμος για τον έλεγχο των πετρελαίων, ενώ τα περί όπλων μαζικής καταστροφής αφορούσαν μόνο τους φονιάδες των λαών. Η βαρβαρότητα της κατοχής, που ακολούθησε, «θύμισε» ότι η αποικιοκρατία δεν ανήκει στο παρελθόν. Ο ιμπεριαλισμός χρειάζεται και σήμερα την κτήση εδαφών...

Ο διάχυτος αντιαμερικανισμός, ωστόσο, χρειάζεται να μπολιαστεί με το πραγματικό αντιιμπεριαλιστικό αντικαπιταλιστικό περιεχόμενό του, για να γονιμοποιηθεί και να αποδώσει τους πολυπόθητους καρπούς του προς όφελος της ειρήνης των λαών. Ο πόλεμος είναι γέννημα της ακόρεστης ανάγκης του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού να ελέγξει τις πρώτες ύλες και τις αγορές του πλανήτη, να κατακτήσει τον κόσμο. Συνεταίρος στη νέα τάξη είναι, βέβαια, ο ευρωπαϊκός ιμπεριαλισμός και αυτό δεν έχει «διαχυθεί» στις συνειδήσεις των λαών της Ευρώπης. Η «αντίσταση» του γαλλογερμανικού άξονα, καθαρά για λόγους συμφερόντων και ανταγωνισμού, στον πόλεμο κατά του Ιράκ, δημιούργησε σύγχυση και ψευδαισθήσεις για το ρόλο της ΕΕ.

Προβληματίζει, επίσης, ότι οι μισοί περίπου από τους ερωτηθέντες θεωρούν «απειλή» για την ειρήνη το Ιράν ή τη Β. Κορέα, πράγμα που δείχνει τη δύναμη της πανίσχυρης προπαγανδιστικής μηχανής της Ουάσιγκτον να κατασκευάζει «εχθρούς». Το φιλειρηνικό κίνημα της χώρας μας μπορεί να είναι περήφανο για την πανευρωπαϊκή «πρωτιά» και το αδούλωτο φρόνημα του λαού μας. Με το κεφάλι ψηλά γιορτάζει τα 30χρονα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


«ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟ» ΓΚΑΛΟΠ

ΕΝΝΕΑ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ... «Εννέα στους δέκα Ελληνες θεωρούν τις ΗΠΑ ως τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη, ενώ ως δεύτερη μεγαλύτερη απειλή θεωρούν το Ισραήλ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κοινοτικής δημοσκόπησης Ευρωβαρόμετρο, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για μια εντυπωσιακή πράγματι δημοσκόπηση ως προς το αποτέλεσμα και για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησε αρχικά να την αποσιωπήσει... Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ως μεγαλύτερη απειλή θεωρεί τους Αμερικανούς το 68% των νεαρών Ευρωπαίων και το 62% των πλέον μορφωμένων» (Ν. Μπέλλος - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»).

ΗΠΑ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ... «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ βλάπτουν σοβαρά την παγκόσμια ειρήνη. Αυτό πιστεύουν οι ευρωπαίοι - και πολύ περισσότερο οι έλληνες - πολίτες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κοινοτικής δημοσκόπησης Ευρωβαρόμετρο. Συγκεκριμένα το 68% των πολιτών της ΕΕ θεωρεί αδικαιολόγητη την επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους κατά του Ιράκ, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 96% των ερωτηθέντων. Επίσης το 53% των Ευρωπαίων θεωρεί τις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεύτερη "μεγαλύτερη απειλή" για την παγκόσμια ειρήνη, ενώ στην πρώτη θέση έρχεται το Ισραήλ με 59%» (Μ. Σπινθουράκης - «ΒΗΜΑ»).

ΒΟΛΙΚΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ: «Είναι προφανές ότι ο αντιαμερικανισμός έχει αυξηθεί παγκοσμίως λόγω της αλαζονικής και συχνά προκλητικής πολιτικής που ακολουθεί η Ουάσιγκτον στα ζητήματα της διεθνούς τρομοκρατίας και των περιφερειακών συγκρούσεων. Η ελληνική περίπτωση έχει τη δική της ιδιορρυθμία, που σχετίζεται με την πολιτική και τη δημαγωγία και το λαϊκισμό που έχουν κυριαρχήσει τις τελευταίες δεκαετίες» (Από το άρθρο του «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ»).

ΛΑΟΜΙΣΗΤΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ: «Εξι μήνες μετά το τέλος του πολέμου στο Ιράκ, σχεδόν εξίσου ανησυχητικό με τις εντεινόμενες επιθέσεις ανταρτών εναντίον των Αμερικανών είναι οι πανηγυρισμοί των απλών Ιρακινών σε κάθε χτύπημα εναντίον των αμερικανικών αρχών κατοχής. Μία ημέρα μετά την κατάρριψη του αμερικανικού ελικοπτέρου κοντά στη Φαλούτζα, που στοίχισε τη ζωή σε 15 στρατιώτες, οι Ιρακινοί ακόμη πανηγυρίζουν. Νεαροί ζωγραφίζουν πανηγυρικά γκράφιτι στους τοίχους των σπιτιών σε πόλεις και χωριά, μεγαλύτεροι Ιρακινοί στήνουν χορούς και στα καφενεία επικρατεί ευφορία. Εξι μήνες μετά τον τερματισμό του πολέμου στο Ιράκ, το πρόβλημα των Αμερικανών θα μπορούσε να συνοψιστεί σε μία φράση: πως οι ευπρόσδεκτοι απελευθερωτές μετατράπηκαν σε μισητές αρχές κατοχής μέσα σε έξι σύντομους μήνες» (Αμαλία Νεγρεπόντη - «ΝΕΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τι διεκδικούν, γιατί επιμένουν - Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΙΩΝ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΑΓΙΔΑ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΛΕΗΛΑΤΟΥΝ ΤΟ ΜΙΣΟ ΣΕΪΧ ΣΟΥ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κυβέρνηση και ΝΔ - ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΔΑΣΙΚΑ «ΦΙΛΕΤΑ» ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΕΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ - Πώς θα κερδίσετε τη μάχη με το Δημόσιο.

ΤΑ ΝΕΑ: ΜΟΝΟΝ ΕΠΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΙΚΑ!

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΝΕΑ «ΤΡΥΠΑ» ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΜΕΙΑ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΣΧΙΣΜΑ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ «ΚΕΝΑ» 17Ν.

ΕΣΤΙΑ: ΤΣΑΚΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ! - Η εκλογική τακτική του κ. Θ. Πάγκαλου.

Η ΑΥΓΗ: ΥΠΕΡΠΑΚΕΤΟ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΛΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ.

ΕΘΝΟΣ: 1.187 ΕΞΠΡΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΤΟΥ ΣΕΞ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Νεοαποικιοκρατία...«Ελάχιστοι μπορούν να διαψεύσουν ότι το Ιράκ υπό την αμερικανική κατοχή είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση απ' ό,τι ήταν υπό το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν. Δεν υπάρχει ανοικοδόμηση. H ανεργία έχει λάβει μαζικές διαστάσεις. H καθημερινή ζωή είναι θλιβερή και ούτε οι κατοχικές δυνάμεις ούτε οι αχυράνθρωποί τους μπορούν να παράσχουν τις στοιχειώδεις ανέσεις στο λαό. Οι HΠA δεν εμπιστεύονται στους Ιρακινούς ούτε για να τους καθαρίσουν τα στρατόπεδά τους και χρησιμοποιούν Φιλιππινέζους για το σκοπό αυτόν. Αυτή είναι η αποικιοκρατία στην εποχή του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού και έτσι οι αμερικανικές και φίλα προσκείμενες επιχειρήσεις έχουν προτεραιότητα. Στην καλύτερη περίπτωση, το κατεχόμενο Ιράκ θα γινόταν μία καπιταλιστική ολιγαρχία, αποτελούμενη από ημετέρους. O συνδυασμός όλων αυτών είναι που ενθαρρύνει πολλούς νέους άνδρες να βγουν στην αντίσταση και να αγωνιστούν. Ελάχιστοι είναι έτοιμοι να προδώσουν όσους μάχονται. Αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο, επειδή χωρίς την υποστήριξη του πληθυσμού, μία βιώσιμη αντίσταση είναι κυριολεκτικά αδύνατη» (Ταρίκ Αλί - «ΓΚΑΡΝΤΙΑΝ» - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

«Γυάλισμα» φονιάδων... «Χρειάστηκαν 300.000 εργατοώρες και σχεδόν είκοσι χρόνια συντήρησης, αλλά το αποτέλεσμα δικαίωσε τους κόπους. Το Enola Gay, ανακατασκευασμένο και γυαλιστερό, εκτίθεται για πρώτη φορά ολόκληρο, στο νέο μουσείο αεροδιαστημικής του Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν, που θα ανοίξει στις 15 Δεκεμβρίου, σε έναν εντυπωσιακό χώρο δίπλα στο διεθνές αεροδρόμιο Ντάλες της Ουάσιγκτον. Υπάρχει όμως ένα μικρό πρόβλημα. Οσοι δε θυμούνται ή δεν έμαθαν ποτέ τι είναι το Enola Gay, θα μείνουν με την απορία. Το αεροπλάνο που εξαπέλυσε την πρώτη πυρηνική βόμβα εκτίθεται χωρίς την παραμικρή αναφορά στην ανυπέρβλητης ιστορικής σημασίας αποστολή του. Κάτω από το 43 μέτρων άνοιγμα των φτερών του, μάταια θα αναζητήσει κανείς τη λέξη "Χιροσίμα" ή την ημερομηνία 6 Αυγούστου 1945. Αντίθετα, οι επισκέπτες πληροφορούνται ότι το B-29 της Boeing, γνωστό και ως "υπερφρούριο", ήταν "το μεγαλύτερο και πλέον προηγμένο αεροπλάνο της εποχής του"» (Ευρυδίκη Μπέρση - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ