Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
«ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟ» ΓΚΑΛΟΠ

ΕΝΝΕΑ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ... «Εννέα στους δέκα Ελληνες θεωρούν τις ΗΠΑ ως τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη, ενώ ως δεύτερη μεγαλύτερη απειλή θεωρούν το Ισραήλ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κοινοτικής δημοσκόπησης Ευρωβαρόμετρο, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για μια εντυπωσιακή πράγματι δημοσκόπηση ως προς το αποτέλεσμα και για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησε αρχικά να την αποσιωπήσει... Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ως μεγαλύτερη απειλή θεωρεί τους Αμερικανούς το 68% των νεαρών Ευρωπαίων και το 62% των πλέον μορφωμένων» (Ν. Μπέλλος - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»).

ΗΠΑ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ... «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ βλάπτουν σοβαρά την παγκόσμια ειρήνη. Αυτό πιστεύουν οι ευρωπαίοι - και πολύ περισσότερο οι έλληνες - πολίτες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κοινοτικής δημοσκόπησης Ευρωβαρόμετρο. Συγκεκριμένα το 68% των πολιτών της ΕΕ θεωρεί αδικαιολόγητη την επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους κατά του Ιράκ, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 96% των ερωτηθέντων. Επίσης το 53% των Ευρωπαίων θεωρεί τις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεύτερη "μεγαλύτερη απειλή" για την παγκόσμια ειρήνη, ενώ στην πρώτη θέση έρχεται το Ισραήλ με 59%» (Μ. Σπινθουράκης - «ΒΗΜΑ»).

ΒΟΛΙΚΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ: «Είναι προφανές ότι ο αντιαμερικανισμός έχει αυξηθεί παγκοσμίως λόγω της αλαζονικής και συχνά προκλητικής πολιτικής που ακολουθεί η Ουάσιγκτον στα ζητήματα της διεθνούς τρομοκρατίας και των περιφερειακών συγκρούσεων. Η ελληνική περίπτωση έχει τη δική της ιδιορρυθμία, που σχετίζεται με την πολιτική και τη δημαγωγία και το λαϊκισμό που έχουν κυριαρχήσει τις τελευταίες δεκαετίες» (Από το άρθρο του «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ»).

ΛΑΟΜΙΣΗΤΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ: «Εξι μήνες μετά το τέλος του πολέμου στο Ιράκ, σχεδόν εξίσου ανησυχητικό με τις εντεινόμενες επιθέσεις ανταρτών εναντίον των Αμερικανών είναι οι πανηγυρισμοί των απλών Ιρακινών σε κάθε χτύπημα εναντίον των αμερικανικών αρχών κατοχής. Μία ημέρα μετά την κατάρριψη του αμερικανικού ελικοπτέρου κοντά στη Φαλούτζα, που στοίχισε τη ζωή σε 15 στρατιώτες, οι Ιρακινοί ακόμη πανηγυρίζουν. Νεαροί ζωγραφίζουν πανηγυρικά γκράφιτι στους τοίχους των σπιτιών σε πόλεις και χωριά, μεγαλύτεροι Ιρακινοί στήνουν χορούς και στα καφενεία επικρατεί ευφορία. Εξι μήνες μετά τον τερματισμό του πολέμου στο Ιράκ, το πρόβλημα των Αμερικανών θα μπορούσε να συνοψιστεί σε μία φράση: πως οι ευπρόσδεκτοι απελευθερωτές μετατράπηκαν σε μισητές αρχές κατοχής μέσα σε έξι σύντομους μήνες» (Αμαλία Νεγρεπόντη - «ΝΕΑ»).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το αξιοσημείωτο (2003-12-30 00:00:00.0)
Ελπιδοφόρες διεργασίες... (2003-11-25 00:00:00.0)
Δυσαρέσκεια και αντιδράσεις για τα αποτελέσματα (2003-11-04 00:00:00.0)
Η κυριαρχία του τρόμου (2002-09-04 00:00:00.0)
«Ανακοινώνοντας» τα σχέδια επίθεσης (2002-03-12 00:00:00.0)
Αναίτια αιματηρή επίθεση (1996-09-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ