Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΣΕΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Ολοκληρώνεται η ΝΑΤΟική «μεταρρύθμιση»

Συνεδριάζει αύριο, Πέμπτη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ), με αντικείμενο τις μεταρρυθμίσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις, που εστιάζονται στη μετατροπή τους σε «ευέλικτες», «ταχυκίνητες» και στελεχωμένες από «επαγγελματίες οπλίτες», όπως ακριβώς επιτάσσουν τα ΝΑΤΟικά κελεύσματα.

Ενόψει της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, είχε χτες συνεργασία μιας ώρας με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου. «Ενημέρωσα τον πρωθυπουργό, είπε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Αμυνας, για το αντικείμενο του ΚΥΣΕΑ, που είναι ένα ακόμη βήμα στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες έχουμε προωθήσει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, την τελευταία διετία. Πρώτα απ' όλα προσλαμβάνουμε 25.000 επαγγελματίες οπλίτες, με στόχο, το 2005, ο στρατός μας να γίνει κατά 50% επαγγελματικός στρατός, ισχυρότερος και περισσότερο αξιόπιστος. Δεύτερον, κρατήσαμε τη διακλαδικότητα, τη νέα δομή διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, με αποτέλεσμα να μπορούμε σήμερα να διεξάγουμε γρήγορα και αποφασιστικά συνδυασμένες επιχειρήσεις από ξηράς, θαλάσσης και αέρος στο Αιγαίο και οπουδήποτε αλλού χρειαστεί.

Τώρα, προχωρούμε στο τρίτο στάδιο των μεταρρυθμίσεων, στη νέα δομή δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού ιδιαίτερα, με μετακίνηση δυνάμεων στον Εβρο και το Αιγαίο, με κατάργηση αρκετών μονάδων στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου δεν υπάρχει πλέον απειλή από Βορρά, και με μείωση των οροφών, διότι πλέον χρειαζόμαστε μικρότερες Ενοπλες Δυνάμεις, περισσότερο ευέλικτες, ισχυρότερες και, επίσης, θα έλεγα, λιγότερο δαπανηρές, προκειμένου να εξοικονομήσουμε πόρους για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Κατά συνέπεια, όλα αυτά τα επιτυγχάνουμε με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και με την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά ταυτόχρονα και με σημαντικές εξοικονομήσεις της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ για την άσκηση μιας πιο φιλόδοξης κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής».

Σύμφωνα με τον Γ. Παπαντωνίου, το αυριανό ΚΥΣΕΑ «θα ολοκληρώσει με τις αποφάσεις του αυτή τη διαδρομή των μεγάλων μεταρρυθμίσεων της τελευταίας διετίας».

Υπενθυμίζεται ότι ο γγ του ΝΑΤΟ, Τζ. Ρόμπερτσον, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα στις 23 του Οκτώβρη ήταν αποκαλυπτικός για το πού αποβλέπουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις: «Ο κ. Παπαντωνίου - σύμφωνα με τις δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ - έχει εκδηλώσει τη δέσμευσή του υπέρ του εκσυγχρονισμού και της αναδιάρθρωσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στο ρόλο τους και να διασφαλίσουν την προστασία του ελληνικού λαού και των συμφερόντων του. Η Ελλάδα μπορεί να είναι μια μικρή χώρα, η φωνή της όμως ακούγεται στο πλαίσιο της Συμμαχίας. Πρόκειται για έναν ισχυρό παίκτη στο στρατιωτικό τομέα. Προσβλέπω στην ολοκλήρωση της αναθεώρησης της αμυντικής πολιτικής και στον πιο ευέλικτο, πιο σύγχρονο ελληνικό στρατό, που θα προκύψει μέσα από τη διαδικασία αυτή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ