Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αναίτια αιματηρή επίθεση

Με νεκρούς, τραυματίες και καταστροφές, μίλησε πάλι η Νέα Τάξη

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. -

Σε αντίποινα για την κίνηση της Βαγδάτης να εμπλακεί στη σύγκρουση των Κούρδων για τον πολιτικό και οικονομικό έλεγχο του Βορείου Ιράκ, ο στρατός των ΗΠΑ εξαπέλυσε χτες, κατ' εντολή του Προέδρου Μπιλ Κλίντον,πυραυλική επίθεση "περιορισμένης έκτασης" εναντίον Ιρακινών στρατιωτικών στόχων.

Η επίθεση με 27 πυραύλους τύπου "Κρουζ", από αέρος και θαλάσσης, άφησε πίσω της, κατά το πρακτορείο "Ρόιτερ",το οποίο επικαλείται ανακοίνωση του ιρακινού στρατού, τουλάχιστον πέντε νεκρούς και 19 τραυματίες, στρατιώτες και αμάχους.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, στο διάγγελμά του αμέσως μετά την επίθεση, τόνισε, σε ένα απειλητικό μήνυμα, ότι "οι πύραυλοί μας στέλνουν ένα μήνυμα στον Σαντάμ Χουσεϊν: όταν βιαιοπραγεί σε βάρος του λαού του, ή απειλεί τους γείτονές του, θα πρέπει να πληρώνει το τίμημα".Η φράση αυτή έχει "ειδική" σημασία, καθώς σηματοδοτεί πιθανότατα μια νέα και "σκληρότερη" αμερικανική στάση έναντι των δυνάμει αντιπάλων της στην περιοχή της Μέσης Ανατολής...

Δε θα πρέπει να αποκλείεται, κατά τα φαινόμενα, να ακολουθήσουν και άλλες επιθέσεις: "το ενδεχόμενο (της επίθεσης) πρέπει να μείνει ανοιχτό", έλεγε χτες ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Μάικλ Πορτίγιο (η Βρετανία παρέσχε υποστήριξη στην επίθεση).

Η κίνηση αυτή του Αμερικανού Προέδρου μπορεί να ερμηνευθεί, σχολίαζαν αναλυτές, από πολλές πλευρές: αφ' ενός, επιχείρησε να "εγκαλέσει" τη Βαγδάτη στη (νέα) τάξη, αφ' ετέρου, έδωσε το μήνυμα τόσο προς το Ιράκ όσο και τις άλλες χώρες - της περιοχής του Περσικού Κόλπου και της Μέσης Ανατολής γενικότερα - ότι η αμερικανική ισχύς είναι παρούσα. Μια τρίτη επιδίωξή της υπήρξε η προβολή του Μπιλ Κλίντον ως "δυναμικού" στο εσωτερικό εκλογικό του ακροατήριο, όσον αφορά τα διεθνή θέματα και μια τέταρτη (αλλά πρωτεύουσα, κατ' αξιολογική σειρά) η διατήρηση από τις ΗΠΑ του αναβαθμισμένου ρόλου τους όσον αφορά τις ισορροπίες στην πετρελαϊκή αγορά.

Αμφίβολες συνέπειες

Για την αμερικανική διπλωματία, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να πετύχει αυτούς τους κύριους στόχους, χωρίς να δημιουργηθούν συνακόλουθα και ακόμη πιο δυσεπίλυτα προβλήματα. Κατ' αρχάς, όσον αφορά την "τιθάσευση" του Ιράκ, το αποτέλεσμα δείχνει να είναι το αντίθετο από το επιδιωκόμενο για τις ΗΠΑ. Τόσο ο Ιρακινός Πρόεδρος Σαντάμ Χουσεϊν,ο οποίος με διάγγελμά του κάλεσε τον στρατό του να "αντισταθεί" στην αμερικανική στρατιωτική δράση, όσο και ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης Ταρέκ Αζίζ,δε φάνηκαν πτοημένοι από την αμερικανική επιχείρηση. Και παράλληλα, οι ιρακινές δυνάμεις δεν ολοκλήρωσαν την αποχώρησή τους από το Β. Ιράκ, όπου, κατά πληροφορίες του "Ασοσιέιτεντ Πρες",βομβάρδισαν την πόλη Σουλεϊμανίγια. Ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία οι πυραυλικές επιθέσεις (τις οποίες η Βαγδάτη θεωρεί παράνομες και μη συνάδουσες με το γράμμα των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών) επαναληφθούν, η ιρακινή ηγεσία δεν αναμένεται να υποχωρήσει.

Οσον αφορά τον πειθαναγκασμό του αραβικού κόσμου και των υπολοίπων χωρών της Μέσης Ανατολής να συνταχθεί κατά του... κακού Ιράκ στο πλευρό των ΗΠΑ, το αποτέλεσμα απέχει επίσης από εκείνο που η Ουάσιγκτον ενδεχομένως ανέμενε. Ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασε την επίθεση, και μόνο το Ισραήλ τάχθηκε υπέρ της. Ακόμα και η Τουρκία, παραδοσιακά συντασσόμενη με τις αμερικανικές επιταγές όσον αφορά τη δράση του Ιράκ (χώρας -εμπορικού συμμάχου της, κατά τα άλλα) τήρησε διφορούμενη στάση...

Αλλά και για το προφίλ του Αμερικανού Προέδρου, αυτή η επιχείρηση έχει αμφίβολα αποτελέσματα. Ο Κλίντον δήλωσε ασφαλώς χτες ότι "οι ΗΠΑ είναι ικανές να συνεχίσουν την επιχείρηση κατά του Ιράκ, παρά τους δισταγμούς ορισμένων συμμάχων τους",αλλά γνωρίζει πολύ καλά ότι ευρείας κλίμακας εμπλοκή θα πρέπει να αποκλείεται, δοθείσης της προθεσμίας για τις αμερικανικές εκλογές (Νοέμβριος). Ως πιθανότερο εμφανίζεται το να μεταφερθεί το αμερικανικό "μένος" σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο, καθώς χτες οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα επιδιώξουν "πάγωμα" των πωλήσεων πετρελαίου από το Ιράκ, έναντι τροφίμων και φαρμάκων, βάσει ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών.

Η πετρελαϊκή αγορά

Η τέταρτη από τις επιδιώξεις των ΗΠΑ, να "κοντρολάρει" την πετρελαϊκή αγορά, φαίνεται επίσης να βαίνει προς αποτυχία. Το Γαλλικό Πρακτορείο,σε ανταπόκρισή του από την Ουάσιγκτον, κατέγραψε χτες "απογείωση" της τιμής του πετρελαίου, μεταξύ των 23 και των 24 δολαρίων ανά βαρέλι, τη στιγμή που το "όριο" το οποίο μπορεί να αντέξει η διεθνής αγορά δεν ξεπερνά τα 18 δολάρια ανά βαρέλι... Αναλυτές, μάλιστα, προέβλεψαν ότι η ανοδική τάση της τιμής του πετρελαίου θα συνεχισθεί, έως ότου η κρίση τελειώσει και επιτραπεί τελικά η είσοδος του Ιράκ στην αγορά.

Νέα απαγόρευση ιρακινών πτήσεων

Η επέκταση της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, την οποία φαίνονται αποφασισμένες οι ΗΠΑ να επιβάλουν, συναντά την οξεία αντίδραση της Βαγδάτης, η οποία τη θεωρεί "εξωπραγματική", ενώ ο Σαντάμ Χουσεϊν κάλεσε τους πιλότους της να την αγνοήσουν. Και, στην περίπτωση που καμιά από τις δύο πλευρές δεν υπαναχωρήσει, ο κίνδυνος ανάφλεξης παραμένει, με αεροπορικές συγκρούσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναμένοντας νέο γύρο βομβιστικών επιθέσεων (2003-11-01 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι επιθέσεις, μεγαλώνει ο προβληματισμός (2003-08-05 00:00:00.0)
Κλιμάκωση επιθέσεων και δολιοφθορών (2003-08-02 00:00:00.0)
Αντάρτικου συνέχεια παρά την «ευφορία» (2003-07-24 00:00:00.0)
Υπερσυγκέντρωση δύναμης πυρός στον Κόλπο (1996-09-14 00:00:00.0)
"Στην κόψη του ξυραφιού" (1996-09-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ