Τρίτη 5 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Συνεχίζονται οι επιθέσεις, μεγαλώνει ο προβληματισμός

Σχεδόν καθημερινές είναι και οι αντικατοχικές διαδηλώσεις

Associated Press

Σχεδόν καθημερινές είναι και οι αντικατοχικές διαδηλώσεις
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΙΚΡΙΤ - ΜΠΑΑΚΟΥΜΠΑ.--

«Ο Σαντάμ Χουσεΐν θα συλληφθεί σίγουρα. Το ζήτημα είναι ποιος θα πάρει την αμοιβή για τον εντοπισμό του» δήλωνε με υπεροπτική βεβαιότητα ο κατοχικός διοικητής Πολ Μπρέμερ λίγες ώρες μετά την ταφή, με συνοπτικές διαδικασίες, των δύο γιων του πρώην ισχυρού άνδρα της Βαγδάτης, στο Τικρίτ. Την ίδια ώρα, οι επιθέσεις συνεχίζονταν κατά των κατοχικών δυνάμεων, οι οποίες, παρά το γεγονός ότι παραδέχονται την ανάγκη παρουσίας επιπλέον στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ, δηλώνουν προβληματισμένες για το κατά πόσο επιθυμούν να «μοιραστούν» τη λεία τους και με άλλους.

Εκτός Ιράκ βρίσκεται ο άνθρωπος που κατέδωσε τους δύο γιους του Σαντάμ Χουσεΐν, αφού πρώτα εισέπραξε την αμοιβή των 30 εκατομμυρίων δολαρίων (15 για τον καθένα). Αυτό ανακοίνωσε ο Πολ Μπρέμερ, τονίζοντας ότι το ερώτημα δεν είναι αν θα συλληφθεί ο Σαντάμ αλλά ποιος θα είναι αυτός που θα εισπράξει την αμοιβή των 25 εκατομμυρίων που έχουν υποσχεθεί οι ΗΠΑ και θα φύγει εκτός Ιράκ. Ο Μπρέμερ, στην ομιλία του, έκανε ειδική μνεία στα «ξένα στοιχεία» που δρουν στο Ιράκ, υποστηρίζοντας ότι ανάμεσά τους «υπάρχουν πολλά ισλαμιστικά κινήματα και δυνάμεις προσκείμενες στην "αλ Κάιντα" που συνιστούν απειλή για ολόκληρο τον κόσμο», αλλά κατέληξε ότι οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις θα καταφέρουν, τελικά, να επικρατήσουν «των τρομοκρατών».


Associated Press

Τα λεγόμενα, πάντως, του Μπρέμερ δεν επιβεβαιώνονται, προς το παρόν, επί του πρακτέου. Οι κατοχικές δυνάμεις δέχτηκαν, τα τελευταία 24ωρα, σειρά νέων επιθέσεων. Στην Μπαακούμπα, πρωτεύουσα της βόρειας επαρχίας Ντιγιάλα, αμερικανική βάση κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης δέχτηκε επίθεση με όλμους, νωρίς χγες το μεσημέρι. Νωρίτερα, χτες, αμερικανική φάλαγγα δέχτηκε επίθεση με ρουκέτες, στην περίμετρο της Μπαακούμπα. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για τουλάχιστον αρκετούς σοβαρά τραυματίες και στα δύο περιστατικά, αλλά επισήμως η αμερικανική διοίκηση δεν ανακοίνωσε τίποτε. Χτες, στους δρόμους της πόλης έκαναν την εμφάνισή τους αντιαμερικανικά συνθήματα με την υπογραφή μιας πρωτοεμφανιζόμενης οργάνωσης, των «Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Σαντάμ».

Αργά το Σάββατο, αυτοκίνητο που κατευθυνόταν στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, ανατινάχτηκε όταν έπεσε σε νάρκη με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο Ιρακινός οδηγός. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, στόχος ήταν, πιθανότατα, κάποια αμερικανική φάλαγγα. Χτες, με διαφορά μισής ώρας, σημειώθηκαν δύο αντιαμερικανικές επιθέσεις στη Βαγδάτη. Στην πρώτη, φάλαγγα επλήγη από εκτόξευση εκρηκτικού μηχανισμού καθ' οδόν προς το αεροδρόμιο και στη δεύτερη, ρουκέτες έπληξαν το αρχηγείο της ιρακινής αστυνομίας, όπου στεγάζονται αμερικανικές δυνάμεις στα ανατολικά της Βαγδάτης. Επισήμως, συνολικά τραυματίστηκαν 5 Αμερικανοί.

Αμερικανοί και Βρετανοί επιτελείς παραδέχονταν ότι κρίνεται αναγκαία η ανάπτυξη και άλλων στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ, τόσο για να ελεγχθεί καλύτερα η κατάσταση όσο και για να ξεκουραστούν τα αμερικανο-βρετανικά στρατεύματα που βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση. Την ανάγκη αυτή αναγνώριζε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ο Βρετανός ειδικός απεσταλμένος στο Ιράκ, Τζον Σόουερς, συμπληρώνοντας, όμως, ότι η πολιτική ηγεσία των κατοχικών δυνάμεων δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα καταθέσει προς ψήφιση στον ΟΗΕ κάποιο νέο σχέδιο απόφασης που θα προβλέπει και την ανάπτυξη σταθεροποιητικής δύναμης.

Ο Σόουερς ανοιχτά παραδέχεται ότι αιτία του προβληματισμού είναι οι προθέσεις των χωρών εκείνων που είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και είχαν αντιταχθεί στον πόλεμο: Γαλλία, Ρωσία και Γερμανία. «Θα πρέπει να γνωρίζουμε με ακρίβεια τι ρόλο επιθυμούν να διαδραματίσουν στο Ιράκ» δηλώνει με νόημα ο Σόουερς, επιβεβαιώνοντας ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, οι κατοχικές δυνάμεις προσπαθούν να αποφύγουν την προσφυγή στον ΟΗΕ. Την ύπαρξη απόφασης του ΟΗΕ απαιτούν για να συμμετάσχουν στη «σταθεροποίηση και ανοικοδόμηση» του Ιράκ οι προαναφερθείσες χώρες, γιατί ανάληψη στρατιωτικών καθηκόντων από τρίτες χώρες συνεπάγεται και συμμετοχή στη λήψη πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων για το μέλλον του Ιράκ, προοπτική που οι κατοχικές δυνάμεις δε δείχνουν να επιθυμούν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες συγκρούσεις και αιματηρά αμερικανικά «λάθη» (2006-07-22 00:00:00.0)
Νέο κύμα αντικατοχικών επιθέσεων (2004-02-17 00:00:00.0)
Μπους: «Οι μεγάλες δημοκρατίες ανέλαβαν μεγάλες ευθύνες» (2003-11-20 00:00:00.0)
Αναμένοντας νέο γύρο βομβιστικών επιθέσεων (2003-11-01 00:00:00.0)
Συλλήψεις, επιπλέον στρατεύματα και... πνευμονία (2003-08-07 00:00:00.0)
Κάθε μέρα και δυσκολότερα... (2003-08-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ