Τρίτη 5 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σταδιακά αναζωπύρωση της έντασης

ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Προς λήξη φαίνεται να βαίνει η περίοδος της ηρεμίας τρόμου ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους εξαιτίας της προκλητικής απροθυμίας της ισραηλινής πλευράς να προχωρήσει σε βασικές υποχωρήσεις που προβλέπονται ακόμη και από τον, από όλες τις απόψεις, μεροληπτικό «οδικό χάρτη». Σποραδικά περιστατικά βίας άρχισαν, και πάλι, να σημειώνονται σε διάφορα σημεία της Δ. Οχθης ενώ, γνωρίζοντας πολύ καλά πού οδηγεί η ισραηλινή τακτική, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας δήλωνε ότι ο στρατός «προετοιμάζεται για αναζωπύρωση των συγκρούσεων» και η «Χαμάς» κάλεσε σε «ετοιμότητα».

Μόλις 440 Παλαιστινίους κρατουμένους έναντι 500 που είχε αναγγείλει την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα απελευθερώσει η ισραηλινή κυβέρνηση. Μάλιστα, μόνο για τους 342 αναφέρεται ότι θα απελευθερωθούν την Τετάρτη. Το προκλητικότερο, δε, όλων είναι ότι εξ αυτών, οι 183 είχαν συλληφθεί για τα «σοβαρότατα αδικήματα» του λιθοβολισμού Ισραηλινών στρατιωτών και της υποψίας απλής συμμετοχής σε «τρομοκρατικές οργανώσεις» ενώ οι 159 κρατούνταν μέχρι σήμερα χωρίς να τους έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία υπό το καθεστώς της διοικητικής κράτησης. Επιπλέον, οι 80 περίπου έχουν εκτίσει την ποινή τους και επρόκειτο ούτως ή άλλως να απελευθερωθούν εντός των ημερών.

Η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης προκάλεσε τις έντονες παλαιστινιακές αντιδράσεις. Ο αρμόδιος για τους φυλακισμένους Παλαιστινίους υπουργός, Χισάμ Αμπντέλ Ραζέκ, μίλησε για «εξαπάτηση» υπενθυμίζοντας ότι το Ισραήλ οφείλει να απελευθερώσει το σύνολο των Παλαιστινίων κρατουμένων, ενώ ο ίδιος ο Γιάσερ Αραφάτ έκανε λόγο «για απάτη».

Το κλίμα γίνεται ακόμη πιο εκρηκτικό μετά τη ρητή ανακοίνωση του υπουργού Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, ότι ο ισραηλινός στρατός δεν πρόκειται να αποχωρήσει από καμία άλλη παλαιστινιακή πόλη όσο οι Παλαιστίνιοι «δε διαλύουν τα τρομοκρατικά δίκτυα». Ο Μοφάζ τόνισε ότι ο ισραηλινός στρατός «ετοιμάζεται για νέα σκληρότερη αναζωπύρωση βίας». Ανταπαντώντας, η «Χαμάς», με ανακοίνωση, καλεί όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις σε ετοιμότητα για κλιμάκωση της σύγκρουσης, τονίζοντας ότι «η υπομονή απέναντι στην απροθυμία των Σιωνιστών να εφαρμόσουν το οτιδήποτε, δε θα κρατήσει για πολύ ακόμη».

Οι δηλώσεις Μοφάζ έγιναν λίγες ώρες μετά τον τραυματισμό μίας εποίκου και των τριών ανήλικων παιδιών της, κατοίκων του εποικισμού Γκίλο, από τα πυρά ενόπλων λίγο έξω από τη Βηθλεέμ. Την ευθύνη ανέλαβαν οι «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα», που απείλησαν με επανάληψη των επιθέσεών τους μετά τη δολοφονία από ισραηλινή περίπολο μέλους τους, έξω από την Τουλκαρέμ, επειδή, όπως υποστήριξαν, «τοποθετούσε εκρηκτικό μηχανισμό». Την Κυριακή, είχε προηγηθεί, η, εν ψυχρώ, δολοφονία ενός Παλαιστινίου οδηγού σε μπλόκο στη Ραμάλα, ενώ δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί τι ακριβώς θα γίνει με τους 17 μαχητές των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα» που αποπειράθηκαν να συλλάβουν Παλαιστίνιοι αστυνομικοί επειδή κατηγορούνται για τρομοκρατικές ενέργειες από το Ισραήλ αλλά, προς το παρόν, βρήκαν καταφύγιο στο αρχηγείο του Γιάσερ Αραφάτ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τελευταίο ταξίδι(2004-11-12 00:00:00.0)
Αβεβαιότητα γενικώς(2004-11-02 00:00:00.0)
Αποθέωση του «διαίρει και βασίλευε»(2003-07-12 00:00:00.0)
Αιματηρή επίθεση(2002-11-12 00:00:00.0)
Η ισραηλινή ηγεσία ανοιχτά υποσκάπτει τον Αραφάτ(2001-12-19 00:00:00.0)
Σε ρυθμούς επικίνδυνης έκρηξης(2001-03-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ