Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΑΣΕΡ ΑΡΑΦΑΤ
Τελευταίο ταξίδι

Associated Press

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΑΡΙΣΙ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Το τελευταίο ταξίδι για τον Παλαιστίνιο ηγέτη άρχισε. Χτες το απόγευμα, μετά από μια λιτή τελετή, όπου του αποδόθηκαν από τις γαλλικές αρχές, τιμές αρχηγού κράτους, η σορός του Γιάσερ Αραφάτ μεταφέρθηκε στο Κάιρο, όπου σήμερα, θα πραγματοποιηθεί η επικήδειος τελετή πριν μεταφερθεί στη Ραμάλα, όπου θα ταφεί στο αρχηγείο του, στη Μουκάτα'α, το Σάββατο. Ο θάνατός του ανακοινώθηκε, επισήμως, από τον, εμφανώς, συγκινημένο σύμβουλό του, Ταγιέμπ Αμπντέλ Ραχίμ, στη Μουκάτα' α, χτες τα ξημερώματα, και επιβεβαιώθηκε, λίγο αργότερα, από τον εκπρόσωπο του στρατιωτικού νοσοκομείου «Περσί», Κριστιάν Εστριπό.

Πλήθος Παλαιστινίων, Αράβων, Γάλλων αλλά και ορισμένοι ορθόδοξοι Εβραίοι, περικύκλωσαν την είσοδο του νοσοκομείου «Περσί», κρατώντας φωτογραφίες του Γιάσερ Αραφάτ, λουλούδια και κεριά. Οι ορθόδοξοι Εβραίοι δήλωσαν ότι συμπαραστέκονται στο πένθος του παλαιστινιακού λαού. Στο νοσοκομείο «Περσί» μετέβη και ο Γάλλος Πρόεδρος. Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στη βάση Βιλακουμπλέ παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της γαλλικής ηγεσίας, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ζαν Πιερ Ραφαρέν.

Πυρετώδεις ετοιμασίες στο Κάιρο και στη Ραμάλα

Αργά χτες το βράδυ, αναμενόταν να φτάσει στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα η σορός του Γιάσερ Αραφάτ. Σήμερα, πλήθος αξιωματούχων από όλο τον κόσμο αναμένεται να παρευρεθούν στην επικήδεια τελετή που θα πραγματοποιηθεί, υπό την αιγίδα του Αραβικού Συνδέσμου στο τέμενος Φαϊζάλ, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο.

Στην τελετή, υψηλόβαθμες θα είναι οι αντιπροσωπείες των αραβικών και μουσουλμανικών κρατών, ενώ οι περισσότερες χώρες της ΕΕ θα εκπροσωπηθούν από τους ΥΠΕΞ τους. Την Ουάσιγκτον θα εκπροσωπήσει ο ειδικός απεσταλμένος της στη Μέση Ανατολή, Ουίλιαμ Μπερνς, ενώ σε υψηλό επίπεδο θα εκπροσωπηθούν η Σουηδία, με τον πρωθυπουργό της, και η Νότια Αφρική, με τον Πρόεδρό της.

Πορείες τιμής στον Γ.Αραφάτ οργανώθηκαν σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη

Associated Press

Πορείες τιμής στον Γ.Αραφάτ οργανώθηκαν σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη
Μετά το τέλος της τελετής, η σορός του Γιάσερ Αραφάτ και η συνοδεία του θα μεταφερθούν στη Ραμάλα. Οπως ανακοίνωσαν, χτες, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, ο Γιάσερ Αραφάτ θα ταφεί στο αρχηγείο του, πιθανότατα σε τσιμεντένιο φέρετρο έτσι ώστε «να μεταφερθεί στην Ιερουσαλήμ, όπως επιθυμούσε όταν αυτό είναι εφικτό». Το φέρετρό του θα καλύψει χώμα από τον 3ο ιερότερο τόπο του Ισλάμ, το τέμενος αλ Ακσα.

Θρήνος, οργή και κατηγορίες

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι ξεχύθηκαν στους δρόμους των παλαιστινιακών πόλεων αλλά και των προσφυγικών καταυλισμών που βρίσκονται σε άλλες αραβικές χώρες, θρηνώντας τον ηγέτη τους. Μέσα σε αυτό το ιδιαίτερα βαρύ κλίμα, η οργάνωση «Ταξιαρχίες αλ Ακσα», με προκηρύξεις που πέταξε στη Ραμάλα, προαναγγέλλει τη μετονομασία της σε «Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Γιάσερ Αραφάτ» και καλεί την εναπομείνασα παλαιστινιακή ηγεσία «να μην ξεπουλήσει την παλαιστινιακή υπόθεση».

Εκπρόσωπος της οργάνωσης επέρριψε στο Ισραήλ την ευθύνη του θανάτου του Γιάσερ Αραφάτ «λόγω των συνθηκών που τον υποχρέωσε να ζει τα τελευταία χρόνια» και προανήγγειλε κλιμάκωση των επιθέσεων κατά της ισραηλινής κατοχής. Μια πρώτη επίθεση ενόπλων έγινε κατά του εποικισμού Ντουγκίτ, στη Λωρίδα της Γάζας. Ενταση επικράτησε και σε αρκετά σημεία της Δυτικής Οχθης, την οποία απέκλεισε ο ισραηλινός στρατός, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 Παλαιστίνιοι.

Το Ισραήλ κατηγόρησε για το θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ και ο επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της «Χαμάς», Κχαλέντ Μασχάλ, υποστηρίζοντας ότι ο «Αραφάτ δηλητηριάστηκε». Ως παράδειγμα, ο Μασχάλ έφερε τον εαυτόν του, ο οποίος, πριν από 7 χρόνια, γλίτωσε από το κώμα στο οποίο έπεσε μετά από δηλητηρίαση, μόνο όταν το Ισραήλ αναγκάστηκε να δώσει το αντίδοτο του δηλητηρίου σε αντάλλαγμα με 2 πράκτορες της Μοσάντ. Και η «Χαμάς» δεσμεύτηκε για συνέχιση της αντίστασης, τονίζοντας ότι «σκοτώνοντας τον Αραφάτ το Ισραήλ δολοφόνησε τη διαδικασία διευθέτησης».

Τάχιστες διαδικασίες

Απορρίπτοντας κατηγορηματικά, τουλάχιστον επισήμως, το ενδεχόμενο δηλητηρίασης του Γιάσερ Αραφάτ, η Παλαιστινιακή Αρχή προχώρησε, με εντυπωσιακή ταχύτητα, σε διορισμό νέων προσώπων στις 3 βασικές θέσεις - κλειδιά που κρατούσε ο Γιάσερ Αραφάτ. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΑΠ εξέλεξε ως Πρόεδρο τον Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος θα είναι αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ και τις παλαιστινιακές οργανώσεις. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Ράουχι Φατούχ, ορκίστηκε ενώπιον των βουλευτών, προσωρινός Πρόεδρος που θα οδηγήσει τα παλαιστινιακά εδάφη σε προεδρικές εκλογές εντός 60 ημερών. Ο Φατούχ, μαζί με τον πρωθυπουργό Κορέι, θα ελέγχουν τις δυνάμεις ασφαλείας και όλες τις καθημερινές υποθέσεις.

Στην ηγεσία της «Φατάχ», η Κεντρική Επιτροπή της Οργάνωσης εξέλεξε τον Φαρούκ Καντούμι, ηγετικό στέλεχος και στενό συνεργάτη του Γιάσερ Αραφάτ. Ο Καντούμι δεν επέστρεψε ποτέ στα παλαιστινιακά εδάφη διαφωνώντας με τις συμφωνίες του Οσλο. Χτες, δήλωσε «ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις, αλλά και έτοιμος για ένοπλο αγώνα. Η αντίσταση είναι ο μοναδικός δρόμος που έχουμε για πολιτική διευθέτηση». Συμπλήρωσε δε ότι σκοπεύει να πορευτεί με βάση τη ρήση του Γιάσερ Αραφάτ στον ΟΗΕ, το 1974: «Στο ένα χέρι κρατώ κλαδί ελιάς και στο άλλο όπλο. Μην αφήσετε να πέσει το κλαδί ελιάς. Αυτό σημαίνει ότι είμαι έτοιμος για πολιτικές συνομιλίες, αλλά αν αποτύχουν θα συνεχίσουμε να κρατάμε το τουφέκι και αυτό είναι σαφές από το 1974», κατέληξε ο Καντούμι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποκαλυπτικές μαρτυρίες στρατιωτών για την επίθεση στη Γάζα(2009-07-16 00:00:00.0)
Φονικά και συλλήψεις η απάντηση στις μεταρρυθμίσεις...(2003-02-15 00:00:00.0)
Κατεδαφίζουν την ειρήνη(2002-09-21 00:00:00.0)
Μερική άρση του αποκλεισμού μόνο στη Βηθλεέμ(2001-12-29 00:00:00.0)
«Χριστουγεννιάτικη» σύγκρουση Αραφάτ - Σαρόν(2001-12-25 00:00:00.0)
Νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες την ημέρα της «Καταστροφής»(2000-05-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ