Σάββατο 12 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Αποθέωση του «διαίρει και βασίλευε»

ΤΕΛ ΑΒΙΒ, ΡΑΜΑΛΑ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--Κλιμακώνονται όλο και περισσότερο οι τόνοι της αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της παλαιστινιακής πολιτικής ηγεσίας.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) Γιάσερ Αραφάτ εξεμάνη χτες, δηλώνοντας ότι ο πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς«προδίδει τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού». Στη συνάντησή του με τον απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών Τέριε Λάρσεν χτες στη Ραμάλα, ο Αραφάτ κατηγόρησε τον Αμπάς ότι «δεν ξέρει τι κάνει. Πώς τολμά να στέκεται πλάι σε μια ισραηλινή σημαία και δίπλα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν και να φέρεται φιλικά προς έναν άνθρωπο του οποίου η ιστορία είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο;». Οι δηλώσεις αποδόθηκαν στον Αραφάτ από παλαιστινιακή πηγή που μίλησε στην Χα' αρέτζ, ο Λάρσεν, κατά πηγές του ΟΗΕ, φέρεται να απάντησε τονίζοντας τη σημασία που αποδίδουν τα Ηνωμένα Εθνη στην «ενίσχυση όσων έχει ξεκινήσει» ο Αμπάς, δηλαδή την εκεχειρία και την επανέναρξη των συνομιλιών.

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» της πολιτικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της παλαιστινιακής κυβέρνησης (της «σύγκρουσης του επαναστάτη με τον ρεαλιστή» όπως την περιγράφουν οι Λος Αντζελες Τάιμς) με κάθε δυνατό τρόπο. Ρίχνουν το ειδικό τους βάρος πίσω από τον Αμπάς --αλλά τον στηρίζουν μόνον υπό αίρεση. Χτες, ο Α/ΓΕΣ του Ισραήλ, Μοσέ Για' αλόν, προειδοποίησε ξερά ότι αν ο πρωθυπουργός της ΠΑ δεν «ελέγξει» την παλαιστινιακή αντίσταση στην ισραηλινή κατοχή --αυτό εννοούν οι Ισραηλινοί κυβερνώντες όταν μιλούν περί «τρομοκρατίας», εξ άλλου--, επίκειται «ολοκληρωτικός πόλεμος»: όπως δήλωσε, σε συνέντευξή του στο Παρί Ματς που αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, «αυτό που κάναμε στην Ιουδαία - Σαμάρεια (Δυτική Οχθη) κατά την επιχείρηση "Rempart", στα τέλη Μαρτίου του 2002, μπορεί να συμβεί στη Γάζα, εάν η παλαιστινιακή ηγεσία δεν πάρει την απόφαση να εξαλείψει την υποδομή των τρομοκρατών». Κοινώς, απειλεί με σφαγή...

Σε μια ακόμη προκλητική κίνηση, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν κάλεσε χτες τις ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ιταλίας και να απομονώσουν τον Γιάσερ Αραφάτ. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να καταλάβει ότι αρνούμενη την ενίσχυση του Αραφάτ και υποστηρίζοντας τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Αμπού Μάζεν θα έχει αποτελέσματα», είπε στην εφημερίδα Κοριέρε ντε λα Σέρα. Οι επαφές με τον Αραφάτ που κάνουν Ευρωπαίοι, πρόσθεσε, «είναι σοβαρό λάθος»!

Σαν να μην έφθαναν όλα τα άλλα, οι υπεύθυνοι ασφαλείας του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής δεν κατάφεραν να προωθήσουν το ζήτημα της απελευθέρωσης των 8.000 Παλαιστινίων αιχμαλώτων, πράγμα που θέτει εν αμφιβόλω την τήρηση της εκεχειρίας που έχουν κηρύξει οι Παλαιστινιακές οργανώσεις, παρά την προχτεσινοβραδινή συνάντηση Νταχλάν-Μοφάζ.

Ο Αριέλ Σαρόν έλαβε χτες εσπευσμένα (επρόκειτο να του σταλεί το Σεπτέμβριο) πρόσκληση από τον Τζορτζ Ουόκερ Μπους να πάει στις ΗΠΑ στα τέλη Ιούλη. Ενδεχομένως, κατόπιν θα ακολουθήσει «η στιγμή της αλήθειας»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ