Πέμπτη 7 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Συλλήψεις, επιπλέον στρατεύματα και... πνευμονία

...και κάτω: Με το δάκτυλο στη σκανδάλη στους δρόμους της Βαγδάτης

Associated Press

...και κάτω: Με το δάκτυλο στη σκανδάλη στους δρόμους της Βαγδάτης
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΙΚΡΙΤ.--

Την πέμπτη συνεχόμενη μέρα χωρίς νεκρό μετά από πολλές βδομάδες θανατηφόρων πληγμάτων εναντίον τους, μετρούσαν χτες οι αμερικανικές δυνάμεις. Οι επιθέσεις, πάντως, εναντίον των κατακτητών συνεχίστηκαν τόσο στους τομείς που ελέγχουν οι Αμερικανοί όσο και στο νότιο Ιράκ που βρίσκεται υπό βρετανική εποπτεία.

Εκατοντάδες επιδρομές πραγματοποίησαν, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, τα κατοχικά στρατεύματα τα τελευταία 24ωρα σε περιοχές του «σουνιτικού τριγώνου» που καλύπτει την περιφέρεια των πόλεων Μπαακούμπα, Τικρίτ, Κιρκούκ μέχρι τα ιρανικά σύνορα. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, έγιναν τουλάχιστον 19 συλλήψεις ενώ κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες ποικίλου οπλισμού, αν και τα ίχνη του νούμερο ένα καταζητούμενου, του Σαντάμ Χουσεΐν, παραμένουν άγνωστα.

Παράλληλα, στην πόλη Σαμάρα, 110 χλμ βόρεια της Βαγδάτης, αμερικανική περίπολος σκότωσε έναν «ένοπλο Ιρακινό», όπως ανακοινώθηκε, ενώ άλλοι 4 Ιρακινοί τραυματίστηκαν από έκρηξη που προκλήθηκε από βόμβα που είχε τοποθετηθεί κοντά στην περιοχή αλ Χαλίζ αλ Αράμπι, 2 χλμ νότια της Βασόρας. Από το συγκεκριμένο σημείο, μόλις είχε περάσει βρετανική φάλαγγα.

Στο μεταξύ, στη Βαγδάτη χιλιάδες Τουρκμένοι, που έφθασαν στην πρωτεύουσα με λεωφορεία, πραγματοποίησαν διαδήλωση διαμαρτυρόμενοι για την ελλιπή, όπως υποστηρίζουν, εκπροσώπηση της εθνότητάς τους στο Κυβερνητικό Συμβούλιο του Ιράκ, ενώ κατήγγειλαν ότι Κούρδοι καταλαμβάνουν τα χωριά τους και τους διώχνουν από τις εστίες τους. Ο κατοχικός διοικητής Πολ Μπρέμερ, πάντως, απέφυγε να σχολιάσει τη διαδήλωση των Τουρκμένων και συναντήθηκε με το διορισμένο Κυβερνητικό Συμβούλιο προκειμένου να εξετάσουν τρόπους δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Δεξιά: Αντικατοχική διαδήλωση...

Associated Press

Δεξιά: Αντικατοχική διαδήλωση...
Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωνε «ικανοποιημένος» από την «πρόοδο που επιτελείται στο Ιράκ» και εκτίμησε ότι ορισμένες επιθέσεις θα συνεχιστούν αλλά γενικώς η κατάσταση βελτιώνεται και στους τομείς της επιβολής της τάξης. Προς το παρόν, πάντως, και ενόψει της ανάπτυξης χιλιάδων ξένων στρατευμάτων, από το Σεπτέμβρη, σε διάφορα σημεία της χώρας προκειμένου να «αλαφρύνει το έργο» των Αμερικανών, έγινε γνωστό ότι άλλοι 600 άνδρες της 10ης μεραρχίας του αμερικανικού στρατού αναμένεται να καταφθάσουν στο Ιράκ εντός των επομένων ημερών.

Καταγγελίες και ανησυχίες

Εμπρηστικές βόμβες (βόμβες δηλαδή που έχουν ανάλογο αποτέλεσμα με τις πολυσυζητημένες βόμβες ναπάλμ) χρησιμοποιήθηκαν πολλάκις από τον αμερικανικό στρατό στο Ιράκ κατά τη διάρκεια της εισβολής. Αυτό επιβεβαιώνει ο συνταγματάρχης Ράντολφ Αλεϊ στην εφημερίδα «Γιούνιον Τρίμπιουν» του Σαν Ντιέγκο, παραδεχόμενος ότι σε πολλές περιπτώσεις οι εμπρηστικές βόμβες έπλητταν στόχους όπου υπήρχαν πολλοί άνθρωποι, κυρίως Ιρακινοί στρατιώτες. Το Πεντάγωνο ρωτήθηκε επανειλημμένως αν χρησιμοποίησε «βόμβες ναπάλμ» και διέψευσε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο.

Χτες, Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονταν ότι δε ρωτήθηκαν ποτέ αν χρησιμοποίησαν «εμπρηστικές βόμβες» εξοργίζοντας τις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Ο διευθυντής ιατρικής οργάνωσης που ζητά την κατάργηση όλων των όπλων μαζικής καταστροφής, Ρόμπερτ Μούζιλ, τόνιζε ότι οι εμπρηστικές βόμβες προκαλούν εγκαύματα που είναι σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπιστούν και χαρακτήρισε «εξοριστικό» το διαχωρισμό ανάμεσα σε βόμβες ναπάλμ και εμπρηστικές.

Ιδιαίτερα καυστικός για τις ΗΠΑ και το στρατό τους εμφανίστηκε και ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών για το ιρακινό οπλοστάσιο Χανς Μπλιξ. Ο Σουηδός διπλωμάτης δήλωνε ειρωνικά ότι «είναι εξαιρετικά περίεργο το γεγονός ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν τόσο καλά πού και πόσα όπλα μαζικής καταστροφής υπήρχαν για να κάνουν πόλεμο, αλλά τώρα δε βρίσκουν τίποτε»..

Η αμερικανική πλευρά, πάντως, απέφυγε να απαντήσει σε αυτά τα σχόλια. Προς το παρόν, ανησυχία έχει προκαλέσει στους Αμερικανούς επιτελείς το γεγονός ότι 2 Αμερικανοί στρατιώτες πέθαναν από πνευμονία στο Ιράκ, και άλλοι 14 έχουν προσβληθεί, ενώ ανάλογα κρούσματα παρατηρούνται στα αμερικανικά στρατεύματα που εδρεύουν στο Κουβέιτ, στο Κατάρ και στο Ουζμπεκιστάν. Ηδη, διεξάγονται επιδημιολογικές έρευνες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαδηλώσεις και «παζάρια» (2005-08-20 00:00:00.0)
Συνεχείς επιθέσεις παρά τα δρακόντεια μέτρα (2004-03-23 00:00:00.0)
Μαθημένο στα ψέματα (2003-08-13 00:00:00.0)
Πεδίο μάχης οι δρόμοι της Βαγδάτης (2003-08-08 00:00:00.0)
Αντάρτικου συνέχεια παρά την «ευφορία» (2003-07-24 00:00:00.0)
Κατοχική επιβολή (2003-04-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ