Τρίτη 15 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Κατοχική επιβολή

Στα όρια της ανθρωπιστικής τραγωδίας

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΙΚΡΙΤ - ΝΤΟΧΑ.--

Στοιχειώδη βελτίωση της κατάστασης στο επίπεδο της ασφάλειας στην ιρακινή πρωτεύουσα, ανέφερε, χτες, η, εκεί, αντιπροσωπεία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, συμπληρώνοντας, όμως, ότι η κατάσταση από ανθρωπιστικής άποψης, και ιδιαίτερα στα νοσοκομεία της πόλης, έχει ξεπεράσει τα όρια της κρίσης. Οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ασφαλή δίοδο στα δεκάδες φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας που έχουν καθηλωθεί στα σύνορα του Ιράκ, αν και πλέον το φάσμα της πείνας και των επιδημιών απειλεί άμεσα τους κατοίκους όλων των ιρακινών πόλεων.

Εκατοντάδες εθελοντές, φορώντας μάσκες, συνέλεγαν τις σορούς των νεκρών από τους δρόμους, όπου κείτονταν επί μέρες, και τις μετέφεραν σε ανοιχτούς χώρους και σε προαύλια νοσοκομείων, προκειμένου να ταφούν, έστω προσωρινά, μέχρι να παρουσιαστούν οι συγγενείς τους και να τους παραλάβουν για να τους ξαναθάψουν. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν ότι μόνο από ένα δρόμο συλλέχτηκαν περισσότερα από 18 πτώματα.

Και χτες, στη Βαγδάτη σημειώνονταν σποραδικές ανταλλαγές πυρών, ενώ δεν ήταν διόλου σαφές ποιες περιοχές ελέγχουν και ποιες όχι οι αμερικανικές δυνάμεις. Το απόγευμα, στη νότια περιοχή Μαχμουντίγια, 4 πεζοναύτες τραυματίστηκαν από πυρά ελεύθερων σκοπευτών, όπως έλεγαν δημοσιογραφικές πηγές, ενώ λίγο αργότερα, αμερικανικές πηγές υποστήριζαν ότι 2 πεζοναύτες σκοτώθηκαν και 2 τραυματίστηκαν από «κατά λάθος έκρηξη χειροβομβίδας». Το βράδυ, κοντά στο ξενοδοχείο «Palestine» όπου διαμένουν ξένοι δημοσιογράφοι, σημειώθηκαν σφοδρές ανταλλαγές πυρών, πιθανότατα με ελεύθερους σκοπευτές, ενώ Αμερικανοί υποστήριζαν ότι σκότωσαν έναν Σύρο ελεύθερο σκοπευτή, ο οποίος είχε σκοτώσει Αμερικανό πεζοναύτη.

Τα περιστατικά λεηλασίας μειώθηκαν αισθητά, χτες, καθώς, εκτός από τα αμερικανικά σημεία ελέγχου, έχουν, ήδη, πολλαπλασιαστεί και τα σημεία ελέγχου των ίδιων των Ιρακινών πολιτών. Χτες, πραγματοποιήθηκαν και οι πρώτες κοινές περιπολίες Ιρακινών αστυνομικών και Αμερικανών πεζοναυτών, καθώς 2.000 Ιρακινοί αστυνομικοί ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του διοικητή της Αστυνομίας της Βαγδάτης.

Επίσης, χτες, παραδόθηκε στις αμερικανικές δυνάμεις, ο Τζάφαρ αλ Τζάφαρ, επιφανής επιστήμονας ειδικός στα πυρηνικά. Είχε προηγηθεί η παράδοση, το Σάββατο, του στρατηγού Αμίρ αλ Σααντί, συνδέσμου του ιρακινού καθεστώτος με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ. Αμερικανο-βρετανοί επιτελείς εκτιμούσαν ότι οι δύο άνδρες θα ρίξουν φως στο ιρακινό οπλοστάσιο, αν και οι ίδιοι δήλωναν ότι το Ιράκ δε διαθέτει απαγορευμένα όπλα.

Οι τελευταίες μάχες

Στο κέντρο του Τικρίτ, της γενέτειρας του Σαντάμ Χουσεΐν, υποστήριζαν οι Αμερικανοί επιτελείς ότι βρίσκονταν οι δυνάμεις τους, αργά χθες το βράδυ. Από το αρχηγείο της Ντόχα, ανακοινωνόταν ότι, αν και υπάρχουν μικροί διάσπαρτοι θύλακες αντίστασης, η τελευταία ιρακινή πόλη έπεσε στα χέρια τους μετά από πολυήμερους ανηλεείς βομβαρδισμούς και τις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις με τοπικούς φυλάρχους για εκεχειρία και ειρηνική παράδοση της πόλης, που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο όπως μετέδιδε το «αλ Τζαζίρα». Το «Reuters», πάντως, υποστήριζε ότι και αργά το βράδυ, ορισμένες μάχες συνεχίζονταν στο Τικρίτ και ελικόπτερα Cobra επιχειρούσαν στην περιοχή ασταμάτητα.

Ο ταξίαρχος Βίνσεντ Μπρουκς, από την Ντόχα, υποστήριξε ότι, ουσιαστικά, οι μάχες έχουν τελειώσει μετά την πτώση, όπως ισχυρίστηκε, του Τικρίτ, κάτι που επαναλάμβανε, λίγο αργότερα, με ανακοίνωσή του και το αμερικανικό Πεντάγωνο. Τόσο ο Μπρουκς όσο και άλλοι Αμερικανοί επιτελείς υποστήριζαν ότι σποραδικές συγκρούσεις συνεχίζονται και θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες αλλά, όπως έλεγαν, «ο ιρακινός στρατός έχει τελειώσει ως οργανωμένη δύναμη».

Το αμερικανο-βρετανικό αρχηγείο στο Κατάρ ανακοίνωσε την απελευθέρωση 7 Αμερικανών αιχμαλώτων, των οποίων φωτογραφίες κυκλοφόρησαν, χτες, και παραδέχτηκε ότι αγνοούνται άλλοι 8. Επίσης, υποστήριξε ότι συνελήφθη ένας ετεροθαλής αδελφός του Σαντάμ Χουσεΐν, ο Ουάτμπαν Ιμπραχίμ αλ Τικρίτι, κοντά στα συριακά σύνορα. Οι Αμερικανο-βρετανοί επιτελείς υποστήριξαν, επίσης, ότι στη Βαγδάτη δρουν, πλέον, σχεδόν αποκλειστικά ξένοι μαχητές, εκ των οποίων πολλοί είναι καμικάζι αυτοκτονίας και επικαλέστηκαν την ανακάλυψη περισσοτέρων των 300 γιλέκων με εκρηκτικά σε αποθήκη. Επίσης, ανακοίνωσαν ότι ερευνάται ουσία που βρέθηκε στη γόμωση ορισμένων ιρακινών βλημάτων.

Σχετική ηρεμία, υποστήριζαν οι αμερικανο-βρετανοί επιτελείς, ότι επικρατούσε και στο βόρειο Ιράκ, όπου οι αμερικανικές δυνάμεις έλεγαν ότι απομάκρυναν τους Κούρδους μαχητές από τη Μοσούλη και το Κιρκούκ, αλλά δεν έχουν, ακόμη, καταφέρει να σταματήσουν τις συγκρούσεις ανάμεσα σε Αραβες και Κούρδους κατοίκους. Ο ηγέτης της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν, Τζαλάλ Ταλαμπανί, του οποίου οι δυνάμεις ελέγχουν τις δυτικές περιοχές του Βορείου Ιράκ, κοντά στα τουρκικά σύνορα, δήλωσε ότι είναι «καλοδεχούμενοι οι Τούρκοι παρατηρητές, αρκεί να είναι διπλωμάτες ή πολιτικοί και όχι προβοκάτορες». Η Αγκυρα, από την άλλη, δήλωνε ότι δε φαίνεται να υπάρχει κανένα πρόβλημα, παρά μόνο ορισμένα «μικρής εμβέλειας τοπικά γεγονότα» στο Βόρειο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ