Τρίτη 15 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ
«Μοίραζαν τη λεία πριν τελειώσει ο πόλεμος.»

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην αντιπολεμική εκδήλωση στην Ηλιούπολη

Από τη συγκέντρωση στην Ηλιούπολη
Από τη συγκέντρωση στην Ηλιούπολη
«Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των παιδιών», φώναζε η Αθηνά, επτά ετών, στην αντιπολεμική συγκέντρωση, των Επιτροπών Ειρήνης Νοτιοανατολικής Αττικής, το Σάββατο, στην κεντρική πλατεία της Ηλιούπολης, με ομιλήτρια τη Βέρα Νικολαΐδου. Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε πλήθος πολιτών και κυρίως νέων, καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων όλων των παρατάξεων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του προέδρου της Επιτροπής Ειρήνης Ηλιούπολης, Θ. Βαλκανά. Ακολούθησε απαγγελία των στίχων του τραγουδιού «Imagine» και συνεχίστηκε με ομιλία της αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ, Βέρας Νικολαΐδου, όπου μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «δεν είναι μόνο το πετρέλαιο και οι γεωστρατηγικοί παράγοντες, παράγοντες που ώθησαν στον πόλεμο. Ο πιο καθοριστικός παράγοντας είναι η συνεχιζόμενη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας. Η πτώση του βιοτικού επιπέδου, συνέχισε, που αποτελεί συνέπεια της επίθεσης στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων, έχει οδηγήσει τις πολυεθνικές σε αδιέξοδο. Πρέπει λοιπόν να καταστρέψουν για να ξεμπλοκάρουν. Στόχος των πολεμοκάπηλων και των ειρηνοκάπηλων, τόνισε, είναι να δημιουργήσουν προτεκτοράτα και να εκμεταλλευτούν το μόχθο και τον πλούτο των λαών. Πριν ακόμα τελειώσει ο πόλεμος, μοίραζαν τη λεία και διαπραγματεύονταν τον επαναπροσδιορισμό των ζωνών επιρροής στη Μέση Ανατολή». Ακόμα και όσοι από την ΕΕ δήλωναν ενάντια στον πόλεμο, παρείχαν διευκολύνσεις και τώρα σπεύδουν να δηλώσουν στο πλευρό του νικητή. Το αίμα του ιρακινού λαού είναι και στα δικά τους χέρια, προσέθεσε και, κλείνοντας, κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις που διοργανώνονται για τις 16 Απρίλη, με αφορμή την υπογραφή της ένταξης των νέων χωρών στην ΕΕ.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με συναυλία και έκλεισε με λαμπαδηδρομία στους δρόμους της πόλης, μέχρι το Αγαλμα της Ειρήνης. Οι διαδηλωτές, με επικεφαλής τη νεολαία, της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη, κρατούσαν φέρετρα με φωτογραφίες των τραυματισμένων παιδιών του Ιράκ και φώναζαν συνθήματα αλληλεγγύης στο δοκιμαζόμενο λαό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ