Παρασκευή 8 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πεδίο μάχης οι δρόμοι της Βαγδάτης

Το τανκ ανοίγει πυρ στους δρόμους της Βαγδάτης...

Associated Press

Το τανκ ανοίγει πυρ στους δρόμους της Βαγδάτης...
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΙΚΡΙΤ.-

Σε περίμετρο μεγαλύτερη του ενός χιλιομέτρου εντοπίζονταν, μέχρι αργά χτες το βράδυ, συντρίμμια και θραύσματα από τον περίβολο της ιορδανικής πρεσβείας που συγκλονίστηκε, νωρίς χτες το πρωί, από ισχυρότατη έκρηξη. Πριν καν περάσουν λίγες ώρες, σε πεδίο μάχης μετατράπηκε μία από τις σημαντικότερες εμπορικές αρτηρίες της Βαγδάτης κλείνοντας οριστικά με τον αιματηρότατο τρόπο την προσωρινή αποκλιμάκωση των επιθέσεων κατά των κατοχικών στρατευμάτων που είχε παρατηρηθεί τα τελευταία 24ωρα.

Εντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν (εννιά σύμφωνα με άλλα ειδησεογραφικά πρακτορεία) και περισσότεροι από 40 τραυματίστηκαν από την ισχυρότατη έκρηξη που σημειώθηκε στην ιορδανική πρεσβεία όταν εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι νεκροί και οι τραυματίες είναι, κυρίως, περαστικοί Ιρακινοί και ορισμένοι Ιορδανοί που είχαν προσέλθει για κάποια δουλιά στην πρεσβεία τους, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς από τη μία πλευρά. Ακολούθησε σύγχυση και πανικός, ενώ μικρός αριθμός νεαρών Ιρακινών εισέβαλαν στο κτίριο και κατέστρεψαν φωτογραφίες του Ιορδανού μονάρχη φωνάζοντας αντι-ιορδανικά συνθήματα μέχρι που τους απομάκρυναν Ιρακινοί αστυνομικοί και Αμερικανοί στρατιώτες.

Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Ο Ιορδανός υπουργός Πληροφοριών, Ναμπίλ αλ Σαρίφ, μίλησε για «μια εγκληματική τρομοκρατική και δειλή πράξη» και διευκρίνισε ότι ανάμεσα στους νεκρούς δε συγκαταλέγονται οι 15 υπάλληλοι της πρεσβείας ούτε ο διπλωματικός ακόλουθος. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έσπευσε να εκφράσει τα συλλυπητήριά του στον Ιορδανό ομόλογό του, δεσμευόμενος ότι θα διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα. Ανάλογο μήνυμα απέστειλε προς το Αμάν και το γερμανικό ΥΠΕΞ. Ο επικεφαλής, πάντως, της Κεντρικής Αμερικανικής Στρατιωτικής Διοίκησης, στρατηγός Ρικάρντο Σάντσες, έκανε λόγο για έργο «επαγγελματιών τρομοκρατών» αλλά απέφυγε να μιλήσει για τρομοκρατική επίθεση, ενώ κατέληξε πως «είναι σαφές ότι η Βαγδάτη παραμένει ακόμη ζώνη μάχης». Με αφορμή, πάντως, την επίθεση, ο Σάντσες κατέστησε φανερό ότι ο αμερικανικός στρατός θα μείνει στο Ιράκ «τουλάχιστον 2 χρόνια» μέχρις ότου καταφέρει να «διασφαλίσει την ηρεμία και την ακεραιότητά του».

Κατοχή...

Associated Press

Κατοχή...
Πριν καν περάσουν λίγες ώρες από την έκρηξη, ένα αμερικανικό όχημα έγινε στόχος επίθεσης με ρουκέτες στην κεντρική εμπορική αρτηρία της Βαγδάτης, Καράντα. Ακολούθησε πολύωρη μάχη, καθώς στην περιοχή έσπευσαν δεκάδες αμερικανικά οχήματα και ελικόπτερα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τουλάχιστον 4 Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρότατα ενώ ένας Ιρακινός περαστικός έπεσε νεκρός από διασταυρούμενα πυρά. Παρ' όλα αυτά, δεν έγιναν συλλήψεις. Μετά από 5 μέρες ανάπαυλας στην καταμέτρηση νεκρών, οι αμερικανικές δυνάμεις έχασαν, χτες τα ξημερώματα, άλλους δύο άνδρες οι οποίοι έπεσαν νεκροί από πυρά ελαφρών όπλων στη συνοικία αλ Ρασίντ στη Βαγδάτη.

Η νέα κλιμάκωση των επιθέσεων συνέπεσε με το 24ωρο κύμα αλλεπάλληλων επιδρομών που εξαπέλυσαν περισσότεροι από 400 Αμερικανοί στρατιώτες στο Τικρίτ. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που ακολούθησε, πραγματοποιήθηκαν 24 επιδρομές, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί και συνελήφθησαν 40, εκ των οποίων εκτιμάται ότι ο ένας είναι «ηγέτης των Φενταγίν» και άλλοι 2 «πρώην στρατηγοί και συνεργάτες των γιων του Σαντάμ». Αμερικανοί επιτελείς εκτιμούσαν ότι οι επιδρομές των τελευταίων μερών «έχουν αρχίσει να εξασθενούν το δίκτυο των πιστών του Σαντάμ» και αυτό, ισχυρίστηκαν, φαίνεται από το γεγονός ότι στο Τικρίτ κυκλοφορεί η φήμη ότι θα αμειφθεί με 5.000 δολάρια όποιος Ιρακινός σκοτώσει Αμερικανό στρατιώτη.

Σε μια προσπάθεια, πάντως, να απαλύνει τις αλγεινότατες εντυπώσεις που έχουν αρχίσει να δημιουργούνται και εκτός Ιράκ από τη συμπεριφορά των αμερικανικών στρατευμάτων απέναντι στους Ιρακινούς πολίτες στο πλαίσιο των επιδρομών, ο επικεφαλής τους, Ρικάρντο Σάντσες, σε συνέντευξή του στους «Νιου Γιορκ Τάιμς», παραδέχεται ότι ο αντίκτυπος της αμερικανικής στρατιωτικής δράσης στον ιρακινό λαό είναι αρνητικό. Ο Σάντσες υποστηρίζει ότι στο εξής οι «επιδρομές δε θα είναι τόσο επιθετικές» έτσι ώστε «να μην αποξενώνεται ο αμερικανικός στρατός από τον ιρακινό πληθυσμό». Οι δηλώσεις του Σάντσες έρχονται μετά από τη δημοσιοποίηση σειράς καταγγελιών για κακοποίηση Ιρακινών πολιτών που συνελήφθησαν άνευ λόγου και εξευτελίστηκαν υπό το βλέμμα των οικογενειών τους.

Διαπραγματεύσεις και εμπόδια

Κοντά σε μια συμφωνία για την υιοθέτηση απόφασης του ΟΗΕ που θα αναφέρεται στην ανοικοδόμηση του Ιράκ βρίσκονται Ρωσία και ΗΠΑ, δήλωνε, χτες, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γιούρι Φεντότοφ, μετά από συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ουίλιαμ Μπερνς. Ο τελευταίος υποστήριξε ότι η Ουάσιγκτον είναι διατεθειμένη να κατανοήσει και να σεβαστεί τα συμφέροντα ρωσικών εταιριών στο Ιράκ και ότι η Μόσχα προσφέρει, ήδη, πολλά.

Αντίθετα, προβλήματα φαίνεται να αντιμετωπίζει η Ουάσιγκτον με το σχέδιό της για μετάβαση Τούρκων στρατιωτών στο βόρειο Ιράκ. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», η τουρκική κυβέρνηση, ασχέτως επισήμων δηλώσεων, έχει απαντήσει θετικά στο αμερικανικό αίτημα για ανάπτυξη δυνάμεων, κυρίως στην περιοχή της Φαλούτζα. Εντούτοις, οι Κούρδοι σύμμαχοι των ΗΠΑ, στον πόλεμο, απέρριψαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να επιτρέψουν μια τέτοια κίνηση εκτιμώντας ότι θα πυροδοτηθεί νέος κύκλος έντασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ