Παρασκευή 8 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Τα φονικά συνεχίζονται, τα ναρκωτικά εξαπλώνονται...

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Σε μια «καλά οργανωμένη και θρασύτατη» επίθεση στην επαρχία Χελμάντ στο νότιο Αφγανιστάν, δεκάδες ένοπλοι περικύκλωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες χτες κυβερνητικό κτίριο κι άνοιξαν μαζικό πυρ. Εξι στρατιώτες και ένας Αφγανός οδηγός, που εργαζόταν για αμερικανική οργάνωση αρωγής, βρήκαν το θάνατο. Οι περίπου 40 ένοπλοι, «μαχητές των Ταλιμπάν» σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, μπήκαν σε αυτοκίνητά τους κι έφυγαν.

Η κατάσταση από πλευράς (αν)ασφάλειας πάει από το κακό στο χειρότερο στο Αφγανιστάν -- όπου σε μερικές ημέρες υποτίθεται ότι αναλαμβάνει την «παροχή ασφάλειας» στην Καμπούλ το ΝΑΤΟ, διαδεχόμενο την ISAF. Θα είναι μια επικίνδυνη αποστολή για τις νατοϊκές λεγεώνες. Αν μη τι άλλο, πάντως, οι άνθρωποι θα μπορούν στον ελεύθερο χρόνο τους να... βγάλουν μερικά χρήματα από το εμπόριο των ναρκωτικών, το οποίο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, γιγαντώνεται στην «πρωτεύουσα των ναρκωτικών», σύμφωνα με το πικρό σχόλιο του BBC.

Η πρώτη επίσημη εκτίμηση του Οργανισμού για τη χρήση ναρκωτικών στο Αφγανιστάν, που δημοσιεύτηκε χτες, κάνει λόγο για «χιλιάδες» εξαρτημένους από την ηρωίνη, το όπιο, άλλα ναρκωτικά, όπως και το αλκοόλ. Συνολικά, λέει το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Εγκλημα, καταγράφονται κάπου 24.000 χρήστες χασίς, 11.000 χρήστες οπίου, 7.000 χρήστες ηρωίνης και 7.000 αλκοολικοί - μόνο στην πρωτεύουσα.

Η υποτιθέμενη προσπάθεια για την καταπολέμηση της καλλιέργειας παπαρούνας με πρωτοβουλία της Βρετανίας όπου το 90% της εισαγόμενης ηρωίνης προέρχεται από το Αφγανιστάν, έχει επιτύχει «ελάχιστη πρόοδο» κατά τα στοιχεία του ΟΗΕ που θα δοθούν στη δημοσιότητα τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Γκάρντιαν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ